vineri, 1 mai 2009

SĂRMĂLUȚE ÎN FOI DE ȘTEVIE

Face românul ce face și peste an, până nu prepară la vreo 4-500 de sarmale, nu se lasă.
Și doamna mea credeți că face exceptie? Poate doar la numarul lor, adică, cu mult mai mare.
Și aici vorbim de cele în frunză de varză murată, fără să mai pomenesc de cele în frunză de viță.
Dar, spre marea mea rușine, că și Gabi s-a minunat, nu mâncasem până la moment:
SĂRMĂLUȚE ÎN FRUNZĂ DE ȘTEVIE
Sărmăluțele astea le au pe toate:
- Sună delicios, arată mai mult decât apetisante, iar gustul...ehe...
Sufleteeee, combinând aroma carnii preparată special pentru sarmale, cu gustul ceva mai acrișor al frunzei de ștevie,
dar fiind cu mult mai fină decat cea de viță ... mmmm.
Manânci o porție dreasă cu iaurt... , iei o pauză ... mai dai târcoale cratiței cu sarmale ...
și vinovat, mai ceri încă una. Porție, nu doar o sărmăluță.
Ce perfect li se potrivește numele: Sărmăluțe, nu sarmale.
Sunt mici, fragede, apetisante, și puține.
Iar la final, ca melteanu',
nu te va lăsa inima să nu înceci niscai miez de pâine în sosul rămas în farfurie,
spre mândria gospodinei ce s-a ostenit să le pregătească.
Si io-s ăl mai mare meltean. Și am de ce, pupa-i-aș mâinile Gabiței mele.
Nu c-arată ca la carte?

INGREDIENTE PENTRU 55 DE SĂRMĂLUȚE
- 4 legături de frunze de ștevie proaspătă
(să ai de unde alege)
- 1 kg carne de porc, sau de pui, (pui ce vrei)
- 2 legături de ceapă verde
- 1 ceapă mare uscată
- 3-4 linguri de ulei pentru călit și sos
- 80 g de orez
- pastă de tomate, cât vă place la culoare
- 1 legătură de mărar
- 2 legături de pătrunjel
- 1 lingură făină pentru sos
- sare
- piper

PREPARAREA
Carnea se spală foarte bine, se porționează pentru tocat ...

... și se toacă o singură dată.

Ceapa se toacă mărunt și se căleste, în ulei.

Se adaugă orezul bine spălat.

Apoi pasta de tomate ...

... și se mai călesc înăbușit cu puțina apă.

În carnea se adauga verdeața tocată mărunt,
1 legatură de mărar si doar 1 legătură de pătrunjel.

Se adaugă ceapa și orezul călite ...

... și toate se amestecă, romanește, cu mâna.
Se potrivește de sare și piper.

Frunzelor proaspete de ștevie li se taie cotorul ...

... apoi se opăresc 5-10 secunte în apă fiartă
(nu mai mult, că altfel se înmoaie prea tare)
și se pun la scus într-o sită.

Si-amu-i vremea de înfășurat, taică.
Iei o frunză opărită și scursă, o-ntinzi pe dos, peste care pui umplutura.

Și ca la sarmalele de varză, sucește și răsucește,
până-ți vine acru-n gură, că-s pitice.

Dacă dai de un cotor mai bădăran, ia făcălețu' și dă-i la cap.
Turtește-l fato, ca pe cocă, că nu s-o găsit cotor să te-ncurce pe tine.

Șî dă-i și fă la dastea, gândind ce fragede și bune vor fi peste puțină vreme.
Ca să te dai cu cărămida-n piept și să-ți mai treacă vremea,
i-a și numără la ele.
... șepti, opt, nouă ... ???... mă-ncurcai

Acum șitește cu acșent moldovinesc!
"Iar dacă-ți mai rămâni olecuță di carni,
ghiftuiește ghini șî două, tri pătlajeli,
așe, di frumuseți, să nu șie cratița numa' verdi."

"Iaști bre c-arată ghini? Da' să vezi și gustu'... muicăăă."

Hai la bălăceală, da' nu la gârlă, ci-n oală,
că le umpli "bazinul" cu niscai cani de apă proaspăta,
de la puțul din chiuvetă, pân-atingi la tălpi ultimele sărmăluțe.
Da-i cam rece apa-n piscină, așa că aprinde focul și lasă-le să fiarbă domol.

Când sunt aproape fierte, prepară într-o cană un sos dintr-o lingură de făină,
1 lingură pastă de tomate, ulei, nițel piper și sare,
peste care pui apă, cam la 200 de ml
si toarnă-l peste sărmăluțe, clătinând ușor cratița ca să le acopere.

Apoi toacă și presara pe deasupra niscai bălării. Pătrunjel și mărar bre.

Ptiu, ce combinație de culori.

Apoi ascunde-le în cuptorul încins, vreme de 20 minute, ...

... să se rumeneasca și desăvâșească în tihnă.

Mirosul o să te ia de cap și pot să pun pariu pe-o găleată de sarmale,
că n-o să poți să te abții să nu furi vreo doua,
pân' le vine rându' să troneze aburinde pe-o farfurie,
învelite-n iaurt acrișor, mustind de sos
și îmbătând nările mesenilor tăi.

Și pierzi pariul. Ca-așa fac și io. Păi ce, mă pot abtine? Neeee!
Gabi știe de ce!

POFTĂ BUNĂ !!!