duminică, 22 noiembrie 2009

SCALOPPINE

Azi am votat. Cum eu sunt "maritat" si la poarta Gabrielei m-am infiintat acum tzshpe mii de ani doar cu masina si hainele de pe mine, am inca bolentinu' pe adresa maica-mii, adeca drajele miele, in Berceni. Ma rog, in cealalta parte a capitalei. Ma primeste mama cu tot ce-i sta in putinta, ca deh, are o varsta si ma pune la masa, ca-s pricajit de ma sufla boarea. Si topesc o strachina de varza fiarta cu mamaliga si o tocanitza de pui, tot cu mamaliga. Ma facu' muica mamaligar, ceva de speriat. Lingura de lemn imi mai trebuia si parea ca-s la bunici la tzara. Rezumat: am glojdit, am votat, am tzucat muica pe frunte, ca-i mai pitica decat mine cu un cap si dus am fost. Ajung la nevasta si cand deschid usa ma paleste o aroma noua, exotica, super interesanta. Intru in bucatarie si scanez cratitile. Gasesc ceva piept de pui cu un sos alb, o ciorba, niscai prajituri, o farfurie cu pan-cakes-uri. Mai sa fie, de la ce sa vina asa aroma? Coboara si Gabitza mea si cand ma tzuca, ma privea shugubeatza in ochi, doar-doar tabar pe ea cu intrebarile. Nu mai rabda si-mi da un dumicat intr-o furculita, asteptand cu nerabdare verdictul. Era din pieptul de pui cu sos alb.
...
Frateeee, mestecam si nu stiam ce-i. Ma intraba din priviri daca imi place. S-a convins imediat ca da. Desi aveam gura plina, mormaiam ceva destul de elocvent. Surorilor, e bestial sosul asta. E musai sa-l faceti. E atat de simplu, dar vinul din reteta noastra ii da tot chichirezu'. Nush cum e cu alt vin, ca se poate si cu vin alb, dar cu Lacrima lui Ovidiu de 5 ani, e...e...ce mai...faci ca Ovidiu: plangi.
Mananc si plang.
Mananc.
O fi ciugulit si Labish ceva d'aci! Mai stii?

INGREDIENTE
pentru 4 portii
- 1 piept mare de pui
- 2-3 linguri de faina
- 100 g de unt
- 1/2 pahar de vin Lacrima lui Ovidiu
- sare
-piper
- cca 200 ml smantana dulce
- zeama de lamaie
- putina supa de pui

PREPARARE
Pipetul de pui se portioneaza in felii
si se bate usor.

Se trec feliile de carne prin faina...

...apoi se topeste untul...

...si se prajesc...

...pe ambele parti.

Se scot pe o farfurie, iar daca untul s-a ars,
se curata tigaie, apoi se pune iar o lingura de unt proaspat,
se incinge, se pun din nou feliile de carne prajite...

...si cand incepe sa sfaraie, se stinge cu vin.

Se lasa sa dea in clocot si se fierbe atat timp cat sa se lege un sos consistent.
Din acest moment puteti alege mai multe feluri de a gati Scaloppine.
Fie adaugati smantana dulce si cateva linguri de supa de pui,
se condimenteaza cu sare si piper...

...si asezata in portie se prezinta asa:

...fie adaugand peste, un sos format dintr-o lingurita de faina
cu 250 ml supa de pui si zeama de lamaie dupa gust.
Se lasa sa dea cateva clocote, se condimenteaza cu sare si piper
si pentru ca mie imi place aroma de rodie,
pe farfurie am pictat-o cu sos de rodie.
POFTA BUNA !