miercuri, 11 martie 2009

MAIONEZA CLASICA RAPIDA

Topul celor mai folosite sosuri pe care trebuie sa le prepare o gospodina este de departe condus de MAIONEZA.
Va prezint cea mai rapida metoda de a prepara o maioneza STRONG, dintr-un ou intreg.
Si galbenus, si albus.

INGREDIENTE
pentru un ou

- 300 ml ulei de Floarea Soarelui
- 1 oua (scoase de o ora din frigider)
- 1 lingurite de mustar
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1 praf de sare

PREPARARE
Masurati uleiul, apoi adaugati toate ingredientele intr-un castron, de preferat inalt.
Se introduce pasatorul cu cutitul pana jos,
incercand sa cuprindeti sub cupa lui galbenusul.
Mixati la viteza maxima.
Din primele secunde, maioneza se formeaza rapid in jurul pasatorului.
Incepeti sa ridicati incet pasatorul, fara insa al scoate din zona de maioneza.
Ridicati incet pana la inglobarea totala a uleiului.
Dupa consumarea oricarei urme de ulei,
mai pasati maioneza formata inca 20 secunde,
introducand si scotand pasatorul din cantitatea totala de maioneza.
Va devenii atat de tare, ca puteti intoarce fara griji castronul cu gura in jos.

PUI TIKKA MASALA

Am luat reteta dintr-o carte cu specialitati indiene.
Mi s-a parut foarte interesanta si chiar daca contine un numar destul de mare de ingrediente, va asigur ca le puteti gasi pe toate.
Este exotica si cu toate astea, nepretentioasa, dar daca va trebui sa impresionati, este o buna cale de a o face.


As vrea pentru inceput sa dau reteta pentru a prepara condimentul GARAM MASALA, ingredient folosit foarte des in bucataria indiana.
Pentru a prepara Garam Masala, prajiti intr-o tigaie uscata, fara adaus de grasime,
- 1/4 cana de seminte de coriandru, timp de 1-2 minute,
apoi repetati operatia cu
- 2 linguri chimen,
- 1 ligura ardei iute rosu,
- 2 lingurite cardamom macinat,
- 2 rulouri de scortisoara rupte bucati mici si
- 1 lingurita cuisoare.
Toate pe rand.
Dupa prajala, puneti-le intr-o rasnita pentru piper si macinati-le.
Radeti o nuscoara deasupra, amestecati bine si pastrati Masala intr-un recipient bine inchis.


INGREDIENTE

- 4 file piept de pui
- 150 ml iaurt
- 1 catel usturoi zdrobit
- 1 bucata de ghimbir de cca 2,5 cm, curatat de coaja si dat prin razatoarea mica
- 1 lingurita chili
- 1 lingura boabe de coriandru macinate
- 2-3 linguri zeama de Lime
- orez fiert pentru garnitura
- cateva feli de Lime pentru ornat

PENTRU SOS MASALA

- 20g unt
- 3 linguri ulei de floarea-soarelui
- 1 ceapa medie tocata fin
- 1 ardei iute verde tocat foarte marunt (eu nu am folosit pentru ca au mancat si copiii)
- 1 lingurita Garam Masala
- 150ml smantana
- sare
- piper negru macinat
- 3 linguri frunze de coriandru tocate


PREPARARE

Taiati fiecare piept de pui in trei bucati, apoi crestati fiecare bucata de 2-3 ori,


Amestecati iaurtul, usturoiul, ghimbirul, pudra de chilii, coriandrul macinat si zeama de Lime,
apoi amestecati cu carnea compozitia obtinuta si tineti carnea la marinat in frigider, de pe o zi pe alta.


Scoateti carnea din marinata si asezati-o intr-o tava unsa cu putin ulei.
Tineti puiul in cuptorul preincalzit pana ce carnea este moale si capata o usoara crusta aurie.


Cat timp sta carnea in cuptor, incalzit untul si uleiul intr-o tigaie.


Caliti ceapa timp de 5 minute.


Adaugati ardeiul tocat si lingurita de Garam Masala.


Dupa cateva secunde amestecati in tigaie smantana si marinata in care a stat puiul,
apoi lasati totul pe foc cca 1 minut, amestecand continuu.


Adaugati bucatile de pui din cuptor si amestecati bine inca un minut.



Potriviti gustul cu sare si piper.
Incingeti unt...


...in care caliti orezul fier in prealabil in apa cu sare.


Transferati puiul pe un platou incalzit, amestecati in sos frunzele tocate de coriandru
Turnati sosul peste pui.
Decorati cu feli de Lime si serviti imediat alaturi de orez.

POFTA BUNA !!!