De cate ori face Gabriela mea cozonac, sub orice forma, fie umplut cu rahat, cu nuca sau cu mac, de atatea ori este mare sarbatoare in casa.
Fie ea de Pasti, de Craciun sau de Pofta (asta-i cea mai deasa sarbatoare), in casa miroase de te-apuca jelu' si doru de fapte bune.
Bijuteria aluatului de cozonac este acest RosenKranz.
Seamana cu cozonacul trandafir, dar... nu rasare, ca asta-i mai spetzial, mai domnesc, pentru gusturi rafinate.
Daca doamna de la care are reteta ar mai fi in viata, ar avea peste 100 de ani.
Danke Schone, ca era nemtoaica.
Cu o glazura de zahar caramelizat, de unde si numele de Crantz, si in forma de Trandafir, are un aspect si un gust de adevarata Sarbatoare.
INGREDIENTE
- 400 g de faina
- 2 oua intregi
- arome (zahar vanilat, coaja de lamaie si portocala, esenta de rom)
- un praf de sare
- un pahar mic cu lapte cca.110 ml
- 25 g de drojdie
- 3 linguri de zahar pentru lapte
- 130 g de unt
- 6 linguri de zahar pentru unt
- 10 - 12 linguri de zahar pentru caramel
- nuca tocata, dupa preferinta
PREPARARE
Se caramelizeaza cele 10 - 12 linguri de zahar,
cu care se tapeteaza fundul si peretii unei cratite.
Intr-un castron se cerne faina, se pun ouale, sarea si aromele.
Separat, drojdia se dizolva in laptele usor caldut
si indulcit cu cele 3 linguri de zahar.
Apoi fara sa se lase sa dospeasca, se toarna incet, cate putin
peste faina cu oua si arome amestecate in prealabil.
Se framanta putin, cca 10 -15 minute,
pe blatul de lucru, usor infainat.
Se intinde o foaie, cat mai dreptunghiulara, de cca. 1 cm grosime.
Si se unge cu untul amestecat cu cele 6 linguri de zahar.
Se presara nuca din belsug si se preseaza usor cu palma,
pentru a adera la stratul de unt.
Se ruleaza
Se taie.
In 6- 7 bucati.
Care se pun in picioare in cratita tapetata cu zahar caramel.
Se lasa spatii ceva mai mari intre aceste rulouri,
pentru ca isi vor mari dimensiunile la crescut timp de 1 ora.
Eu am folosit o cratita ceva mai mica decat ar fi trebuit,
altfel, rulourile ar fi crescut ceva mai mult.
Va recomand o cratita de 24 de cm diametru.
Rulourile nu se ung cu nimic inainte de a fi bagate in cuptor,
deoarece fata de prezentare va fi cea de jos, cu caramel.
Se coace timp de 35 -40 de minute
la 180 de grade Celsius.
REGULA DE BAZA
Imediat ce este scos din cuptor,
cozonacul se rastoarna, asa fierbinte, pe un platou,
altfel, daca este lasat sa se raceasca, zaharul caramelizat se va intari,
facand imposibila scoaterea lui din cratita.
Este un cozonac rapid, dar foarte de efect.
Cat despre gust, va las pe voi sa ii dati nota.
Pufos si crocant in acelasi timp,
este un desert de clasa.
GUTEN APPETIT !!!