joi, 3 decembrie 2009

RULADA - APERITIV

Sunt chilot moldoviniesc! Chilot d-ala cari chilotiaza avioani, bre. Da' she crediai? Pai mi-o facut muierea me o "invartita" cu carni si una cu varza di mai mari dragu. Mancam si ma ridicam di la masa si faceam pi avionu-n picaj, nu alta, di ziceai ca mi-o sarit o doaga. Ashe ma joc cand imi plashi la nebunie she-mi fashe muierea. Strajnica nevasta mi-am tras. Nu-sh ce-i umbla prin capshoru' ala al ei, dar din manutzele iei ies asha di buni bucatili, de te linji pe deshtii, nu alta. Da' cand dau di-un gust atat di bun, cum e aista, vazi bine, nu ma pot potoli si ashe ma cuprindi chiefu' sa chiui si sa diecolez prin odaie. Am mai dat o raita pi-n bucatarie, am mai survolat tava cu "invartita" si n-am rabdat sa nu cotropesc aragazu' si sa ma mai ating di inca un blid cu asha minuni. Suratilor, tre' s-o faceti. Da' gustati di graba din-trinsa, ca nu-i chip sa va mai domoliti barbatelu', dac-apuca sa manance din ea.

Prietenii stiu di ce! Si io-s al mai bun prieten. Si chilot pi diasupra. Acu' hai pa, ca ma duc sa mai dau o raita.
INGREDIENTE UMPLUTURA
- 400 g de carne tocata de vitel, (sau pui, porc,
ma rog, ce va gadila la papile,)
da' un pic mai grasa, sa iasa frageda
- o ceapa mijlocie
- o cutie de ciuperci campioane, ...!!!...pardon, Champignion
- sare
- piper
-ulei
- 125 g de branza mozzarella fresca (adica proaspata, 'ti-ar italiana...)
- 250 g de cascaval

PREPARAREA UMPLUTURII
Ciupercile sa scurg de lichid si se toaca marunt.

Ceapa tocata marunt...

...se caleste in putin ulei, pana devine transparenta.

Se adauga carnea si se desface cu putina apa...

...iar cand isi schimba culoarea, se pun ciupercile
si se lasa pe foc pana se patrund bine,
adaugand cate putina apa.

La sfarsit, compozitia nu trebuie sa fie apoasa,
dar nici sa fie prajita.
Se condimenteaza cu sare si piper.

Anticipat, in asteptarea finalizarii aluatului,
branza mozzarella se taie felii...
...iar cascavalul se rade pe razatoarea cu gauri mari.
INGREDIENTE ALUAT

reteta preluata de la Stella, careia ii multumesc si o pup

- 140 g de unt
- 130 g de faina
- 300 ml de lapte rece
- 4 oua mari, sau 5 oua mici
- sare

PREPARAREA ALUATULUI
Intr-o craticioara se topeste untul pe foc.

Se adauga toata faina, deodata, amestecand repede
si se lasa putin pe foc, sa faca bule de fierbere,
moment in care se stinge cu laptele rece,
pus putin cate putin.
Se lasa pe foc, amestecand continuu,
pana ce coca se deslipeste de pe fundul vasului.
Se da la o parte si se lasa sa se raceasca.

Se separa ouale si se adauga galbenusurile,
unul cate unul in coca racorita,
amestecand dupa fiecare.

Albusurile se bat spuma tare si se adauga aluatului.

Se coace in tava cuptorului, tapetata cu hartie de copt,
la 190-200 grade Celsius pentru primele zece minute,
apoi temperatura se scade la 180 de grade.
In primele 20 de minute NU SE DESCHIDE USA CUPTORULUI.

Se coace pana cand aluatul prinde o tenta frumoasa, aurie.

Se scoate aluatul fierbinte, impreuna cu hartia de copt
si se aseaza pe un servet uscat.
Se distribuie pe toata suprafata aluatului compozitia de carne...

...urmata de feliile de mozzarella si cascavalul ras...

...apoi ajutandu-va de hartia de copt, se ruleaza.

Se acopera cu servetul si se lasa, pret de cateva minute...

...dupa care rulada se transfera in tava,
tapetata cu o noua hartie de copt.
Se presara cascaval.
Daca nu se lipeste, se pensuleaza suprafata ruladei
cu putina smantana, apoi se pune cascavalul.

Se introduce din nou la cuptor, pana se topeste cascavalul.

Se serveste calda.
Daca va ramane si pentru a doua zi (mira-m-ash),
se poate revigora pentru cateva secunde in cuptorul cu microunde.

Acest aluat poate fi folosit cu diverse umpluturi.
Am mai facut o "torpila" si cu varza dulce.

INGREDIENTE UMPLUTURA DE VARZA
- o varza mica
- 1 ceapa medie
- ulei
- piper
- sare

PREPARAREA UMPLUTURII
Ceapa tocata marunt se caleste in ulei.
Se adauga varza taiata fideluta, frecata in prealabil cu sare si stoarsa.
Se calesc impreuna, adaugand cate putina apa,
pana ce varza se inmoaie. Se condimenteaza din belsug cu piper.


"Torpila" la disectie.
Acu' ma intreb: E varza umpluta cu aluat,
sau aluat umplut cu varza, ca nu ma dumiresc.
Mai bine o gust s-apoi mai vedem noi...
Gata! Stiu cum e! E...bestiala.

POFTA BUNA !