De cand am fost mica am visat sa mi se cumpere Turta Dulce in toate formele ei.
Cea care avea bucati de oglinda prise in ea era pentru mine suprema piesa dulce de sarbatori.
Dar mai ales de sarbatorile de iarna.
Am dorit atat de tare sa invat sa fac si iata ca a venit vremea sa ii bucur pe piticii mei,
mai mult decat eram eu, cand eram de varsta lor.
Cu bunul ajutor al revistei IOANA din 2003 "Dulciuri de Craciun",
am reusit sa implinesc aceasta dorinta din copilarie
si sa retraiesc magia Craciunului de cand eram o mica printesa.
Casa de la adresa Hansel & Gretel Gmbh
Afara e frig, dar inauntru...
...pentru ca Hansel a facut focul...
...iar Gretel a ornat gemuletele ca de sarbatoare...
...a ornat braduletul din mica curte...
...si a deschis larg obloanele sa intre lumina in casuta...
...pregatita de mare sarbatoare,
in asteptarea micilor musafiri la masa de Craciun.
INGREDIENTE
- 1125 g de miere
- 375 g de margarina
- 375 g de zahar
- 1900 g de faina
- 5 lingurite de scortisoara
- 3 lingurite de cuisoare macinate
- 4 oua
- 2 plicuri de praf de copt
- 1125 g de miere
- 375 g de margarina
- 375 g de zahar
- 1900 g de faina
- 5 lingurite de scortisoara
- 3 lingurite de cuisoare macinate
- 4 oua
- 2 plicuri de praf de copt
Nota: Sa nu va speriati de asemenea cantitati!
Asa am crezut si eu si am pierdut o zi ca sa refac cantitatile exacte.
Casuta este destul de mare si va necesita TOATE acestea.
Asa am crezut si eu si am pierdut o zi ca sa refac cantitatile exacte.
Casuta este destul de mare si va necesita TOATE acestea.
Va va ramanse suficienta materie prima pentrut corectarea eventualelor rebuturi.
PREPAREARE
Intr-o craticioara se aseaza mierea, margarina si zaharul...
Intr-o craticioara se aseaza mierea, margarina si zaharul...
...si se lasa sa se topeasca, amestecand la foc mic
pana ce se dizolva complet tot zaharul.
Se toarna totul intr-un castron si se lasa sa se raceasca.
pana ce se dizolva complet tot zaharul.
Se toarna totul intr-un castron si se lasa sa se raceasca.
Se bat usor ouale...
P.S.- in imaginea mea apar doar doua oua, pt ca, va reamintesc,
am incercat prima data doar jumatate din cantitatile necesare. Greseala mea!
P.S.- in imaginea mea apar doar doua oua, pt ca, va reamintesc,
am incercat prima data doar jumatate din cantitatile necesare. Greseala mea!
...si se pun in compozitia de miere.
Se amesteca faina cu mirodeniisi praf de copt.
Se adauga compozitiei de miere si oua...
...si se framanta.
Se acopera aluatul si se lasa sa stea la pemperatura camerei pentru doua ore.
Se acopera aluatul si se lasa sa stea la pemperatura camerei pentru doua ore.
Intre timp se confectioneaza sabloanele, preferabil din carton, astfel:
Se intind foi de aluat groase de 4 mm.
Se aseaza deasupra sabloanele si se decupeaza.
Se aseaza deasupra sabloanele si se decupeaza.
Folosindu-va de formele de taiere pe care le aveti (inimioare, stelute)
taiati tot atatea bucati cate aveti nevoie pt decor si chiar mai mult.
taiati tot atatea bucati cate aveti nevoie pt decor si chiar mai mult.
Pentru linii lungi, folositi-va de rola de taierea pt pizza,
iar pentru detalii, de un cutit cu varf.
iar pentru detalii, de un cutit cu varf.
Se coc la 190 de grade Celsius, cam 10 minute.
INGREDIENTE PENTRU ORNAT SI MONTAJ
- cca 500 g de zahar pudra
- 3 albusuri
- zeama de lamaie
- zahar cubic
- coloranti alimentari rosu, galben, verde inchis, verde deschis
- 1-2 lingurite de cacao pudra
- 8 migdale intregi
- migdale feliate
- fistic
- ornamente colorate
- bilite de zahar argintii
- 200 g de fulgi de cocos
- cirese confiate
- cca 500 g de zahar pudra
- 3 albusuri
- zeama de lamaie
- zahar cubic
- coloranti alimentari rosu, galben, verde inchis, verde deschis
- 1-2 lingurite de cacao pudra
- 8 migdale intregi
- migdale feliate
- fistic
- ornamente colorate
- bilite de zahar argintii
- 200 g de fulgi de cocos
- cirese confiate
Am lucrat cu doua tipuri de pensule...
...una mai lata, pt incarcari si una mai fina pt detalii.
Dupa ce am glazurat obloanele cu rosu,
am pus pe fiecare cate o felie de migdala.
Dupa ce am glazurat obloanele cu rosu,
am pus pe fiecare cate o felie de migdala.
Nu am facut toata cantitatea de glazura deodata,
ci am lucrat cu portii mici.
ci am lucrat cu portii mici.
Albus batut spuma cu zahar si zeama de lamaie,
ca sa obtineti o consistenta de smantana mai groasa.
ca sa obtineti o consistenta de smantana mai groasa.
Culorile le-am cumparat de la un magazin dedicat Wilton.
La ferestre, dupa ce am glazurat cu alb si s-a uscat,
am pus cacao in glazura ca sa desenez rama ferestrelor.
Usa inainte de copt...
Acoperisul glazurat si proaspat ornat cu detaliile uscate bine...
...pregatite cu o zi inainte.
Peretele din spatele casutei.
Fatada cu bordura din fistic si ferestre cu cirese confiate.
Usa inca nu era pictata.
Usa inca nu era pictata.
Peretii laterali cu ferestre si obloane.
Totul a fost lipit cu aceeasi glazura.
La bradulet am folosit glazura verde cu doua nuante,
iar bilutele le-am lipt pe glazura umeda.
iar bilutele le-am lipt pe glazura umeda.
Asamblarea a facut-o inginer constructor Zamzuu.
Zamzuu, ai legatura!
Daaa, multumesc Gabiii, am preluat legaturaaaa...
Mortarul folosit a fost preparat in laboratoarele Gabrielei,
iar reteta este complicata rrrau de tot, adica zahar pudra si zeama de lamaie.
Din cauza coacerii, dimensiunile dintilor de asamblase se deformeaza
si necesita ajustarea cu un cutit sau o foarfeca de bucatarie.
In prima zi de asamblare se lipesc cuburiele de zahar cubic,
pe cate o latura a fatadelor, apoi dupa potrivirea corecta
se incarca cu glazura folosindu-va de o pensula.
Zamzuu, ai legatura!
Daaa, multumesc Gabiii, am preluat legaturaaaa...
Mortarul folosit a fost preparat in laboratoarele Gabrielei,
iar reteta este complicata rrrau de tot, adica zahar pudra si zeama de lamaie.
Din cauza coacerii, dimensiunile dintilor de asamblase se deformeaza
si necesita ajustarea cu un cutit sau o foarfeca de bucatarie.
In prima zi de asamblare se lipesc cuburiele de zahar cubic,
pe cate o latura a fatadelor, apoi dupa potrivirea corecta
se incarca cu glazura folosindu-va de o pensula.
Pentru sprijin, folositi-va de schele solide din pahare inalte, cutii de cafea, etc.
Tehnica grea, ce mai...
Tehnica grea, ce mai...
Cu o zi inainte de asamblarea finala se lucreaza la pregatirea acoperisului,
care dupa toate incarcarile succesive anterioare, devine destul de greu si fragil.
Se lucreaza cu el cu foarte mare atentie, in asa fel incat sa evitati fisurarea glazurii albe.
Daca totusi se intampla asta, reparatiile se fac dupa asamblarea completa
si tot cu pasta din zahar pudra si zeama de lamaie.
Inainte de montarea acoperisului, casuta se aseaza pe cea mai mare foaie de turta
si se lipeste doar din interior.
Pe spatele acoperisului se lipesc cuburi de zahar in asa fel incat
sa vina pozitionate exact deasupra celor de pe interiorul fatadelor,
astfel acoperisul va fi sprijinit ferm.
care dupa toate incarcarile succesive anterioare, devine destul de greu si fragil.
Se lucreaza cu el cu foarte mare atentie, in asa fel incat sa evitati fisurarea glazurii albe.
Daca totusi se intampla asta, reparatiile se fac dupa asamblarea completa
si tot cu pasta din zahar pudra si zeama de lamaie.
Inainte de montarea acoperisului, casuta se aseaza pe cea mai mare foaie de turta
si se lipeste doar din interior.
Pe spatele acoperisului se lipesc cuburi de zahar in asa fel incat
sa vina pozitionate exact deasupra celor de pe interiorul fatadelor,
astfel acoperisul va fi sprijinit ferm.
Gardul se pregateste folosindu-va de o rigla, pt exactitate.
Dupa uscare, se pozitioneaza pe marginea "terenului",
se sprijina cu scobitori si se lipeste cu acelasi "aracet" dulce-acrisor.
Dupa lipirea bradutului in curte, care are steaua sprijinita cu un ciot de scobitoate,
se pensuleaza muchiile casutei cu glazura si cat este proaspata
se ninge cu fulgi de cocos care se vor lipi peste tot ca va place,
horn, caramizile de sus de pe casuta, ulucele gardului, etc
Hansel si Gretel in varianta autohtona.
Vrajitoarea de data asta e o zana buna, cu maini de aur, care iubeste copiii.
Aici Zamzuu, am predat legatura...
Vrajitoarea de data asta e o zana buna, cu maini de aur, care iubeste copiii.
Aici Zamzuu, am predat legatura...
Musafirii sunt deja sositi...
...iar casuta miroase a cozonac proaspat, laptic cu vanilie,
fursecuri si prajituri.
POFTA BUNA !
CRACIUN FERICIT!