miercuri, 22 aprilie 2009

FRIPTURA SIMPLA DE MIEL

Cand ii vine vremea fripturii de miel sa fie servita, suntem deja in prima zi de Paste,
asa ca se cuvine sa incep prin a va da minunata veste:
HRISTOS A INVIAT !
Considerand ca mi-ati raspuns, ca buni crestini ce sunteti,
va poftesc la o FRIPTURA DE MIEL.
Am denumit-o SIMPLA, pentru ca asa si este.
Reteta este traditionala si nu necesita mari batai ce cap,
insa ingredientele de care musai are nevoie ca sa iasa frageda si gustoasa sunt:
LINISTE, PACE IN SUFLET, IUBIRE SI LUMINA
ingrediente pe care le veti gasi cu sigurtanta in inimile voastre,
asa ca nu am nici o indoiala ca va veti bucura de un ospat pe cinste.

INGREDIENTE
(pe langa cele de mai sus)
- pulpa din spate si coaste de miel
(omului meu ii place sa aiba ce rontzai)
- 3 - 4 cartofi de marime medie ca si garnitura
- 1 capatana de usturoi
- 2 -3 legaturi de usturoi verde
- 1 cana de vin rosu
(nu pentru bucatar, pentru sos)
- piper
- sare sau Delikat dupa gust
- rozmarin
(de preferinta proaspat)

PREPARARE
Se curata si se spala carnea foarte bine.
Se aseaza intr-o tava mare si pulpa se impaneaza cu catei de usturoi.

Cartofii se curata, se spala si se taie in bucati mari.

Se condimenteaza totul cu piper ...

... si sare (eu am folosit Delikat).

Se pun frunze de rozmarin pe carne, ...

... iar pe cartofi se presara boia de ardei dulce.

Se adauga apa proaspata, cca 100 ml, in functie de cantitatea de carne si cartofi.

Se baga in cuptorul incins la 200 grade Celsius.

Jonglati cu temperatura intre 200 - 220 grade Celsius.

Dupa ce pulpa s-a rumenit usor, se scoate tava si
se intorc bucatile de carne si cartofi, pentru o rumenire uniforma.

Se adauga usturoiul verde taiat in bucati mai mari ...

... si o cana de vin rosu, stropind carnea uniform.
Restul de vin e premiul bucatarului.

Din timp in timp, folosindu-va de o lingura,
stropiti carnea cu sosul format in tava.
Sfat important: aroma cara va va invada narile cand deschideti cuptorul,
nu trebuie sa fie un motiv sa nu mai aveti rabdare si sa va bagati nasu
sa gustati. Rabdarea va va fi resplatita in curand, iar mesenii,
musafiri sau doar cei din familie, va vor da cel mai mare premiu:
Farfuria goala, linsa de sos, aproape spalata.

Cand pulpa de miel si cartofii sunt rumenite si pe a doua parte,
se incearca fragezimea carnii cu furculita.
Inca putin si ...

Daca intra usor, e vremea sa intindeti masa.
Yes, yes, yes...e gata!
- Pot sa gust? Te roooog!
- Mai rabda un pic.
- Mamaaa, cum miroase, imi ploua in gura in averse cu trasnete si tunete.

POFTA BUNA !!!

Ca o recapitulare inainte de a incepe, iata un filmuletz
cu pasii de urmat.
Va sfatuiesc sa opriti o muzica, ori a filmului, ori a blogului,
ca se bat cap in cap si iese o harababura....
- Gabiii, am revazut filmu'!
- Asa si...?
- Mai faci una?
- Ia-mi pulpa si-ti fac!
- Am fugit...