Omat cu esenta de roze si lamaie asternut pe un blat simplu...
Calendaristic, a venit primavara!
Chiar daca fizic, iarna se incapataneaza sa mai leneveasca pe la noi, ghioceii s-au grabit sa anunte momentul schimbarii cu mult inainte sa vina ziua Martisorului,
iar in curtea mea, trandafirii si-au scos mugurii de frunza la soare, satui de atata frig.
Ei, de un rosu plapand, suav, contrastand puternic cu ultima zapada scuturata, m-au inspirat sa va ofer un Martisor dulce, de primavara.
INGREDIENTE BLAT
- 200 g unt
- 150 g zahar
- 4 oua
- 5 plicuri zahar vanilinat
- 200 g faina
- 1 plic praf budinca de vanilie
- 1 plic praf de copt
- 100 ml lapte
PREPARARE BLAT
Se freaca untul cu zaharul tos si zaharul vanilinat.
Se inglobeaza ouale pe rand, la intervale de doua minute.
Se adauga faina amestecata cu praful de copt si cu praful de budinca,
alternand cu laptele si se omogenizeaza.
alternand cu laptele si se omogenizeaza.
Aluatul se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt,
se niveleaza si se coace cca. 25 minute in cuptorul incins la 175* C.
se niveleaza si se coace cca. 25 minute in cuptorul incins la 175* C.
Se rastoarna pe un gratar.
Se desprinde hartia de pe fundul blatului si se lasa la racit.
Se desprinde hartia de pe fundul blatului si se lasa la racit.
INGREDIENTE CREMA
- 15 g gelatina
- 750 ml lapte
- 2 plicuri zahar vanilinat
- 5 galbenusuri
- 100 g zahar tos
- 1 lingura apa de roze
- zeama de la o lamaie
- 350 ml frisca
PREPARARE CREMA
Laptele se da in fiert cu zaharul vanilinat...
Galbenusurile se bat cu zaharul tos…
…si se adauga usor laptele…
…apoi se pun pe foc si se incalzesc fara sa fiarba.
Se inglobeaza gelatina hidratata 10 minute in apa rece si dizolvata apoi.
Se pune apa de roze si sucul de lamaie.
Vasul cu crema se aseza intr-un vas cu apa rece si se amesteca pana se raceste.
Cand incepe sa se intareasca, se inglobeaza frisca batuta.
Se aseaza crema pe blat si se niveleaza.
Ca ajutor, mi-am confectionat un corset din carton invelit in folie de aluminiu,
dar daca aveti, folositi unul de inox.
dar daca aveti, folositi unul de inox.
Se da la rece doua ore,
apoi urmeaza pregatirea petalelor de trandafir pentru ornare...
apoi urmeaza pregatirea petalelor de trandafir pentru ornare...
ORNAREA
- petale de trandafiri nestropiti
- suc de lamaie
- albus de ou
- zahar tos
Petalele de trandafir se tavalesc mai intai prin suc de lamaie,
apoi prin albus batut si in final, prin zahar.
Se lasa sa se usuce bine.
apoi prin albus batut si in final, prin zahar.
Se lasa sa se usuce bine.
Prajitura se marcheaza in bucati,
care se orneaza fiecare in parte cu petale de trandafiri.
care se orneaza fiecare in parte cu petale de trandafiri.
Ca sa fac o variatie,
eu am folosit si fasiute fine din coaja galbena de la lamaie
(fara partea alba)
si au dat o combinatie de gusturi delicioasa.
eu am folosit si fasiute fine din coaja galbena de la lamaie
(fara partea alba)
si au dat o combinatie de gusturi delicioasa.
La urmatoarea data cand o voi repeta, am sa inglobez in crema petale de trandafiri de dulceata, neaparat neglazurate.
Crema m-a cucerit. Ultra-rafinata!