luni, 6 aprilie 2009

PAPANASI

- Si ca desert va recomand Papanasi cu dulceata si smantana!
Ehei, de cate ori am auzit vorba asta...!
Cati bordeie, atatia obiceie, ca la cati ristaurante se egzista pi lumea aiasta, cam tat atatia retzeti di papanasi, bre.
Putini la numar ii prepara ca lumea, de parca ar fi si greu de facut.
Dragii mei, reteta e atat de simpla, ca n-ai cum sa o ratezi. Doar sa vrei si o poti face nashpa, alt fel iti va iesi OK.
Conditia este sa-ti alegi cu grija branza. Musai proaspata, grasa si dulce.
Si dupa ce dati gata o tava cu minuni d-astea, poti sa-l privesti de sus, chiar daca stai jos,
pe chelnerul care iti tranteste in fata, cu un zambet ciubucar, o portie rece sau reincalzita de...paparude de PAPANASI si sa-i zici mandra:
- Baiete, cheama bucatarul sa-l invat EU cum se fac. Daaaa?
INGREDIENTE
- 500 g branza de vaci, proaspata si grasa
- 70 g zahar tos
- coaja rasa de la 1 lamaie
- 2 oua
-1 lingurita bicarbont de sodiu,
stins in 2 -3 lingurite de zeama de lamaie
- 200 g faina
- ulei pentru prajit
- un praf de sare

PREPARARE
Se amesteca branza de vaci cu un praf de sare...

... zaharul, coaja de lamaie si...

...doua galbenusuri.

Se adauga bicarbonatul stins in zeama de lamaie.

Albusurile se bat spuma si se adauga la compozitie.

Se inglobeaza cu miscari usoare, de jos in sus.

Se adauga cca. 150 g din faina totala,
restul urmand a fi folosita la formarea Papanasilor.

Se amesteca toate ingredientele, apoi se formeaza bulgarasi din aluat.
Mai ca te-ai lua la lupta cu cineva cu asa mandretze de munitie.

Inainte de a-i plonja in ulei, le arati cine-i sefu-n casa si-i impungi cu degetu-n mijloc,
asa, doar sa stii de unde vei incepe sa-i infuleci. Ca asta-i asteapta!
Se "bronzeaza" in ulei incins, pe ambele parti, pana se rumenesc uniform, ca la plaja.

SFAT!
Nu aprindeti ochiul flacarii la maxim.
Riscati ca focul sa-i ia prea repede si in interior sa ramana cruzi.
Si-o sa mancati un soi de piure crocant.

Se servesc PROASPETI, FIERBINTI, dar...
la fel de bine se pot "reanima", pentru 10-15 secunde in cuptorul cu micro-unde.

Se pot "coafa" cu un coc de gem acrisor, daca smantana-i dulce,
sau cu o freza din dulceatza, daca smantana-i usor fermentata.
Da-ti frau liber imaginatiei, smecheria-i sa fie fierbinti,
ca smantana, topita "de dorul lor" sa o ia la vale spre farfurie,
dizolvand in cascade franturi din gemul peste care trece alene.
Mamaaa, ce pofta mi-e!
E clar, Gabi maine are treaba.
FACE PAPANASI PENTRU MOI !!!
Uite-l mama cum arataaaa, manca-l-ar tata...si pe fra-su'...si pe sor-sa...si pe tot neamu'...
POFTA BUNA !!!
...mmm, cu smantana topitaaa...
...si cu gem de visine...
...sa nu, cu dulceata de trandafiri...
...sau si mai bine, de ciresi amare...
...sau...
- GABIIIII, VREAU PAPANAAAAASI !!!!
- IAR?
- DA, TE-OFTICI?

CIORBA DE LOBODA

Este poate cea mai usor de preparat ciorba, dar are un gust...
Daaa, de parca n-ati stii!
Ma incapatanam sa nu ma ating de ea.
Bunica tot incerca in fel si chip sa ma faca sa gust macar,
da' io nu si nu, tare pe pozitie,
refuzam sa o privesc, daramite sa o mai si mananc.
Si asta a tinut ani in sir, pana cand foamea-n gat de Zamzuu mi-a luat
un snop, trufandale, ca abia iesisera si mi le-a pus in fata, inocent si zambitor,
el fiind un mare pofticios de ciorbe din balarii, fie loboda, urzici sau salata.
L-am privit patrat si am anuntat sec ca eu asa ceva nu gatesc, ca nici nu mananc.
Dezamagit, le-a oferit unei cunostinte venita in vizita, care de cum le-a vazut,
i-au sticlit ochii la ele si a exclamat uimindu-ma: LOBODAAA, DE UNDE?
La plecare le-a uitat pe masa si intrigata de asa aprindere, am cautat reteta si le-am facut.
DOAMNE, CAT TIMP AM PIERDUT!
Nu cu gatitul lor, ci nemancand atatia ani asa bunatate.
Acum e in meniul meu, la preferate. Draga bunica, ai avut dreptate, sunt excelente.
INGREDIENTE
- 1 snop de loboda, cam 10-12 legaturi, cum fac taranii
- 1 ceapa uscata
- 2-3 legaturi de ceapa verde, pe care eu nu le-am avut cand am pozat-o
- 2-3 linguri de ulei pentru calit
- 3-4 linguri de orez, curatat si spalat
- 1/2 litru de bors
- 1 legatura sanatoasa de leustean
- 1 ou intreg

PREPARAREA
Se toaca ceapa marunt.
Va recomand sa aveti si ceapa verde. Ii da un gust mai deosebit.

Se caleste ceapa pana se inmoaie putin.

Se adauga loboda curatata si spalata in multe ape,
pana te trec apele.

Se caleste impreuna cu ceapa,
pana ce loboda se inmoaie bine.

Se adauga apa si se lasa sa fiarba putin, pentru ca fierbe repede.

Se adauga orezul, borsul fiert separat si mult, mult leustean.
Se drege de sare.
Inainte sa inchideti focul, cand inca clocoteste,
dregeti-o cu oul batut si turnati-l rapid sa se faca zdrente, praf si pulbere.

Portia se coafeaza cu o omleta cu ceapa verde.
Mie imi place fierbinte, abia luata de pe foc,
dar domnului mei ii place mai mult rece.
Voi faceti cum vreti, oricum e buna.

POFTA BUNA !!!