luni, 26 august 2013

STANDUL MEU CULINAR PENTRU UN FESTIVAL INTERNATIONAL

      A trecut ceva vreme de cand sunt in lumea culinara, in lumea celor care fac din practica in bucatarie o activitate relaxanta, nu numai necesara, dar in mare parte o bucurie, o delectare, o ambitie si dorinta de a fi mai bun ca ieri. Cunoasterea atator varietati de gusturi, arome si culori nu e chiar la indemana oricui, dar cu perseverenta si ambitie, toate ti se vor dezvalui. Nu zic ca e usor, iar toti cei ce simt si fac ca si mine stiu ca am dreptate. Nu se rezuma totul la doar atat: cumperi ceva, incropesti rapid o masa si te mandresti apoi ca esti bucatar. La acel nivel se ajunge greu. Din acest motiv exista ierarhizari stricte si respectarea lor face ca arta culinara sa fie din ce in ce mai apreciata. Ca in armata. Rigori fine, exacte, pentru rezultate perfecte.

    Noul val de manifestari scoate bucatarul, fie el de nivel mediu, inalt sau premiat cu Stele Michelin, din altarul in care isi desfasoara munca si ni-l prezinta, intr-un cadru mai pragmatic, in care toti, fie incepatori, invatacei, bucatarasi, pofticiosi, gurmanzi, (si pot continua) il putem vedea la lucru. Si nu doar vedea, ci mai ales, gusta din ce poate crea. Adevarate evenimente rare de la care nu trebuie sa lipsim. Asa si-au facut aparitia diversele Concursuri Culinare, Competitii de Gatit in Aer Liber, emisiuni cu teme, canale tv dedicate, la care participarea unor bucatari de renume mondial, vedete internationale, cat si greii bucatariilor, numind aici maestrii Michelin, dau un plus extraordinar de prestanta si noblete. 

     Si cum orice demers de acest gen inseamna o tema, prima, ca nu se rezuma doar la atat, este sa dau dovada de organizare si sa iau in serios prezumtiva mea prezenta acolo, dandu-mi-se mana libera la a pune pe picioare intr-o forma, culoare, ambianta si gust perfecte a standului meu.

     Asa ca pana sa va introduc in ce va urma sa gatesc acolo, in atmosfera selecta de restaurant international ce ma va inconjura si cotropi cu arome si gusturi din toate directiile, tema mea e sa pun pe hartie primii pasi pe care trebuie sa ii urmeaz pentru crearea standului, daca ajung acolo.


1 -    Acceptarea provocării
2 -    Studierea temei si informarea asupra cerintelor minime si maxime. ISORIC SI TENDINTE

3 -    Alegerea modalitatii de prezentare
-       ce fel de bucatarie (gusturi) va fi promovata
-       ce design care sa ne reprezinte va fi ales
-       ce ambianta va trebui create (muzica, culoare, decoruri…)
-       costumatii
       4 - Stabilirea bugetului minim-maxim pentru:
-       creatie locala (infrastrustura demontabila stand, printare pliante, carti de vizita, material video,…)
-       deplasare,
-       cazare,
-       pregatirea standului, care implica:
-locatie
-sursa de curent
-sursa de apa
-scurgere ape reziduale
-zona de depozitare "proaspete si refrigerate"
-zona de depozitare ustensile si consumabile
-zona de depozitare gunoi
-sisteme de lumini
-sonorizare
-camerea tehnica (telefon, fax, printer, laptop, cuier, scaune, mese)
-securizare aparaturi tehnice
-acces toaleta,
-acces cabinet medical urgente diverse,
-       materii prime,
-       consumabile,
-       protocol,
-       material de promovare (tv display, player DVD, flayere, carti de vizita cu suport, pixuri personalizate, aparat foto pentru vizitatori si clienti VIP, printer foto format 10/15 pentru fotografii instant, sticlute mini cu palinca)
       5 - Obtinerea fondurilor necesare si realizarea listei de mai sus.