joi, 16 aprilie 2009

PASCA TRADITIONALA

E prima mea Pasca.
Aveam temeri ca doar Zamzuu o va consuma,
pentru ca noua, celorlalti nu ne prea place branza in combinatie cu aluatul de cozonac.
Surpiza cea mai mare mi-a facut-o puiul meu David,
care va implini luna asta 6 anisori.
Cand i-am dat sa guste, convinsa fiind ca o va refuza,
a inceput sa dea din picioare exclamand cu gura plina:
- Mmmm, mama n-am mai mancat niciodata ceva asa de bun ... si a mai cerut o portie.
Mi s-au risipit toate temerile si o bucurie imensa m-a cuprins,
ca prima mea Pasca are un asa succes.
Cu adevarat este speciala, preparata doar la o sarbatoare speciala.
Acum sunt convinsa ca traditia prepararii ei ascunde ceva divin in ea.
Poate simbolul coroanei de spini care pentru Mantuitorul nostru IISUS
era un supliciu,
dar pentru noi, prin dragostea Lui, s-a transformat.

Aluatul poate fi orice aluat de cozonac.
Eu am folosit reteta mea de Cozonac Baban,
bineinteles, jumatate de portie pentru o Pasca cu diametru de 26 cm.
Si pentru ca era putina coca, am preparat coca la masina de paine.

INGREDIENTE ALUAT
- 500 g de faina
- 250 ml de lapte
- 125 g de zahar
- 100 ml de grasime (unt topit si ulei)
- 25 g de drojdie
- 2 galbenusuri
- arome (vanilie, esenta de rom, coaja de lamaie si portocala)
- sare

PREPARARE
MAIA
Drojdia se freaca cu cateva linguri de lapte indulcit
si cateva linguri de faina.

Se acopera cu mai multa faina si se lasa la crescut pentru 10 minute.

Zaharul se dizolva in lapte cald
si impreuna cu galbenusurile, sarea, o parte din grasime
si arome, se pun in cuva Masinii de paine.

Se adauga toata faina si maiaua crescuta.

Se porneste Masina de paine si in primele 10 minute de framantare
se picura cate putin, tot restul grasimii.

Dupa o ora, arata asa:

Se imparte coca in doua si intr-o tava tapetata cu hartie de copt
si unsa cu unt se aseaza o foaie.
Din restul de aluat se face o impletitura in trei.

Cat mai uniforma ...

... care se aseaza peste foaia de coca, formand un inel.

Se lasa la crescut pentru inca 30 de minute.

In acest timp se prepara umplutura.

INGREDIENTE UMPLUTURA
- 500 g de branza dulce de vaci
- 2 oua
- 1 pahar de zahar pudra
- 80 g de unt topit
- 2 plicuri de zahar vanilat
- coaja de lamaie
- 2 linguri de faina
- o mana de stafide inmuiate in rom timp de 1 ora
Eu am folosit doar jumatate din aceste cantitati.

PREPARARE
Se mixeaza toate ingredientele, ...

... mai putin stafidele, pe care le adaugam la sfarsit.

Dupa ce aluatul a crescut in tava,
chiar inainte de a baga Pasca la cuptor,
se pune compozitia de branza in causul format in tava.

Se coace, la inceput la foc mai iute, 180 grade Celsius,
apoi se scade temperatura la 165 de grade
si se lasa timp de 35 - 40 de minute.
Faceti testul cu scobitoarea.
Fierbinte, scoasa din cuptor, se pensuleaza cu miere.

Se lasa sa se raceasca bine ...

... apoi se poate taia ...

... si savura de Sarbatoarea Pastelui.

POFTA BUNA
SI
PASTE FERICIT !!!