Ca o avant-premiera la apropiata Sarbatoare a Pastelui,
va propun aceasta tarta traditionala italiana, din regiunea Liguria
care este foarte usor de pregatit si extrem de gustoasa.
INGREDIANTE ALUAT
- 1 ou
- 1 galbenus
- 500 g de faina
- 200 g de unt la temperatura camerei (puteti folosi margarina)
- 50 ml de iaurt
- 1 lingurita de sare
- 2 lingurite de praf de copt
INGREDIANTE PENTRU UMPLUTURA
-6 oua
- 1 si 1/2 kg de spanac proaspat
- 3 linguri de ulei
- 200 ml de smantana
- 1 ceapa potrivita, uscata
- 1 legatura de ceapa verde
- sare
- piper
- suc de lamaie
PENTRU UNS
- 1 galbenus frecat cu putin lapte.
PREPARAREA
Amestecati untul moale cu sarea, iaurtul, galbenusul si oul intreg.
Adaugati faina, praful de copt si framantati usor,
pana la obtinerea unui aluat omogen.
Puneti aluatul obtinut in folie de plastic
si pastrati la rece cca. 1 ora,
timp in care va ocupati de umplutura.
PREPARARE UMPLUTURA
Spalati si curatati spanacul, apoi il fierbeti timp de 15 minute,
dupa care il scurgeti,
si-l tocati marunt.
Intr-o cratita incingeti ulei si caliti ceapa tocata marunt,
timp de 2-3 min.
Adaugati spanacul.
Amestecati si lasati 15 minute, adaugand cate putina apa,
nu foarte multa, atat cat sa nu se prinda si ceapa sa se inmoaie bine.
Opriti focul, adaugati smantana, sare si piper dupa gust.
Eu am stors si zeama de lamaie,
pentru ca imi place ca spanacul sa fie ceva mai acrisoar.
Impartiti aluatu in doua bucati.
Intindeti fiecare bucata de aluat cu sucitorul, pana cand obtineti 2 foi subtiri.
Asezati una dintre foi intr-o forma rotunda pe care ati uns-o in prealabil cu unt.
Forma mea a avut 26 de cm.
Puneti umplutura de spanac in tava in care ati intins foaia de aluat
si cu ajutorul unui polonic mai mic sau a unei linguri faceti 6 causuri.
Spargeti ouale si asezati-le in aceste causuri.
Cinci pe margini si unul in centru.
Acoperiti cu cealalta foaie.
Ungeti cu galbenus amestecat cu lapte.
Apoi intepati cu un pai in mai multe locuri, ca sa nu se umfle.
Lasati la cuptorul incins la 170 - 180 de grade CELSIU pentru 40 de minute.
Este de preferat sa folositi o forma cu inel detasabil,
in acest fel va va fi mai usor sa scoateti tarta.
Se serveste calda.
Dar nici rece nu e rea.
POFTA BUNA SI UN PASTE FERICIT VA DORESC !!!