Se poate face cu orice fel de carne, fie ea de pui, porc, vita etc, dar la fel de buna,
si nu mai putin gustoasa se face si din ciuperci.
Natura ne-o dat atatea soiuri, dara fiti cu bagare de seama.
Cele frumoase incanta doar ochiul, asa ca aveti mare grija.
Cu conditia sa ai un soi din cel comestibil
si sa nu fi trecut prea multa vreme de la culegerea lor, pune-te pe gatit.
No, amu hai la lucru, romane.
- 1 kg de ciuperci Pleurotus, musai proapete si fara pete,
- 2 capatzani zdravene de ceapa uscata,
- 1-2 legaturi de ceapa verde,
- 1 lingura de faina,
- 1 foaie de dafin pentru aroma,
- 2 linguri pasta de tomate,
- 200 g rosii in bulion, din cele taiate cubulete,
- 5-6 catei de ai, usturoi ma,
- 1 legatura mare de patrunjel verde,
- sare,
- chiper,
- si undelemn, pentru gatit.
PREPARAREA
Ciupercile se spala si se curata frumusel de codite.
Astea-s ceva mai tari la mestecat si fierb mai cu incapatzanare.
Palariile, tocate ceva mai mare,
se calesc in undelemn pan' ce se-nmoaie.
se mai adauga apa si se calesc domol.
se-mprastie deasupra o lingura de faina, din cea strecurata.
Se amesteca cu duhul blandetii, musai cu lingura de lemn.
si se drege de aroma cu o frunza de dafin.
pan' ce ceapa se inmoaie si formeaza un sos de sa te lingi pe deshte.
dimpreuna cu rosiile din bulion, cele taiate frumos cubulete
si lingura de boia dulce.
apoi se lasa sa fiarba inabusit, coperite cu un capac.
Cand tocanita-i aproape gatata, se pune ai, sau usturoi cum ii mai zice, taiat la cutit.
se mai intarata focul sub tingire, pret de cateva clocote
BAGATI DE SEAMA !
Ciupercile, de orice neam or fi,
e musai sa se sareze numa' cand s-or gatat, altfel se intaresc.
Amu ca-i gata, tocanita se serveste romaneste, fierbinte, langa un botz de mamaliga,
stropita la final cu o ulcica de vin alb racit si multa voie buna!
VARIATIUNE
Vinul din ulcica poate fi turnat, cam la un pahar,
nu in gat, ci-n loc de apa la ultima fierbere.