miercuri, 20 mai 2009

TARTA TATIN CU MERE

Mere, mere și iar mere.
Mere coapte, mere rase și călite cu zahăr și scorțișoară, suc de mere,
tort de mere, plăcintă cu mere, tarte cu mere, etc.
Mărul, ce fruct banal ați zice.
Vă contrazic. Sunt atâtea soiuri, culori și gusturi ...
Ia fiți atenți:
BRAEBURN, CAMPION, ELSTAR, FUJI, GALA, GLOSTER, GOLDEN DELICIOUS,
GRANNY SMITH, JONAGOLD, JONAGORED, MUTSU, COREDAR,
COREDANA, FLORINA, GENEROS, fară să mai vorbim de cele autohtone,
atotștiutele IONATAN, BUZĂ DE IEPURE, GOLDEN, FRUMOSUL DE VOINEȘTI, CREȚEȘTI...

Astazi vă fac poftă cu o tartă cu mere.
TARTA TATIN

INGREDIENTE
- cca 1 kg de mere din soi acrișor
- zeamă de lămâie
- cca 125 g zahăr tos (atât cât să acopere într-un strat subțire fundul tăvii)
- 50 g unt
- 1 plic zahăr vanilat Bourbon
- scorțișoara
- 400 - 500 g aluat foietaj (depinde de marimea tavii pe care o folosiți)

PREPAREA
Merele se curăță de coajă și se taie felii,
apoi se stropesc cu zeamă de lămâie.

Se pun zahărul tos, zahărul vanilat, untul și scorțișoara în tava
în care veți coace tarta și plasați forma pe foc mic,
amestecând până ce zahărul se va carameliza frumos.

Când în tavă s-a format un sirop mai gros, gălbui,
se ia de pe foc și se așează în sirop feliile de măr.

Peste acestea se așează foaia de aluat...

... în așa fel încât să se acopere cât mai bine fructele.

Se pune tava la cuptor la foc potrivit, 180 grade Celsius.

Când tarta s-a rumenit uniform, se scoate din cuptor,
se lasă puțin la răcit, se acoperă cu un platou mai mare
și tinându-le strâns pe amândoua, conținutul tăvii se răstoarnă pe acel platou, ...

... în așa fel încât merele să rămâna sus..

Se servește cu sos de vanilie.

Aceeași MĂRIE,
cu altă pălărie.
Tarta Tatin preparată în tavă mică, pătrată.

Zahărul, untul și scorțișoara...

Se caramelizează...

Solzi de mere, așezați în sosul caramel...

Machiaj făcut cu scorțișoară...

Nani, nani sub păturica dantelată de aluat...

Coaptă și răsturnată pe platou.

Deliciu rapid, fățos și super-gustos.
Ia felia, neamuleeeee.....

POFTĂ BUNĂ!

SOS SATAY


INGREDIENTE
pentru 4 porții de paste
- 4 linguri unt de arahide
- 1 lingură sos chili
- 1 cățel de usturoi zdrobit
- 2 linguri oțet de mere
- 4 linguri sos de Soia
- 2 linguri de zahăr
- 2 ardei iuți roșii mici

PREPARARE
Se amestecă cu ajutorul robotului untul de arahide, sosul chili, usturoiul, oțetul,
sosul de Soia, zahărul, ardeii iuți zdrobiți, până obțineți o pastă moale pe care o veți ține în frigider până o veți folosi.

PASTE CU PIEPT DE PUI SI SOS SATAY

Astazi Gabi a ales să mă uimească cu un fel deosebit de sos pentru paste.
Nu știu cum a facut de l-a ales, dar cu siguranță a avut o inspirație bune.
Este uimitoare combinatia de gusturi și cred că se potivește de minune
pentru o seară în care te mănâcă pielea să încerci ceva exotic.
Arată clasic,
dar vă asigur că gustul nu are nici în clin, nici în mânecă cu clasicismul.
E un Caraism, dacă mă pot exprima așa.

INGREDIENTE
pentru 4 porții
- 4 linguri unt de arahide
- 1 lingură sos chili
- 1 cățel de usturoi zdrobit
- 2 linguri oțet de mere
- 4 linguri sos de Soia
- 2 linguri de zahăr
- 2 ardei iuți roșii mici
- 450 g paste cu ou
- 2 linguri ulei de susan
- 1 lingură ulei de Floarea Soarelui
- 450 g piept de pui dezosat și fără piele
-salată verde pentru garnitură
- sos de rodie

PREPARARE
Se amestecă cu ajutorul robotului untul de arahide, sosul chili, usturoiul, oțetul,
sosul de Soia, zahărul, ardeii iuți zdrobiți, până obțineți o pastă moale pe care o veți ține în frigider până o veți folosi.

Spălați, tamponați și tăiați pieptul de pui în cubulete.

Separat se încinge într-o tigaie uleiul și prajiți carnea de pui.

Fierbeți pastele în apă cu sare, scurgeti-le, clătiți-le, apoi clătiți-le din nou.
Turnați peste ele uleiul de susan.
Scoateți carnea din tigaie și puneți-o peste paste, apoi adaugați sosul preparat în prealabil, pe care l-ati pus în frigider. Amestecați ușor și serviți imediat cu salata verde
și ca decor, firicele de sos de rodie (opțional, dar îi dă un gust ușor acrișor, miam, miam...).
Foarte interesantă și gustoasă rețetă.
- Gabiiii, mai aveeeem?

POFTĂ BUNĂ!