joi, 2 iunie 2011

SUFLEU DE DOVLECEI

Sfanta-i vara, asa spunea draga mea bunica. De cand e plecata dintre noi, rememorez aminitiri cu atat drag, inteleg altfel vorbele ei de duh si dau un mai adanc inteles sfaturilor pe care mi le-a dat. Nu mi-a fost doar bunica, mi-a fost o mama adevarata, mi-a fost cea mai buna prietena, confidenta mea secreta, cufarul meu de sfaturi, invatatoarea mea cea mai sincera, cizelatoare a gusturilor ce le-am deprins, slefuitoare a asperitatilor mele. Imi e atat de dor de ea incat o visez mai tot timpul. Ce simlu imi spunea: Fata draga, toate la timpul lor, referindu-se la a nu mai conserva fructe si legume. Si cat adevar, ca pacalind simturile cu congelatele, uitam sa apreciem prospaturile. Revenind la prima vorba, da, sfanta-i vara, pe care o astept de trei anotimpuri, pe care o venerez si pe care as trai-o la nesfarsit. Cu minunatele ei bogatii de fructe si legune, cu explozia de culori si arome din piete, zapacindu-ma incotro s-o apuc, de la cine sa cumpar mai abitir. Printre minunatele legume ce-si fac loc cu insistenta prin sacosele mele se numara si dovleceii, iar anul acesta am incercat o noua reteta, SUFLEU DE DOVLECEI CU CASCAVAL, pe care haita mea a apreciat-o din prima. Draga mea bunica mi-ar fi mangaiat crestetul cu blandete si m-ar fi sarutat pe frunte ca drept multumire pentru ce i-am gatit. Iar daca ei i-ar fi placut, va sigur, cu mana pe inima, ca asta era ca cea mai adevarat recunoastere. Sigur mi-ar fi cerut supliment. Ai mei o fac deja.

INGREDIENTE
- 4 dovlecei potriviti
- 4 oua
- 150 ml de lapte
- 250 g de smantana fermentata de 20% grasime
- 200 g de cascaval ras
- 2 sau 3 catei de usturoi zdrobiti
- ceva ulei
- un strop de unt
- o tzara de malai
- sare
- piper


PREPARARE
Dovleceii spalati se dau pe razatoarea mare
si se calesc in putin ulei pana se inmoaie si-si leapada apa.

Se amesteca cu 1/2 din cascavalul ras.

Asta schimba gustul, dar si aspectul.

Ouale se inghesuie cu smantana,
usturoiul, sarea si piperul...

...si se bat pana le vin spumele,
apoi se dedulcesc la lapte
si se toarna dimpreuna peste dovleceii odihniti si racoriti.

Vasul in care urmeaza a fi copt sufleul
se manjeste cu unt apoi se clatina in el niscai malai.

Amestecatura se rastoarna in forma de copt,
se presara restul de cascaval.

Se coace in cuptorul preincalzit la foc iute,
cam la 180 de grade Celsius,
pana prinde o crusta aurie de cascaval topit.

Se serveste cald, fierbinte, cu mustati de cascaval,
golind iute blidul, sa faci loc la inca o portie.
Ei, asa da! ar fi zis bunica mea.

Sfanta-i vara.

POFTA BUNA!