Dacă e toamnă, e musai sa gust ceva de care nu m-as despărții niciodată. Fără prea mari pregătiri, tăbăr cu gura pe capul Gabrielei ca un copil pofticios, îndrugând rugăminți, milogeli și implorări, doar, doar îmi face:
Mă îmbie Gabi cu câte o juma de gălușcă și fac scandal, că unde-i și cealaltă jumătate. Îmi umplu gura cu pesmet prăjit și dau pe jos câteva firmituri, motiv să mă certe Gabi, dar îi trece scurt dacă-i zâmbesc, afișând gura plina, de-o bufnește râsul. Am escavatorul mare, ca-mi intră câte o gălușca întreagă-n gură. Sunt ceva de speriat, că termin o porție, cam 3 la număr, în timp record, în timp ce Gabița mea abia dacă e pe la jumătatea uneia, apoi stau ca un câine bătut, cu botu' pe labe și o privesc cerșind. Mă ceartă dar îmi mai dă una.
- Păi numa' una...?
- ?!?
- Dacă le faci așa de bune...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsXe-zncQyODwRKMPS5LqHv7obJyiphib_4Js6vQzuVqyVXBAp-eCfZk12ZF9MHqbUMgyFollHaLidp50N1XjsApNL-i34fH6HXqsLCzi6HMon87eN8bYur3Auf4Sckn_XJQngCOzXKJ34/s640/0-+g%C4%83lu%C8%99ti+cu+prune.jpg)
INGREDIENTE ALUAT
GĂLUȘTE CU PRUNE.
Sunt disperat după ele. Le venerez, le iubesc de le mănânc.Mă îmbie Gabi cu câte o juma de gălușcă și fac scandal, că unde-i și cealaltă jumătate. Îmi umplu gura cu pesmet prăjit și dau pe jos câteva firmituri, motiv să mă certe Gabi, dar îi trece scurt dacă-i zâmbesc, afișând gura plina, de-o bufnește râsul. Am escavatorul mare, ca-mi intră câte o gălușca întreagă-n gură. Sunt ceva de speriat, că termin o porție, cam 3 la număr, în timp record, în timp ce Gabița mea abia dacă e pe la jumătatea uneia, apoi stau ca un câine bătut, cu botu' pe labe și o privesc cerșind. Mă ceartă dar îmi mai dă una.
- Păi numa' una...?
- ?!?
- Dacă le faci așa de bune...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsXe-zncQyODwRKMPS5LqHv7obJyiphib_4Js6vQzuVqyVXBAp-eCfZk12ZF9MHqbUMgyFollHaLidp50N1XjsApNL-i34fH6HXqsLCzi6HMon87eN8bYur3Auf4Sckn_XJQngCOzXKJ34/s640/0-+g%C4%83lu%C8%99ti+cu+prune.jpg)
- 1 kg de cartofi
- cca 200g de făină
- 1 gălbenuș de ou
- 1 lingură de zahăr
- 1 și 1/2 de ulei
- sare
- prune
INGREDIENTE PASMET
- 1/2 pungă de pesmet
- zahăr după gust
- 4-5 linguri de ulei
Se rumenește ușor pesmetul pe uscat, făra ulei.
Se dă la o parte, se pune uleiul,
apoi cand se mai răcorește se adaugă zahărul, după gust.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQPyonrL-7erJth5fY-YUqC7yGTKZmtDOaE2Tq6xpiPkbAqUKWgadkZV7k0Ybh1rkWfs8Kjqs0K4cYOaCicxQ9cFxFWnYy7GgpBK8ERO84-Z9eOjlk0Xt9sbvi8p1VL6bsd106XB0ZWQWP/s640/1-+zah%C4%83r+%C8%99i+pesmet+pr%C4%83jit.jpg)
Cartofii se fierb încoajă, se curăță și după ce se răcesc
se trec prin mașina de tocat.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXqbNrgBoqXUGAjVRaqUEsRGmNIZ8oWtLYzNh1cvArRU-AwdA6CREKm2dEajkcwLHGVBwlA6v5xHzDVy3f2MOeIjJhwoYoGm4u_0r6VVtYlIFu9YI-Gtb1ZI60Hr7jJQry21FMTnJrRjGm/s640/2-cartofi+fier%C8%9Bi+toca%C8%9Bi.jpg)
Se adaugă gălbenușul de ou.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEivo07XFKyybfvuSFkD88UcWhzwgHz20BiO1rg9c_qBdUalnthwxsW-fC2b1DnKizCULDd-0W3XUOJqxCSWjQF8_oFDmuxzm3KsH1iAGhVuUAEGqL8-AEJi7RZfDklT5OGPxHQr_rqzncKF/s640/3-se+adaug%C4%83+g%C4%83lbenu%C8%99.jpg)
Se presara sare, zahăr și ulei...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFZPFOkdmVQzVh3EWok2EtYdEqAk-Q-Sn74F8wirXCZAD9Dn2aOz8f9h6LUGgZTSyMTSVc9-C1nDrkLWYFGEdIxHmT_SMRaan6iQdEr6ZZNg3HG-SXK73-rbWR-D_TrKOh4K_lYU5wXEc8/s640/4-o+lingur%C4%83+de+zah%C4%83r.jpg)
...și se pune făina, puțin câte puțin,
pentru a forma o cocă nelipicioasă.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3kF1TM3Oti3jQKOqlpF3ymrLzy2HUKhi2TZ5oQrjDiVsVCzKq_nPi9pX3VSfiqIEW7w2n_McIgPL-H1VaBhDA8c9lZr8t59WSkKwgb9Bvlu-lxkE5aGc0P7gReYn-rj9v9rYUECWQCeeX/s640/5-coca.jpg)
Prunele se curăță de sâmburi...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgzrzrqbMxqZYZEV51lIQmw0H4t9Z4VflqRls71i-c07YK-g2nhmMV60HI_j-OpKaespUN2XPEoKEBM9C6B_hqN9xXw7SUOAocW-sFJnzXYZDD3Pf27uHjnQUANE7Ue0_RFP_mxcSM00fDk/s640/6-prune+proaspete.jpg)
...fără a se tăia pe din doua.
În despicătură se pune zahăr.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhiWaQdEQTqBR2F522UOilVVkkvOzKekjLu8VMJy-X8-YSH06tSoF7xjDar22LF1Ij4rQYUdQdIIR2PSfjI5OlIJfkbpcoJYdR9dLIWYfZdaAm5sGLrU6tdBz7O4K-gTFGAlPM9iRna5bXq/s640/7-fara+s%C3%A2mure+%3D+zah%C4%83r.jpg)
Din aluat, ajutându-ne de puținâ făină,
modelăm găluștile în care se pune câte o prună.
De regulă, îmi ies cam 22-24 de bucăți.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiuBiQeR2PxZ303j7EKFoO-GZYAwfdF1h0eFiBUw9Mh6jM5XGbWuTKJXANWqGPW3k6PKPOMPBeq-eCMfjIUuuX_myQLbFGKn7YOlrUsdtP_0vuxJ_826mJSyhKeyRwbMwKWqEI9OMLa1G9P/s640/8-g%C4%83lu%C8%99ti+nefierte.jpg)
Se fierb în apă clocotită, cu sare.
Când ies la suprafață, sunt gata.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPjmVmEFq-7ajPQ8M2pNbKeih_i9vU8f2VXQC9g99D73nmsW-uZNB-QsFb8ZwOVqUpRek1gkb0IgBLcANzcnHWgRcPSNh1Mp5q_YWMASUMuVJuIcXQbhR5GjFfiLxen_WM9wiHxDHWytdL/s640/9-g%C4%83lu%C8%99ti+la+fiert.jpg)
Se tăvălesc fierbinți prin pesmet.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8P7Eben9C7EqLL86IgHiqDKPZU5fc7DDnxXKzzxBdkq8u3OE044AkMQvFVUfI7NhNpDrPK3-ltb8n-RwbUgDbCfdn-5y63EStVnTy7zFh8deF-afsqXAmJdWm2zthvQUw4SG3-eGEoW_U/s640/10-trecut%C4%83+prin+pesmet.jpg)
Se servesc calde sau reci,
după pohta inimii.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhA_DJlFabOb86C78Mjs1yWfDAy3SaipsmucVa_hi0IA7KD0qDuP80xFnndOqOEdd_jCnBxBFUAxSO4Pr6mk5KZZfHqwueOLlnn0rVA20ejSANe9lXH6rCdMFn2BQk0VT0Ka45pwcALMx8y/s640/11-gata.jpg)
Niciodată nu-s destule.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXlr1GxBd2xBKMHgrOvikwm-caaUew8Xy3bEbCp84LrPTcMC3orVkydQc1LlumW7A8BEQaNihawiZG_Ha0dCbP-IfA-i0BsEJN3ndabSHPPe8yWOIu_rWEhyevQ913AAZxyTcew1lvhbV4/s640/12-gata.jpg)