luni, 19 octombrie 2009

GĂLUȘTE CU PRUNE

Dacă e toamnă, e musai sa gust ceva de care nu m-as despărții niciodată. Fără prea mari pregătiri, tăbăr cu gura pe capul Gabrielei ca un copil pofticios, îndrugând rugăminți, milogeli și implorări, doar, doar îmi face:
GĂLUȘTE CU PRUNE.

Sunt disperat după ele. Le venerez, le iubesc de le mănânc.
Mă îmbie Gabi cu câte o juma de gălușcă și fac scandal, că unde-i și cealaltă jumătate. Îmi umplu gura cu pesmet prăjit și dau pe jos câteva firmituri, motiv să mă certe Gabi, dar îi trece scurt dacă-i zâmbesc, afișând gura plina, de-o bufnește râsul. Am escavatorul mare, ca-mi intră câte o gălușca întreagă-n gură. Sunt ceva de speriat, că termin o porție, cam 3 la număr, în timp record, în timp ce Gabița mea abia dacă e pe la jumătatea uneia, apoi stau ca un câine bătut, cu botu' pe labe și o privesc cerșind. Mă ceartă dar îmi mai dă una.
- Păi numa' una...?
- ?!?
- Dacă le faci așa de bune...

INGREDIENTE ALUAT
- 1 kg de cartofi
- cca 200g de făină
- 1 gălbenuș de ou
- 1 lingură de zahăr
- 1 și 1/2 de ulei
- sare
- prune

INGREDIENTE PASMET
- 1/2 pungă de pesmet
- zahăr după gust
- 4-5 linguri de ulei

Se rumenește ușor pesmetul pe uscat, făra ulei.
Se dă la o parte, se pune uleiul,
apoi cand se mai răcorește se adaugă zahărul, după gust.

Cartofii se fierb încoajă, se curăță și după ce se răcesc
se trec prin mașina de tocat.

Se adaugă gălbenușul de ou.

Se presara sare, zahăr și ulei...

...și se pune făina, puțin câte puțin,
pentru a forma o cocă nelipicioasă.

Prunele se curăță de sâmburi...

...fără a se tăia pe din doua.
În despicătură se pune zahăr.

Din aluat, ajutându-ne de puținâ făină,
modelăm găluștile în care se pune câte o prună.
De regulă, îmi ies cam 22-24 de bucăți.

Se fierb în apă clocotită, cu sare.
Când ies la suprafață, sunt gata.

Se tăvălesc fierbinți prin pesmet.

Se servesc calde sau reci,
după pohta inimii.

Niciodată nu-s destule.
POFTĂ BUNĂ !