duminică, 18 octombrie 2009

TORT ÎNGHEȚATĂ DE LIMETTE CU FRUCTE DE PĂDURE ȘI BEZEA

Am trecut printr-o lună extrem de plina. Septembrie e cea mai neplictisitoare luna a anului din familia mea. Pe 14 toată haita de minori a luat-o de la cap. David și Sara la grădiniță, Omar la liceu. Pe 25, ziua de naștere a lui Omar, pe 29 a fost ziua Gabrielei iar în final pe 30, ziua Sarei. Sunt cotropit de balanțe, de nehotărâți, de indeciși și știu ce spun cu asta. Dacă plec cu Gabi la cumpărături, e bine să găsim doar un singur fel din produsul pe care-l caută, că așa nu are ce alege, dar dacă mai apare și al doi-lea sau al trei-lea, sunt praf, că se decide ... mâine. La fel a făcut și cu răspunsul la întrebarea:
CE TORT ÎI FAC SAREI ?
S-a codit, s-a sucit, s-a decis, s-a răzgândit, a ales, a renunțat, s-a hotărât, iar s-a răzgândit, iar a ales, iar a cules... Și știți de ce? Pentru că în materie de torturi are de unde alege. Unul mai fain ca altul, sau mai gustos, sau mai aspectos, sau mai laborios, sau mai...
GREA DECIZIE !
Sunt deja obișnuit cu astfel de întrebări:
- Zamzuu, ce tort îi fac? Hai măi, de ce nu mă ajuți să aleg?
- ?!? O privesc descumpănit și mai mult tac decât să-i zic ceva, că știu eu de ce.
Dacă fac totuși prostia să-i sugerez ceva, imediat mă taie, că ăla are așa și pe dincolo... sau e prea banal...sau e cu ghimpi... sau nu e destul de... sau e prea... sau foarte foarte și în final după ce îmi spulberă toate propunerile, oricâte aș face, tot ea alege unul. Și ghiciți pe care! Tot prima rețetă. Iar anul ăsta, prima rețetă care i-a traversat neuronii a fost
TORT DE ÎNGHEȚATĂ DE LIMETTE ȘI FRUCTE DE PĂDURE CU BEZEA !!!
- iamy iamy -



Blat de bezea al acestui tort este blatul de aici
INGREDIENTE
ÎNGHEȚATA DE LIMETTE
- 150g zahăr
- 200ml lapte
- 200ml frișcă lichidă
- 1 limette
- 2 lămâi
- 1 lingura de sirop de lămâi

PREPAREARE
Se rade coaja de la Limette si se amestecă cu zahărul.

Se stoarce sucul de la cele două lămâi și de la limette
și împreună cu siropul de lămâie se adaugă zahărului.

Se pune și laptele și se amestecă la rece până la dizolvarea zahărului.

Se bate frișca și se înglobează în amestecul de mai sus...

...și se pune în mașina de înghețată pentru cca 20 minute.

ÎNGHEȚATĂ CU FRUCTE DE PĂDURE

INGREDIENTE
- 170 g lapte condensat îndulcit
- 50 ml lapte
- 200ml frișcă lichidă
- 200g fructe de pădure
- 1 lingură de zahăr

PREPARARE
Se bate crema mascarpone împreună cu laptele condensat
peste care se adaugă frișca lichidă, laptele
și se bat până la obținerea unei creme fine.

Peste fructe se adaugă lingura de zahăr...

...apoi se pun pe foc mic, amestecând ușor până la dizolvarea zahărului.

Se lasă la răcit, apoi se adaugă cremei de mascarpone.

Blatul de bezea se unge su 50 g de cioclata topită.
MONTAREA TORTULUI
Se va folosi forma de tort de 26 cm, tapetată cu hârtie de copt.
Primul se așează blatul de bezea.
Peste blatul de bezea se pune crema de mascarpone cu fructe, neuniform,
pentru ca golurile rămase să le umplem cu înghețata de limette,
obținând în felul acesta un aspect marmorat.

Se completează cu restul de înghețată de limette
și se pune în congelator pentru câteva ore.
Se scoate apoi din forma de tort și se dezvelește de hârtia de copt.

Decorarea se face după gustul și placul fiecăruia.
Eu am început cu felii de limette...

...apoi am aruncat o mână de fructe de pădure,
bocna de la congelator...

...și ceva fulgi de ciocolată albă.

Ce peisaj!
L-aș numi GRĂDINĂ ÎN SIBERIA.

Combinația dintre dulcele tare al bezelei
și finețea cele doua arome acrișoare, de limette și fructe,
e PERFECTĂ.

Iar combinația culorilor, aburite de condens,
mi se pare ca din poveste.

Un tort perfect pentru prințesa mea, Sara.

Se servește odihnit câteva minute la temperatura camerei,
altfel plecați cu dinții-n punga la dentist.
POFTĂ BUNĂ !