joi, 13 noiembrie 2008

BUCTE

Iote-te lume la BUCTE (a nu se citi pluralul de la FS, desi tenteaza)
Populare atat in Polonia, cat si in Germania ca delicatese la micul dejun,
acestea sunt, excelente daca sunt prajite si consumate cu carne.

OBSERVATIA MEA
!
Este cea mai pufoasa paine dulce pe care am mancat-o vreodata.


INGREDIENTE
- 450 g faina alba (mie mi-au mers 500g)
- 1 ligurita de sare
- 50 g zahar pudra
- 90 g unt
- 120 ml lapte
- 20 g drojdie proaspata
- 3 oua usor batute
- 40 g unt topit (pentru ultima ungere)
Se foloseste o tava patrata de 20 cm.

PREPARARE
Cerneti faina, sarea si zaharul pudra impreuna,
amestecati si faceti o gropita in mijloc.

Se topesc 50 g unt ( din cele 90 g), se adauga laptele,
apoi se lasa sa se raceasca pana cand amestecul este caldut.
Amestecati drojdia in amestecul de lapte pana se dizolva.

Turnati in mijlocul fainii amestecul de lapte, unt, drojdie
si incorporati suficienta faina incat sa obtineti o pasta groasa.

Presarati inca putina faina de pe margini,
acoperiti si lasati la caldura timp de 30 minute.

Treptat, incorporati ouale usor batute...

... si restul de faina pentru a obtine un aluat neted si moale.
Aceasta actiune va dura 10 minute.

Acoperiti si lasati la caldura o ora si jumatate sau pana cand isi dubleaza volumul
(la mine s-a intamplat asta intr-o ora).

Rasturnati aluatul pe o suprafata presarata cu faina
si aplatizati-l ca sa iasa tot aerul.

Impaturiti, formand un sul...

... pe care-l impartiti in 16 parti egale si modelati-le in forma de bile.

Ungeti tava cu unt, asezati bilele in ea si apoi ungeti-le cu restul de unt.

Acoperiti cu folie si lasati-le la dospit, la caldura, aproximativ o ora
(eu le-am lasat 30 minute)
sau pana isi dubleaza volumul.

Intre timp preincalziti cuptorul la 190 grade C/gaz 5.
Turnati si restul de unt topit (40 g) peste chifle si coaceti 25 minute
sau pana cand devin aurii.

Fierbinte, scoasa din cuptor:

Scoasa din tava si pusa la racit pe gratar:

Sectiune in detaliu:
yami yami...

POFTA BUNA !