sâmbătă, 21 martie 2009

TORTULET DE PORTOCALE

Acest tortuletz este perfect pentru o mini-aniversare, sau pentru o duminica in familei.
Nu prezinta nici o dificultate si se executa relativ repede.
Cu toate astea, rezultatul arata apetisant, iar cand dai de gust, incantarea e deplina.

multumiri Titi10

INGREDIENTE PENTRU BLAT
- 5 albusuri de ou,
- 100 g de zahar,
- 100 g migdale macinate (eu am folosit nuca),
- 1 lingura mare de faina,
- 15 g de unt topit,
- esenta de vanilie,
- coaja de la 1 lamie
- coaja de la 3 portocala

PREPARAREA BLATULUI
Albusurile se bat spuma cu zaharul.

Se amesteca migdalele macinate cu faina, coaja de lamie si portocala.

Se adauga treptat, amestecul de mai sus,

...apoi cate putin, untul topit.

Amestecul se pune intr-o tava tapetata pe fund cu hartie de copt.

Se coace cca 20 de minute in la 180 grade Celsius.
Se verifica cu paiul si cand este gata, se lasa la racit.
INGREDIENTE CREMA
- 300 ml suc de portocale,
- 1 galbenus,
- 1 lingura de faina,
- 70 g de zahar,
- 1 lingura de amidon,
- 2 foi de gelatina
- 250 ml de frisca lichida,
- 80 g de coaja de portocala confiata

Se amesteca galbenusul cu zahar, faina si amidonul.

...se adauga suc de portocale.

Lichidul obtinut se fierbe pe foc mic,
pana se ingroasa putin.
Coaja confiata de portocale am inlocuit-o cu
coaja din dulceata de portocale.

Cand se pune la racit, se adauga 2 foi de gelatina,
hidratate in prealabil si coaja de portocala confiata

Se bate frisca si...

...se amesteca cu crema racita.

Se pune un inel de tort de jur imprejurul blatutul.

Si se aseaza crema peste blat.
Se lasa la frigider sa se odihneasca pentru 2 ore

ORNAREA

Se pregatesc cateva felii de portocala, alese pe spranceana,
Se pun in apa fierbinte pentru cateva minute.

Se scurg si se fierb 15 minute intr-un sirop de apa si zahar,
facut in cantitati egale.
Se scot din sirop si se lasa la uscat 1 ora.

Se orneaza tortul cu feliile de portocala, fulgi de migdale
si cirese confiate.

Se admira, cat mai poti, si se serveste, neaparat cu prietenii.


POFTA BUNA!