luni, 24 ianuarie 2011

PAINE CIABATTA

Vereeee, cand vine vorba de paine, pai sa nu stai in fata Gabitei sau a Sarei, fiica-mea, cu d-asta proaspata, ca oricat ar fi de satule, se-nfig ca termitele. Si pana nu disloca o cantitate record pe unitatea de timp, nu se lasa, frate. Tre' sa le vezi. Gabi geme de placere si ca sa se scuze, o baga p-aia cu: "Zamzuu, nu-mi e foame, da' mi-a pofta", iar Sara vine la paine, fura un dumicat, mesteca ca drogata si inainte sa termine, e iar cu mainile-n sertar si cu rezerve strategice ascunse prin buzunare, ne spoineaza sa se asigure ca n-am vazut-o. Doua specii periculoase de daunatori ai painii. Da' le dau circumstante atenuante, ca toti facem cam la fel. Asta e povestea cu painea clasica, dar daca se pune Gabita-mi pe cocalit si brutarit, se dubleaza amenintarea, ca ma bag si eu la inaintare si concasorul meu e mai feroce. Zici ca-s excavator d-ala cu roata imensa care musca din peretele de roca. Nici chiar tu nu te poti abtine, mai ales cand mandra mea scoate din cuptor niste bombe italienesti, aburinde de-ti croseteaza narile, imbuiband aerul din camera cu miros de paine coapta, cu coaja crocanta ca sticla si miez pufos si gaunos ca schwaitzerul.

PAINICI CIABATTA

...le zice. Ma intreb de ce s-or numi asa?
Poate de la
CI-AS BATE LA TINE NEVASTA, DACA NU-MI FACI!
reteta culeasa si adaptata de pe blogul Andreei, DIMINETI INSORITE


INGREDIENTE
Pentru 8-9 painici medii,
pentru ca in cuptorul meu pot coace pe doua niveluri.

- 1150 g de faina trei nule sau din cea speciala de paine, tip 650
- 22 g sare
- 8g drojdie uscata
- 4 cupe de apa la temperatura camerei
-2 linguri de ulei

PREPARARE
In vasul robotului...
(eu abia il astept pe cel de sus, din bannerul de la BILANCIA)
se amesteca toate ingredientele,
mai putin uleiul, timp de cateva minute.
La final se pun si cele 2 linguri de ulei.
Aluatul obtinut se rastoarna pe blatul uns usor cu ulei.

Tragand usor de laturi, se intinde in forma de dreptunghi,
apoi se impacheteaza si se pune intr-un vas curat, uns cu ulei,
pentru un timp de 10 minute.

Operatia de intindere si impachetare se repeta de inca trei ori,
la intervale de 10 minute.

Se pune aluatul la crescut in acelas vas,
acoperit cu folie alimentara,
pana isi dubleaza volumul.


Se infaineaza bine blatul de lucru,
la fel si mainile, apoi aluatul se rastoarna cu blandete.
Se portioneza in cate bucati doreste fiecare.
Eu am portionat in 9 painici medii.
Se ia fiecare bucata si se intinde in forma de dreptunghi,
nu cu sucitorul, ci cu mana si se face o impachetare in trei,
venind cu marginea stanga catre 2/3 treime din suprafata
si acoperind-o perfect cu partea dreapta,
la fel cum sunt impaturite foile din plicurile postale moderne.

Se aseaza cu impachetarea in jos
si se lasa la crescut pe masa infainata,
acoperite cu folie alimentara, pentru 45-60 de minute.

Se tapeteaza tavile cu foi de copt,
se iau painicile crescute, se intorc cu impachetarea in sus,
se netezesc cu mana si se intind usor in aceeasi forma de dreptunghi,
repetandu-se pentru ultima data impachetarea in trei,
urmata de asezarea in tava cu impachetarea in jos
si se lasa la crescut circa o ora, acoperite cu folie alimentarta.

In acest timp, cuptorul se incinge la 250 grade Celsius.
Pe fundul cuptorului se aseaza un vas cu apa.
Dupa cresterea finala, tavile se introduc in cuptor ...

...si se tin pana se rumenesc painicile.
Se obtine o coaje crocanta,...


...iar miezul e foarte pufos si aerat.

Ei bine, abtine-te daca te tin curelele.
Satul, ghiftuit, indesat sa fi si tot...

POFTA BUNA, la furat...

TORT PRINTESA

Cand varsta plusurilor moi si delicate e inlocuita de cea a papusilor bebe, mezina familiei capata odata cu anii, dorinte si pretentii culinare. Ba ca nu-i place aia, ba ailalta, ba ar manca doar d-alea sau d-astea...Ma lasi? Si te strofoci sa-i faci toate mofturile si poftele, ca deh, e printesa ta si ca ea nu-i nimeni alta. Si asa si este, ca e a ta, tu care esti deja un unicat rar, de valoare incontestabila. Dar, cu cat creste mai mare si trece de la papusile bebe la cele Barbie, deja putem spune ca pitica a inceput sa aiba personalitate. Isi imbraca partenerele de joaca in cele mai ciudate combinatii, visand inocenta la o idila cu un print fermecator. Si chiar daca oglinda se incapataneaza sa le arate pure si delicate, adica exact asa cum sunt, toate fetitele se viseaza, fara nici o exceptie, fardate, rujate, coafate si cochete ca niste Printese. Iar idealul lor de frumusete juvenila nu poate fi altul decat superba papusa Barbie. Blonda, bruneta, roscata sau cum o fi, stuardesa, asistenta, sau Printesa, Barbie e cea mai...cea. Ei, cum sa nu-si doreasca fiecare domnisoara sa ajunga ca ea, manca-o-ar mama pe ea...de Barbie. Hoo-paa, ca aici voiam sa te aduc. Partea cu manca-o-ar mama pe ea de Barbie e chichitza. Cum sa faci asta, adica sa fie si Barbie, dar sa o si mananci? Tort cu Barbie pe post de printesa, ok, dar nu poti sa o mananci, ca mesteci la ea de-ti vine acru-n gingii si-ti cade cu craci la ficat. Unde mai pui ca are plete si nu o vad pe don'shoara ta cu ele-n gura, zambind patrat, cu dintii croshetati. Solutia? O faci integral din pasta de zahar. Par, cap, brate, rochie...tot. Si asa impaci si aniversata si ideea. Cum care idee? Aia cu: manca-o-ar mama pe ea de Printesa, ca acu' e frumoasa si comestibila 100%.

TORT CU PRINTESA


La cursul de educatie, sectia: Cum sa ne folosim mainile!


Obosita de atata chin cu imbracatul, la o pauza mica pe marginea...drumului.


Se facuse seara si era musai sa isi ia un shal pe umeri,
ca era racoare in frigider si mai statea si pe un soclu rece de clestar.


Cu privirea atintita in zare, doar, doar o venii Printzul cel fermecat,
pe un cal Frumos...sau invers...
sa o duca la castelul sarbatoritei, MONICA C.


Desi aniversarea se petrecea exact in inima iernii,
in sufletul gingas al Printesei, ca si al sarbatoritei,
era o minunata primavara, cu o puzderie de fluturi si flori,...


...care mai de care mai frumos si viu colorate.


Iar in coshul delicat urmau sa se odihneasca
fructele preferate ale Monicai, coacazele rosii, ca buzele Printesei,
proaspat culese...din piatza, ca deh, e iarna afara.

LA MULTI ANI MONICA!