vineri, 28 septembrie 2012

RE-LANSAREA CARTII DE BUCATE A SILVIEI JURCOVAN


Editura HUMANITAS, prin bunavointa doamnei Alice Ene, PR Executiv, mi-a facut onoarea sa fiu invitata la prezentarea "bibliei bucatariilor", cartea de capatai a celor ce incep, continua sau isi perfectioneaza cultul, darul, harul (sau cum va place sa-l numiti...) pentru gatit. Si nu orisice fel de gatit, ci unul delicat, exact, gustos, deci perfect. Voi fi acolo, ca parte a ceea ce se vor intampla, datorita unei retete de cozonaci pe care o fac de multi ani, reteta care deja face parte din patrimoniul casei si care a primit de nenumarate ori aprecierile gurmande ale fomistilor mei. Si credeti-ma cand va spun ca acesti cozonaci, ca si multe altele pe care le am invatat si preparat din acesta carte, se termina mult mai repede decat timpul pentru care sunt gatite. ''Oari di ce?'', vorba mamei. 

Bunica mea, Ana, mentorul meu, a fost prima care m-a incurajat sa imi var nasu-n blide si bine a facut. Azi, daca ar mai fi printre noi, ar fi tare mandra si sunt convinsa ca ar fi cel mai fervent sustinator al meu. Probabil joi, cand va avea loc evenimentul, va fi acolo sa ma vada. Am gatit multi ani impreuna, cu blidele in stanga si cu ''Silvia Jurcovan'' in dreapta si poate din acest motiv, editia veche pe care o am, este patata ici-colo de ulei, cu urme de faina intre pagini, adnotari, colturi indoite si o gramada de semne de carte, rezervand retete care mai de care mai...imi ploua-n gura...apetisante. Cred ca daca o scutur, cad condimente din paginile ei. Off, deja mi-e pofta... 

Si cum o carte atat de frunzarita are viata scurta, iar pitica mea, Sara, de 8 ani (pe care apropo, ii face duminica, la o zi dupa ziua mea), imi calca pe urme, ma ingrijoram ca n-o sa mai am ce sa-i las mostenire, ca pot tine minte multe secrete si retete, dar cate-s scrise aici, clar nu. Si poate citindu-mi gandurile, si mie, dar si multor altora ca mine, editura Humanitas face pasul mult dorit si reediteaza intr-o forma mai ''apetisanta'', cu coperti ''crocante'', aceasta exaustiva colectie de bunatati. Mare noroc! Asa, sunt sigura ca nu se vor pierde retete atat de exacte, care in ochii si papilele cunoscatorilor sunt ''gata preparate si gustate'', fara macar sa fi intrat in bucatarie, de ajuns fiind doar sa le citesti si te vei asigura de un viitor gust perfect, garantie sa te apuci de treaba.

Va astept cu drag, sa ne intalnim, sa povestim si sa gustam cate ceva. Eu vin cu cozonacii Silviei Jurcovan. 

Sa nu intarziati, ca nu mai apucati.