miercuri, 29 iunie 2011

GHIVECI DE LEGUME

Sau altfel spus, un fel de Turnul Babel al gusturilor verzi. Se pot adauga toate cat sunt in neamul balariilor si tot va fi ok la gust. Da' ce zic io ok, e super, ca dupa ce a terminat mandra mea de facut ghiveciul, a trebuit sa ma stradui din greu sa nu-mi pun si a doua portie ca supliment. Si n-am reusit. Cumva, doamna mea m-a scos la pascut si daca stau bine si ma gandesc, singurul reprezentant al faunei care paste si cu care ma pot asemui e sotul vacii, dar ca sa ma umflu-n pene, o sa aleg varianta virila, adica taurul. Hmmm, ce ciudat, taur cu pene... Ma rog, la mine e posibil orice. Sa revenim... Cat de simplu poate fi sa gatesti asa ceva, dar cat de gustos. Cred ca daca scobiti prin camara si prin toate cosurile si cosuletele din bucatarie, puteti gasi, daca nu tot, macar 90% dintre ingrediente. Ceva munca cu curatatul atator legume, dar daca va nelinisteste talentul, va puteti exprima harul in decupatul artistic, cam la fel ca la muraturile de toamna. Bine ca nu trebuie curatata de coaja si mazarea, bob cu bob. Cum piata e doldora de da p-afara de legume, nu vad nici un impediment sa nu incercati un ghiveci. Da' sa fie de legume, nu de lut, ca ultimul cade cam greu la stomac.

INGREDIENTE
- 3 morcovi mari
- 1 ardei gras rosu
- 1 ardei gras galben
- 3 ceape potrivite
- 1 vanata medie
- 2 dovlecei mijlocii
- o jumatate de conopida
- o jumatate de varza medie
- 150 g de mazare din conserva sau daca aveti proaspata
- 1 cutie de rosii taiate Cirio
- 300 g fasole lata
- 4 cartofi mijlocii
- sare
- piper boabe si macinat
- ulei
PREPARARE
Se calesc in ulei cepele taiate julien,
morcovii taiati rondele si ardeii grasi taiati fasii.
Mama ce macel...

Se inabuse cu o ceasca de apa si se lasa sa se inmoaie putin legumele.
Se adauga cubuletele de rosii, urmarte de...

...conopida,

...varza taiata din topor,

...fasolea lata,

...vanata coafata,

...dovleceii machiati,

...cartofii taiati cuburi mari,

...mazarea si ce va mai doreste muschiul cardiac.

Se pipereaza boabe si macinat. Se sareaza. Se adauga ceva apa,
dar nu multa, ca isi mai lasa si legumele.

Se fierb pe foc mediu pana se patrund usor legumele,
apoi se baga la cuptor la 180-200 de grade.
Se amesteca ocazional, se lasa sa scada
si sa prinda o crusta de numa-numa.

Se coafeaza cu patrunjel proaspat, dupa pofta fiecaruia.

Se pregateste musai si a doua portie, ca da dependenta.

Si pana papi tot suplimentul,
numa bine se raceste si suplimentul la supliment.
POFTA BUNA!