miercuri, 29 iunie 2011

GHIVECI DE LEGUME

Sau altfel spus, un fel de Turnul Babel al gusturilor verzi. Se pot adauga toate cat sunt in neamul balariilor si tot va fi ok la gust. Da' ce zic io ok, e super, ca dupa ce a terminat mandra mea de facut ghiveciul, a trebuit sa ma stradui din greu sa nu-mi pun si a doua portie ca supliment. Si n-am reusit. Cumva, doamna mea m-a scos la pascut si daca stau bine si ma gandesc, singurul reprezentant al faunei care paste si cu care ma pot asemui e sotul vacii, dar ca sa ma umflu-n pene, o sa aleg varianta virila, adica taurul. Hmmm, ce ciudat, taur cu pene... Ma rog, la mine e posibil orice. Sa revenim... Cat de simplu poate fi sa gatesti asa ceva, dar cat de gustos. Cred ca daca scobiti prin camara si prin toate cosurile si cosuletele din bucatarie, puteti gasi, daca nu tot, macar 90% dintre ingrediente. Ceva munca cu curatatul atator legume, dar daca va nelinisteste talentul, va puteti exprima harul in decupatul artistic, cam la fel ca la muraturile de toamna. Bine ca nu trebuie curatata de coaja si mazarea, bob cu bob. Cum piata e doldora de da p-afara de legume, nu vad nici un impediment sa nu incercati un ghiveci. Da' sa fie de legume, nu de lut, ca ultimul cade cam greu la stomac.

INGREDIENTE
- 3 morcovi mari
- 1 ardei gras rosu
- 1 ardei gras galben
- 3 ceape potrivite
- 1 vanata medie
- 2 dovlecei mijlocii
- o jumatate de conopida
- o jumatate de varza medie
- 150 g de mazare din conserva sau daca aveti proaspata
- 1 cutie de rosii taiate Cirio
- 300 g fasole lata
- 4 cartofi mijlocii
- sare
- piper boabe si macinat
- ulei
PREPARARE
Se calesc in ulei cepele taiate julien,
morcovii taiati rondele si ardeii grasi taiati fasii.
Mama ce macel...

Se inabuse cu o ceasca de apa si se lasa sa se inmoaie putin legumele.
Se adauga cubuletele de rosii, urmarte de...

...conopida,

...varza taiata din topor,

...fasolea lata,

...vanata coafata,

...dovleceii machiati,

...cartofii taiati cuburi mari,

...mazarea si ce va mai doreste muschiul cardiac.

Se pipereaza boabe si macinat. Se sareaza. Se adauga ceva apa,
dar nu multa, ca isi mai lasa si legumele.

Se fierb pe foc mediu pana se patrund usor legumele,
apoi se baga la cuptor la 180-200 de grade.
Se amesteca ocazional, se lasa sa scada
si sa prinda o crusta de numa-numa.

Se coafeaza cu patrunjel proaspat, dupa pofta fiecaruia.

Se pregateste musai si a doua portie, ca da dependenta.

Si pana papi tot suplimentul,
numa bine se raceste si suplimentul la supliment.
POFTA BUNA!

15 comentarii:

pansy spunea...

gand la gand cu bucurie ! tocmai am terminat si noi ghiveciul.imi place grozav ghiveciul de vara,cu toate legumele.

sarah spunea...

yummy.asa mancare as vrea si eu.gustoasa si sanatoasa.ce-ai putea sa vrei mai mult intr-o farfurie?ma bucur foarte mult ca ai inceput din nou sa postezi des.super retete!pupicei

uta spunea...

super reteta si usoara va admir de putin timp si ma uimiti torturile bestiale explicate foarte bine iar comentariile ...jos palaria

pansy spunea...

gabriela draga,premii virtuale,e drept te asteapta sa le vezi si sa le ridici ,la mine pe blog.

Gabriela Cara spunea...

Pansy draga, cat e vremea legumelor, eu nu mai am ce umbla prin carnuri. Incerc sa-l conving si pe Z, dar nu e o munca grea, ca domnul meu toaca la legume ca food-processor-ul. Iti multumesc pentru premii, draga mea si abia astept sa mai povestim la un pahar de frappe, in soare plin, cu prietenele in jur. Te pup.

Gabriela Cara spunea...

Draga Sarah, am un concurs pe blog care mi-a ocupat prima pagina destul de mult timp, dar cum nu mai fac fata de atatea concurente, am decis sa merg mai departe. Am in asteptare o gramada de retete. Pacat ca nu sunt familiarizata cu programele de editat fotografii, ca nu mai asteptam dupa Z, sa ma tot rog de el. Dar vin eu din urma...

Gabriela Cara spunea...

Multumesc frumos draga Uta. Torturile sunt o munca de echipa, mai mult eu, dar comentariile sunt strict talentul lui Z. Stau in asteptare retete noi, pentru ca onorabilul nu a scris o introducere si pentru ele. Muza lui e in concediu, la greci...

In bucatarie la Sidy spunea...

Simplu dar....taaaaaaaare gustos !
Imi place ghiveciul ca poti adauga toate legumele din gradina....
Un deliciu !

Unknown spunea...

Bun ghiveciul, comentariul insa m-a dat gata! Am ras cu pofta! Supermisto!
Prefer acest stil de vorbe in locul celor scortoase, fortate, fals "academice", folosite de unii pentru a descrie metoda realizarii unui fel de mancare. Felicitari ! La suflet mi-a ajuns!

Antonina spunea...

Arata minunat vara-n pe farfurie!! superbe poze!! iar ghiveciul in sine de vis!!


Referitor la adresa.. am scris la postare un mesaj.. sa nu dau buzna cu el aici;) Te pup

pansy spunea...

pai draga Gaby,m-am starns si eu acasa in final.am aproape o saptamana,dar dimineata ma uit prin jur si zic ca-mi fac curaj dupa cafea.si nu stiu cum fac ca nici de rufele de calcat nu ma ating,sunt un morman intinse pe nu stiu cati metri patrati si nici de curatenie nu-mi vine sa ma apuc.sunt incremenita in proiect,cum ziceam pe vremurile proiectante.
pai ma gadeam ca daca esti mai nou vegetariana,nu se poate sa nu fi facut tu ceva retete grozave.lasa convingerea lui zamzu,ca nici pe minee,inca,n-ai sa ma convingi ca cea mai buna leguma e carnea.macar o scoica acolo,un pestisor,un garide.sa nu -ti vina ideea sa hranesti copii doar vegetarian.se pare ca sunt proteine,enzime,nu stiu ce ganganii,ce ajuta la formarea creierului,care le iau exclusiv din carne.iti spun toate astea ,pentru ca stiu de la baiatul sotului meu,care e drept ca e medic stomatolog,dar are o formatie generalista.el a trecut la vegetarieni si ne facea si noua apolologia.dar traieste intr-o clima rece,si spune ca dupa ce a studiat ce si cum in noile tendinte alimentare,matur fiind, o data pe saptamana e indicat sa mananci proteina animala.pentru ca sunt niste aminoacizi care nu-i iei din legume sau fructe.

Ioana V. spunea...

Imi plac tare mult ghiveciurile de legume. Dca iti face placere, intra si pe blogul meu. Eu te-am trecut in lista mea de blogroll, pt ca imi place mult cum gatesti!

Betty spunea...

Gaby, reteta asta e super pt Provocarea lunii septembrie pe care o gazduiesc eu luna aceasta. Daca vrei sa participi, trebuie doar imi trimiti cateva date. Pentru mai multe detalii...http://bettykitchen.wordpress.com/2011/09/01/provocarea-lunii-septembrie-dulce-romanie-2011/

Elena @ culinare.tv spunea...

Arata fain ghiveciul tau de legume, si noi am facut zilele acestea ghiveci de legume doar ca l-am facut un pic mai de dieta.

Anonim spunea...

Iti multumesc pentru reteta.A fost cel mai aproape de ceea ce aveam eu de gand si cea mai completa din punct de vedere al pasilor ce trebuie urmati.Si crede-ma am cautat destul de mult.