Nobil prin aspectul exterior,
interesant prin cel interior si cu gust rafinat.
Tortul perfect pentru a VIII-a noastra aniversare a casatoriei.
interesant prin cel interior si cu gust rafinat.
Tortul perfect pentru a VIII-a noastra aniversare a casatoriei.
INGREDIENTE BLAT DE PANDISPAN
- 4 oua
- 80 g zahar
- 60 g faina
- 15 g amidon
- 40 g alune de padure macinate
INGREDIENTE CREMA DE OREZ
- 10 foi gelatina
- 1 pastaie vanilie
- 1 litru lapte
- 150 g zahar
- 150 g orez cu bob rotund
- 500 g pere pasate
- 200 ml frisca
INGREDIENTE ORNAT
- 4 foi gelatina
- 50 ml frisca
- 100 g zahar
- 100 g gem de caise
- 150 g zahar
- 200 g ciocolata alba
PREPARARE BLAT DE PANDISPAN
Se incinge cuptorul la 190 grade.
Se separa ouale.
Se bat galbenusurile cu 40 g zahar...
Se separa ouale.
Se bat galbenusurile cu 40 g zahar...
...apoi albusurile se bat cu cele 40 g zahar ramas.
In compozitia de galbenusuri,
se incorporeaza faina amestecata cu amidon si alune...
se incorporeaza faina amestecata cu amidon si alune...
...apoi albusul batut.
Se toarna intr-o forma de tort cu diametru de 26 cm,
tapetata cu hartie de copt;
se coace 15-20 de minute.
tapetata cu hartie de copt;
se coace 15-20 de minute.
Se scoate si se lasa sa se raceasca bine.
Dupa care se aseaza pe un platou si se pune de jur imprejur inelul formei.
Dupa care se aseaza pe un platou si se pune de jur imprejur inelul formei.
PREPARAREA CREMEI DE OREZ
Se inmoaie gelatina in apa rece.
Se cresteaza pastaia de vanilie si se scote miezul cu varful cutitului.
Se pune la fiert laptele cu vanilie, zahar si orez;
se fierbe cca 20-25 de minute, pana se obtine un orez cu lapte.
Se inmoaie gelatina in apa rece.
Se cresteaza pastaia de vanilie si se scote miezul cu varful cutitului.
Se pune la fiert laptele cu vanilie, zahar si orez;
se fierbe cca 20-25 de minute, pana se obtine un orez cu lapte.
Se scoate pastaia de vanilie si se inglobeaza piureul de pere
si se dizolva inauntru gelatina.
si se dizolva inauntru gelatina.
Se da la frigider;
Cand incepe sa se intareasca, se inglobeaza frisca batuta.
Cand incepe sa se intareasca, se inglobeaza frisca batuta.
Se aseaza crema pe blat si se niveleaza.
Se da tortul la frigider 4 ore.
Se da tortul la frigider 4 ore.
PREPARAREA OGLINZII DE CARAMEL
Se inmoaie cele 4 foi de gelatina in apa rece. Se incalzeste frisca. Se caramelizeaza zaharul si se stinge cu frisca fierbinte. Se dizolva inauntru gelatina si se incorporeaza gemul; se strecoara intreaga compozitie.
Se lasa sa se racoreasca putin si se repartizeaza peste crema.
ORNAREA TORTULUI
Se pun 150 g de zahar sa se caramelizeze usor,
se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca putin,
ca sa se mai intereasca.
Se trag apoi cu furculita fire de caramel,
care se aseaza pe hartie de copt.
Se pun 150 g de zahar sa se caramelizeze usor,
se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca putin,
ca sa se mai intereasca.
Se trag apoi cu furculita fire de caramel,
care se aseaza pe hartie de copt.
Se topeste ciocolata alba si se intinde un strat subtire pe hartie de copt,
si se lasa sa se intareasca.
Se taie apoi dreptunghiuri cu un cutit incalzit.
si se lasa sa se intareasca.
Se taie apoi dreptunghiuri cu un cutit incalzit.
Tortul se orneaza cu fire de caramel si dreptunghiuri de ciocolata.
Finisajele tortului cer ceva mai multa rabdare si indemanare,
dar rezultatele va vor multumi pe deplin.
Iar daca mai adaugati si un motiv special ca al nostru,
tortul va fi la locul si momentul potrivit.
dar rezultatele va vor multumi pe deplin.
Iar daca mai adaugati si un motiv special ca al nostru,
tortul va fi la locul si momentul potrivit.
9 comentarii:
Suuuuuperb! Si... la multi ani fericiti! :)
Multumim din suflet! Pupici!
WOW !!!!!!!! Arata extraordinar de bun, ca toate torturile tale, de altfel (FELICITARI !!!). Cred ca si gustul e pe masura. Ce sa mai... nu-mi pot dezlipi ochii de pe blogul tau... BRAVO !!!! O singura intrebare am: ce fel de ciocolata alba folosesti? Am incercat si eu sa fac diverse decoratii cu vreo 2 sortimente de cioco alba (care, de fapt, era galbuie) si n-au iesit asa lucioase, albe si delicioase ca ale tale. Ale tale arata senzational (si textura si culoarea). Ai mai pus ceva in choco de a iesit asa de cremoasa?
Pupici si Bafta in continuare !
Alina
Draga mea Alina, iti multumesc pentru aprecieri! In ultima perioada de timp nu v-am mai bucurat cu nici o reteta, dar promit ca odata cu inceperea scolilor, imi voi gasi din nou timp si pentru asta.
Ciocolata cu care lucreaz ornamente, este cea de menaj, singura cu care vei reusi sa ai rezultate bune. Ca sa ramana cat de cat lucioasa, trebuie sa aplici metoda de temperare a ciocolatei: 2/3 din cantitatea de ciocolata o topesti la bain-marie (40grade), dai la o parte de pe foc, apoi pui peste ea treimea ramasa si amesteci pana se topeste si aceasta, in acest fel v-a ajunge la 27 grade.
Sper ca ti-am fost de folos. Succes!
Te pup mult!
Multumesc mult de sfat (voi incerca in continuare, nu ma dau batuta, ca-mi place tare mult ciocolata alba), esti o dulce si o bucatareasa excelenta!
Mult spor in continuare cu tot ce faci si fericire alaturi de sotul si puiutii tai
Alina
Multumesc Alina si iti doresc un an nou plin de reusite, dragoste si sanatate!
Buna! Vreau sa-ti spun ca-ti admir f. mult site-ul si talentul tau culinar. In privinta talentului artistic(banuiesc, al sotului) cand vine vb. de ornarea torturilor....no comment :).Am ramas fara cuvinte,..nu am vazut in viata mea asa ceva. De cate ori am ocazia, va "vizitez" si mai descopar cate o minunatie. Va felicit din toata inima si doresc ca Dumnezeu sa va binecuvanteze pe voi si intreaga familie cu multa sanatate, ca sa ne puteti imbucura cu cat mai multe asemenea "cadouri" virtuale.:)
Acum...referitor la acest tort. As vrea sa-l "plagiez" si eu in scurt timp si am o nelamurire. Tortul arata nemaipomenit, daaar....nelamurirea mea...cum e blatul neinsiropat? nu se poate insiropa?..sau e f. bun asa, in combinatia asta? Multumesc! Laura
Iti multumesc din suflet, Laura! Cuvintele tale mi-au mers direct la inima.
Blatul poti foarte bine sa il insiropezi,dar sa nu il imbibi prea tare, in reteta originala nu este deloc insiropat, noua ne-a placut si in varianta asta. In rest, crema este foarte buna si merge de minune si pentru copilashi, nu este un tort elaborat, in concluzie se face foarte usor.
oare merge cu piersici in loc de pere?.. :)
Trimiteți un comentariu