A fost odata ca niciodata, pe cand plopul facea ... puf de-ti intra si-n cu...rte, perele cresteau in par, (ma rog, cine are...ca io nu prea dispun), din rachita se confectionau doar cosuri, fotolii si scaune, iar micshunelele cresteau doar in planta Cheiranthus cheiri, a fost un forum unde toate printesele bucatariilor din intrega lume se intalneau si dezvaluaiau lumii intregi secretele si magiile in ale gatitului. Era atat de frumos acolo, ca fiecare printesa incerca sa faca o magie mai mare, mai frumoasa si mai gustoasa decat altele si toata lumea era fericita. Dar vai, balaurul cu sapte capete pe numele lui NIMDA, stapanul invidiei, maestrul arenelor, lovi cu necrutatoate indiferenta si strica putin cate putin aceasta minunata lume. De atunci, din acele vremuri imemoriale, au ajuns pana astazi, in zilele noastre cateva secrete si retete pastrate cu sfintenie de cele ce incearca sa duca mai departe minunata arta a gatitului, fetele din casta:
"CA SAREA-N BUCATE"
Astazi va vom dezvalui inca una dintre acele mici, dar gustoase secrete, din oracolul Laurei Adamache, crocantele
SECRETUL 1
D-ALE RETETEI
- 1 ceapa mica, iute si apriga
- 150 g sunculita afumata din camara cuconitzei
- 500 g faina alba, cernuta prin ciurul al' mai des
- 200 g branza Brie, delicatesa fina adusa din regatul Frantei
- 50 g unt topit, proaspat scos din putinica
- 50 g untura, de la Craciunul trecut
- 30 g drojdie de bere proaspata,
nu bere proaspata, drojdie proaspata
sau 9 g uscata
- 150 ml apa calduta, din ulcica de pe plita
- un galbenus de ou proaspat amestecat cu 2 linguri de lapte de la Joiana
- sare (in bucate, v-am zis eu)
- boia de ardei iute, din cel rosu si afurisit
- rozmarin sau cimbru, pentru fatza
SECRETUL 2
CUM SI IN CE FEL SE PREPARA
Sunculita si ceapa se toaca marunt cu satarul...
Branza Brie se taie cu delicatete in bucatele mici.
Se dizolva untura in untul topit
si se lasa sa se raceasca inainte de a le pune in aluat.
In masina de paine (unealta parca picata din cer)
se pun toate ingredientele,
Se amesteca, se suceste, se framanta...
...apoi se lasa la dospit, vreme de-un ceas.
Aluatul infoiat se intinde direct pe hartia de copt,
taiata dupa forma tavii, apoi s-asterne-n tava.
Se taie cu cutitu' in patrate mici...
...si se mai lasa la crescut in tava, vreme de inca 30 de minute.
Se manjeste cu galbenus de ou batut cu lapte...
...si se dichiseste cu frunze proaspete de rozmarin sau cimbru.
Se coace la foc potrivit, cam la 180 grade d-ale lui conu' Celsius,
pentru o juma' de ceas.
Sunt usor crocante si picante si merg tare bine alaturi de o BRRC
adica o bere rece, din botoiul lui Zam Imparat.
Pentru cine le doreste si mai crocante,
se poate folosi faina din grau dur.
Pentru cineva cu burdihan infoiat ca al meu,
reteta e musai sa fie dubla, sau tripla, sau ... multa.
Si-am incalecat pe-o sa,
si v-am spus reteta-sta.
POFTA MARE, DRAJII MEI !
6 comentarii:
mmm,2 bucatzele as vrea si eu! la butoiul cu bere nu-ndraznesc.
super-faina reteta!
bine arata ... hmmmm exceptional ... pofta mare sa aveti ... poate incerc si eu ...
Numa' doua? Pai daca te pornesti nu mai poti sa te opresti. Sunt tare, tare bune, multumiri inca o data Laurei.
Pup si trec pe la tine sa vaz ce ai mai pregatit bun!
Incearca cu incredere! Sunt sigura ca o sa-ti placa.
Multam si te pupic!
Super arata crescentele voastre,dragilor!Dar ce mi-a placut si povesteaaaaaaaaaa!Va pup!
Gabitzule drag ce minuni ai facut tu aici!! Arata impecabil si sa stii ca eu de multisor nu am mai executat patratelele astea picante.
M-a amuzat teribil povestea ta dar sa stii ca mi-a trezit si ceva nostalgii. A fost tare fain acolo dar parca prea aprig era balaurul NIMDA, nu?? Hi,hi!!
Pupicei scumpa mea si tare iti multumesc ca ai incercat patratelele!!
Trimiteți un comentariu