Si daca romanul neaosh merge la restaurant, ce...! Crezi cumva ca va cere ceva deosebit? Crezi ca majoritatea au curaj, ca tzine de curaj, sa incerce si altceva decat complicatul salam cu paine? Majoritatea vor da ghes doar fomistului din ei, nu si gurmandului rafinat si nu vor incerca si altceva decat salate, cartofi prajiti cu friptura sau snitel, sau clasicii mici. Anapoda treaba. Sa-ti scoti "remorca" la restaurant o data pe luna si taman atunci sa comanzi afectat exact ce ai prin frigider? E clar ca n-ai inventarul complet la mansarda. Unde-i chichirezu' in treaba asta? Cand in "catalogul clasei" la rubrica prezent raspund invariabil niste "obisnuiti ai casei", adica aceleasi ciorbe, supe si fripturi clasice si ultra clasice, pe care consoarta ti le face cu ochii inchisi de ani de zile, parca suna a masochism sa dai cu bishtrii de pereti, alegand din intreaga lista de bucate exact ce mananci iar si iar acasa. E drept ca valul crizei a palit pe multi in buzunar si-i face sa se uite-n punga, iar majoritatea sunt conservatori in ale dumicatilor, da' nici asa dom'le. Daca tot ti-ai luat lumea-n cap si-ti scoti sotia la restaurant, fa-o cu finetze si nu te mai uita cu un ochi ceanga la noutati cu nume de import si cu altu' la pret, ca nu te-a facut mama cameleon. Ce pierzi daca in loc de mici cu bere, incerci, sa zicem, un Terrine de Foie Gras, asta ca aperitiv, urmat apoi de o portie delicata de Boeuf braise ou en sauce brune, langa care se poate savura un vin Bordeaux Superieur Rouge. Ei, ce zici? Te-am blocat? Ma rog, dupa un asa menu, iti lasi pe masa toata chenzina, rata la casa, ceasul, verigheta, nevasta si mai si speli vase in bucataria restaurantului ca sa achiti bacsishul pentru chelnarul impaiat ce-ti vorbea de sus, ca pentru nota de plata...ce mai... tre' sa faci leasing. Te-ntorci deshalat acasa si-ti e dor de fasolea batuta din caserola de plastic si de muraturile stafidite ce plutesc pe fundul borcanului. E vremea sa faci un compromis si sa incerci ceva ca la restaurantul francez, dar cu preturi romanesti, un meniu cu gustul celui frantuzesc, dar servit de onorabila ta gospodina, care iti va cere bacshish in dormitor, mandra pana peste urechi ca ceva cu nume atat de sofisticat poate fi gatit si-n bucataria de la bloc si e la indemana oricui. Ia incercati madamelor ceva interesant, lejer si super gustos. Ii zice banal, romaneste, MANCARICA DE VITA... (si acu' ca sa-i impopotzonam numele) ...CU SOS DE BERE GUINNESS, dar e ceva demn de o mutra frantzuza. Da' de spalat vasele tot nu scapi.
Reteta asta am cules-o de la Alpha.
-INGREDIENTE
- 800 g - 1000 g carne de vita, pulpa
- 2 cepe mari
- 4 catei de usturoi
- 3 linguri de faina
- sare
- piper
- boia dulce
- o cutie de bere Guinness
- 250 ml supa de vita
- 2 morcovi
- cimbru
PREPARARE
Carnea se taie in cuburi potrivite...
...apoi se da prin faina condimentata cu sare, piper si boia...
...si se prajeste usor in cateva linguri de ulei.
Ceapa se toaca marunt si se caleste separat intr-o tigaie
in ulei incins, vreme de 5 minute.
Se adauga si usturoiul taiat...
...si se calesc impreuna inca 5 minute.
Ceapa si usturoiul se pun peste carne...
...se adauga supa de vita, morcovii, cimbrul...
..si la sfarsit, berea Guinness.
Se lasa sa dea in clocot si cand se duce spuma
se pune capacul si se baga in cuptorul incins la 140 de grade,
timp de 2 ore, 2 ore si jumatate, pana cand sosul capata consistenta,
iar gustul isi pierde din amareala.
In tot acest timp cat este la cuptor, amestecam ocazional.
Daca nu gasiti Guinness, folositi alta bere,
dar e musai sa fie neagra, nu blonda.
Cine nu apreciaza berea in mancare,
o poate face si numai cu supa de vita,
dar pierde un gust interesant.
Nu stiu cum suna asta in limba lui Fernandel,
da' pe limba mea de roman sadea a sunat cu plescaieli,
molfaituri si inghitituri cu nesatz.
BON APETIT !
si-i raspund:
Merci ba!
15 comentarii:
Wow ! Cat de bun trebuie sa fie ! N-am incercat pana acum cu bere, dar mi-am notat reteta ;)
Gabi, as zice ca in franceza reteta ta se numeste Carbonnade de boeuf a la bière. Voilà!
Cred ca a fost inventata de belgieni, acum apare pe mesele tuturor francezilor, cu Guiness sau alta bere bruna!
Draga, Gabi mulumesc din nou pentru comentarii, nici n-am citit reteta, fiind "prereteta" ta prea mult de interesanta! Si eu Mersi ba! Arata minunat. Un sfirsit de saptamina linistit. Cami
Foarte interesanta reteta, trebuie sa o incerc si eu, te astept cu un premiu si o leapsa pe blogul meu.
Ala draga, am fost foarte reticenta cand am gustat rezultatul imediat dupa ce am turnat berea. Era AMARA la gust, dar dupa repriza de cuptor... nici urma.
Ma cher Irina. J'avais besoin d'aide quand j'ai écrit le texte, mais maintenante c'est trop tard. Merci beaucoup. Am ceva franceza la mansarda, dar denumirile retetelor tine clar de imaginatia francezului si cum mama m-a nascut pe tritoriul dacic si nu galez, scriu cum ma taie capu'. Iti multumesc sincer pt ajutor, chiar am avut dorinta de a scrie reteta si in franceza, in paralel, dar nu-s chiar atat de bun. C'est la vie. Encore une fois, merci beaucoup, ma cher. Zamzuu
Nu fei fi dezamagita. Suna pompos dar se face lejer si are un gust aparte. Merita sa o faci. Succes draga Vicky.
Da, Gabriela am trecut si eu pe aici ca sa lesin de pofta ......mmmmmmm, imi ploua-n gura. Eu am o problema cu carnea de vita, imi place gustul de nu mai pot, dar oricum as prepara-o mi se pare tare. In combinatia asta e mai frageda? Oricum ar fi trebuie sa o fac..... :-)
Draga mea Ginuca, ma bucur ca ai trecut pe la mine si ca am reusit sa-ti starnesc pofta cu mancarica asta, atat de deosebita, ca gust, dar si ca fragezime.
Copilasii mei sunt tare mofturosi cand vine vorba de carne de vita si cel mai fraged snitel de vitel, il scot din gurita, spunand ca este tare. Nu acelasi lucru se intampla cu carnea astfel preparata, e atat de frageda, ca nici nu ai nevoie de cutit, indiferent daca o faci cu bere sau doar cu supa. Incearca si mergi de data asta pe mana mea.
Te pup si astept sa-mi spui cum ti-a placut, sincer!
OK, merg pe mana ta, esti o scumpa ! Te pup si te tin la curent, oricum ai atatea bunatati aici incat sigur ma intorc sa mai incerc si altceva :-)
M-am intors, nu scapi de mine cu 1 cu 2...In seara asta, dupa ce am prestat mancarica de vita cu bere neagra....mmmm.....aici am ramas fara cuvinte si inghit in sec, ca am mancat 2 portii la pranz cu mamaliguta, gustarea de la 16,30 compusa din 2 felii de paine cu aceasi mancare :-), iar seara la cina bine-nteles ca ne-am asezat la masa si spre disperarea celor din jur am facut opinie separata si am mai mancat o portie de mancarica....si acum stau in fata calculatorului si m-am apucat de citit (tot blogul tau, cred ca ma apuca dimineata, dar imi face mare placere). Comentariile sunt bestiale, banuiesc ca sotul tau este de vina :-) FELICITARI si lui si tie, sunteti tare haiosi !!!
Cata mandrie da navala peste mine, de ma rastoarna cu rotile-n sus. Asa cuvinte faine ne-ai trimis. Ne-a palit bucuria ca ti-au placut muncile noastre. Ai banuit bine, grasu' meu e vinovat de poze si textele "impanate", iar eu de cele preparate. Mai calca-n strachini si dumnealui si-si vira deshtele prin blidele mele de gateste cate ceva. Tot asa si eu mai cochetez cu pozele, dar in general, fiecare cu p...a ma-si. Preparatu' ma-si, am vrut sa zic.
Meritati pe deplin laudele....he, he, he mi-am facut o intreaga lista cu ce ai tu pe aici asa ca o sa am de lucru nu gluma. Cred ca o sa ma iau dupa miros si poate ma alatur si eu la o bucatica de ceva ;-) Spor si ma intorc. Pusei si eu mancarea asta magica la mine.... Va pup !!!
tot eu...te zapacesc; cautam ceva special ptr masa de prinz de duminica , si cum am in congelator ceva carne de vitel ,ma gandisem la niste rulouri umplute, dar am dat peste aceasta reteta interesanta ; bine-nteles ca mi-am trimis sotul la magazin dupa bere neagra, sper sa o si gaseasca. te pup si te tin la curent cu rezultatul meu.
luminita
A trecut ceva vreme de cand am incercat reteta ta! Mare succes a avut in familie! Fiul meu care este mare amator de carne de vita, a spus ca nu a mancat asa carne frageda si gustoasa! Si este destul de "umblat" sa zic asa!
Astazi incerc din nou, numai ca in loc de bere Guinness am sa folosesc Silva Neagra! De data asta la degustare voi fi doar cu sotul meu si, niscaiva musafiri daca se nimeresc! 😘😘
Trimiteți un comentariu