Face românul ce face și peste an, până nu prepară la vreo 4-500 de sarmale, nu se lasă.
Și doamna mea credeți că face exceptie? Poate doar la numarul lor, adică, cu mult mai mare.
Și aici vorbim de cele în frunză de varză murată, fără să mai pomenesc de cele în frunză de viță.
Dar, spre marea mea rușine, că și Gabi s-a minunat, nu mâncasem până la moment:
SĂRMĂLUȚE ÎN FRUNZĂ DE ȘTEVIE
Sărmăluțele astea le au pe toate:
- Sună delicios, arată mai mult decât apetisante, iar gustul...ehe...
Sufleteeee, combinând aroma carnii preparată special pentru sarmale, cu gustul ceva mai acrișor al frunzei de ștevie,
dar fiind cu mult mai fină decat cea de viță ... mmmm.
Manânci o porție dreasă cu iaurt... , iei o pauză ... mai dai târcoale cratiței cu sarmale ...
și vinovat, mai ceri încă una. Porție, nu doar o sărmăluță.
Ce perfect li se potrivește numele: Sărmăluțe, nu sarmale.
Sunt mici, fragede, apetisante, și puține.
Iar la final, ca melteanu',
nu te va lăsa inima să nu înceci niscai miez de pâine în sosul rămas în farfurie,
spre mândria gospodinei ce s-a ostenit să le pregătească.
Si io-s ăl mai mare meltean. Și am de ce, pupa-i-aș mâinile Gabiței mele.
Nu c-arată ca la carte?
INGREDIENTE PENTRU 55 DE SĂRMĂLUȚE
- 4 legături de frunze de ștevie proaspătă
(să ai de unde alege)
- 1 kg carne de porc, sau de pui, (pui ce vrei)
- 2 legături de ceapă verde
- 1 ceapă mare uscată
- 3-4 linguri de ulei pentru călit și sos
- 80 g de orez
- pastă de tomate, cât vă place la culoare
- 1 legătură de mărar
- 2 legături de pătrunjel
- 1 lingură făină pentru sos
- sare
- piper
PREPARAREA
Carnea se spală foarte bine, se porționează pentru tocat ...
... și se toacă o singură dată.
Ceapa se toacă mărunt și se căleste, în ulei.
Se adaugă orezul bine spălat.
Apoi pasta de tomate ...
... și se mai călesc înăbușit cu puțina apă.
În carnea se adauga verdeața tocată mărunt,
1 legatură de mărar si doar 1 legătură de pătrunjel.
Se adaugă ceapa și orezul călite ...
... și toate se amestecă, romanește, cu mâna.
Se potrivește de sare și piper.
Frunzelor proaspete de ștevie li se taie cotorul ...
... apoi se opăresc 5-10 secunte în apă fiartă
(nu mai mult, că altfel se înmoaie prea tare)
și se pun la scus într-o sită.
Si-amu-i vremea de înfășurat, taică.
Iei o frunză opărită și scursă, o-ntinzi pe dos, peste care pui umplutura.
Și ca la sarmalele de varză, sucește și răsucește,
până-ți vine acru-n gură, că-s pitice.
Dacă dai de un cotor mai bădăran, ia făcălețu' și dă-i la cap.
Turtește-l fato, ca pe cocă, că nu s-o găsit cotor să te-ncurce pe tine.
Șî dă-i și fă la dastea, gândind ce fragede și bune vor fi peste puțină vreme.
Ca să te dai cu cărămida-n piept și să-ți mai treacă vremea,
i-a și numără la ele.
... șepti, opt, nouă ... ???... mă-ncurcai
Acum șitește cu acșent moldovinesc!
"Iar dacă-ți mai rămâni olecuță di carni,
ghiftuiește ghini șî două, tri pătlajeli,
așe, di frumuseți, să nu șie cratița numa' verdi."
"Iaști bre c-arată ghini? Da' să vezi și gustu'... muicăăă."
Hai la bălăceală, da' nu la gârlă, ci-n oală,
că le umpli "bazinul" cu niscai cani de apă proaspăta,
de la puțul din chiuvetă, pân-atingi la tălpi ultimele sărmăluțe.
Da-i cam rece apa-n piscină, așa că aprinde focul și lasă-le să fiarbă domol.
Când sunt aproape fierte, prepară într-o cană un sos dintr-o lingură de făină,
1 lingură pastă de tomate, ulei, nițel piper și sare,
peste care pui apă, cam la 200 de ml
si toarnă-l peste sărmăluțe, clătinând ușor cratița ca să le acopere.
Apoi toacă și presara pe deasupra niscai bălării. Pătrunjel și mărar bre.
Ptiu, ce combinație de culori.
Apoi ascunde-le în cuptorul încins, vreme de 20 minute, ...
... să se rumeneasca și desăvâșească în tihnă.
Mirosul o să te ia de cap și pot să pun pariu pe-o găleată de sarmale,
că n-o să poți să te abții să nu furi vreo doua,
pân' le vine rându' să troneze aburinde pe-o farfurie,
învelite-n iaurt acrișor, mustind de sos
și îmbătând nările mesenilor tăi.
Și pierzi pariul. Ca-așa fac și io. Păi ce, mă pot abtine? Neeee!
Gabi știe de ce!
POFTĂ BUNĂ !!!
19 comentarii:
minunate sarmalutele,ca de altfel toata prezentarea!invelite in frunze de hrean ati incercat?cu un gust usor migdalat,diafan...preferatele mele,facute de bunica...
felicitari pt. blog,retete de retete vad pe aici!
Multumesc Alison!
Chiar nu stiam ca se pot face si in frunze de hrean, mie mi-ar placea gustul, dupa cum spui ca este si as incerca, dar de unde sa iau, ca aici la piata nu am vazut.
Stiu ca se fac si in frunza de tei, insa nici asa nu am mancat. Parerea mea este ca tre' incercate toate variantele.
Te pup!
Vai, Gabita, ce pofta mi-ai facut!!!De unde sa iau eu in tara ciocolatosilor stevie???? Astea fac parte din sarmalele copilariei mele, ca si cele cu loboda.
Sa nu mai spun ca imi fac asa cu ochiul din farfurie la cat de faine sunt!Pupatura
Gabi,ce pofta mi-ai facut..trebuie sa caut si eu aici planta asta (hi,hi)ca n-am mai mincat din copilarie asa ceva bun ! o duminica placuta! Salutari din Hamburg
Gabi draga, sarmalutele arata excelent, ca de altfel toate preparatele tale, iar gustul il cunosc prea bine pentru ca sunt in top si pentru bucataria noastra :)
Sa aveti pofta si we minunat!
Ei, uite, Zamzuu, ca nici eu nu am mancat sarmalute in foi de stevie! Spre rusinea mea :)). Manutzele fermecate ale Gabitzei tale le-au indesat bine de carne si le-au rasucit ca pe pruncii dolofani in fasa! Arata de milioane, iar cand recomandarea vine de la un pofticios ca tineee...mmmm! mai aveti, nu livrati prin fan-curier? =)) Felicitari, dragilor, tot ce se izvodeste din bucataria Gabitzei e dumnezeiesc! Va pup!
yafa spunea...Vai, Gabita, ce pofta mi-ai facut!!!De unde sa iau eu in tara ciocolatosilor stevie???? Astea fac parte din sarmalele copilariei mele, ca si cele cu loboda.
Sa nu mai spun ca imi fac asa cu ochiul din farfurie la cat de faine sunt!Pupatura
Ma bucur ca iti plac cum arata, ca de gustat..doar daca ai fi prin preajma. Cred că sarmalele cu lobodă erau foarte mici, ca la cat este de mare frunza de loboda...Imi inchipui ce laboriaosa era prepararea lor.
Intrebare! Cand ai spus: 'Tara ciocolatosilor', te-ai referit cumva la Elvetia? Acolo esti acum?
Cami -Camila-Witt.... spunea...
Gabi,ce pofta mi-ai facut..trebuie sa caut si eu aici planta asta (hi,hi)ca n-am mai mincat din copilarie asa ceva bun ! o duminica placuta! Salutari din Hamburg
Ma bucur ca iti readuc in amintire gusturi din copilaria ta. Ar fi si pacat sa nu gasesti stevie si prin partile locului unde traiesti acum, ca altfel, uiti o gramada de gusturi si ignori multe retete ce o contin.
Vorba cantecului:
Iarba verde de acasa...
Ma rog, nu despre iarba vorbeam, ci despre alta bălărie, stevia, draga de ea.
Dana2dor spunea...
Gabi draga, sarmalutele arata excelent, ca de altfel toate preparatele tale, iar gustul il cunosc prea bine pentru ca sunt in top si pentru bucataria noastra :)
Sa aveti pofta si we minunat!
Multumesc sincer pentru aprecieri. Au fost tare bune sarmalutele si sigur o sa mai fac cat mai este stevia pe piata. O saptamana buna iti doresc la randul meu, ca week end-ul e end de tot.
laura laurentiu spunea...
Ei, uite, Zamzuu, ca nici eu nu am mancat sarmalute in foi de stevie! Spre rusinea mea :)). Manutzele fermecate ale Gabitzei tale le-au indesat bine de carne si le-au rasucit ca pe pruncii dolofani in fasa! Arata de milioane, iar cand recomandarea vine de la un pofticios ca tineee...mmmm! mai aveti, nu livrati prin fan-curier? =)) Felicitari, dragilor, tot ce se izvodeste din bucataria Gabitzei e dumnezeiesc! Va pup!
Draga me, s-or gătat de mult. Dar daca mândra me mai face o tură, îți trimit o invitație solemna să ni te-alături la masă, dimpreună cu Vuki. Numa' să ne zici când ai treabă prin Regat, că vă-ncui pe amâdoua în bucătărie și în timp ce io si Vuki speriem niscai beri, voi doua, gospodine de elită, să vă faceți de cap rintre crătiți și ulcele, s-avem cu ce stinge foamea, pe-o melodie bănățană, cu bucate preparate de-o ardeleancă și mâncate de un roman și un sârb. Ce Turnu' Babel o să fie. Sună fain.
Gabi draga mea, am si eu o intrebare la minunata de tine: oare auzit-ai tu cum se conserva stevia?
Ca barbatu-meu vrea sa-i umplu congi cu foi de stevie, ca sa-i fac, cica, "non-stop".
Daca stii sau daca ai idee, te rog salveaza-mi casnicia :)
Te pup si o saptamana faina, faina sa ai!
Draga mea Danutza, stevie nu am congelat niciodata, insa spanac si loboda, la greu. Stiu ca se poate congela pe aceleasi principii ca si celelalte balarii, doar ca tre sa ai grija sa o oparesti ff putin, timp te cateva secunde, doar sa se inmoaie putin, apoi se scurge si se pune in pungulite. Cand vrei sa lucrezi cu ea, pur si simplu o lasi sa se dezghete si va fi la fel ca si atunci cand ai pus-o.
Sperand ca ti-am fost cat de cat, de ajutor, te pup si iti doresc mult spor!
Foaaarte bine arata sarmalutee tale si eu ca sunt moarta dupa ele imi curg balele desi nici eu nu am mancat nicicodata in foi de stevie.
Multam Gabitza draga, cam asa gandeam si eu, dar o vorba de-a ta mi-a consolidat parerea.
Pup si spor in toate!
Pur si simplu impresionant!!! ...iar de gust nici nu vreau sa amintesc :P
Gabita harnica si scumpa, te rog frumos, cand ai putin de timp, sa treci pe la mine, unde te asteapta un premiu mai deosebit: Blogger Oscar! :)
Ti l-am daruit cu toata admiratia si dragostea!!!
Multi si dulci pupici! :)
M-ai terminat cu prezentarea , iar comentariile dau dependenta. Citesc si nu ma mai opresc.A, ba da, ca sa salivez la poze!
Sefa, te asteapta un premiu la mine pe blog. Asta, da, este perfect pt.manutzele tale. Pupppp
draga gabi,
umblu de mult prin tot felul de bloguri ale culinareselor, asa ca cucu' din creanga-n creanga si azi am dat peste reteta asta de sarmalute in foi de stevie.
minunata prezentare, dar ce mi-a umplut sufletul de bucurie au fost comentariile tale, pline de umor si caldura.
nu cred ca o sa gatesc vreodata asa ceva din lipsa de foi de stevie( mi-a adus maica-mea niscaiva seminte dar nu se bucura la mine in gradina, cred ca nu-i prieste solul) dar ma pot bucura de prezentarea ta:)
mii de multumiri, mi-ai facut dimineata frumoasa!
Minunata reteta!Felicitari!Paste fericit!!!
Superbeee! am mai facut dar nu m-am putut abtine sa nu-mi arunc ochii si pe la tine! Multumim!
daniela rotaru te felicita din toata inima!
Trimiteți un comentariu