miercuri, 17 martie 2010

ROLLS CINNABON

Daca ai treaba prin partile de nord ale capitalei si te impinge nevoia sa-ti faci cumparaturile din locurile pompoase, cu nume pretioase si brenduri de import, cu marfa rara si cat se poate de asortata pentru un cont baban si mai ai si o fire cu dare de mana, e musai ca dupa shoping sa faci si un bine meritat popas pe la puzderia de tarabe cu d-ale gurii, care mai de care mai doldora de bucate colcaind de E-uri bine asezonate si cu ceva comestibil, pe ici-pe colo. Si dupa ce ai topit ceva cu gust nici prea sarat, nici dulce, nici amar sau acru, ci "delicios", ca asa se intituleaza noul gust promovat de invazia de glutamate si ti-ai pus maruntaiele la treaba sa digere improvizatiile nefericite, e normal sa ravnesti la un hipercaloric desert. Ei, aici am vrut sa te aduc. Si ce-ti poate atrage atentia mai tare decat sa vezi cu ochii tai cum se prepara niste minunatii ce le vei manca nici peste 15-20 de minute. Nu mai zic de miros, ca in apropierea acelor doua magazine cu servire la tejghea, te paleste in moalele narilor o mireasma imbietoare de scortisoara, de iti cade glicemia sub calcaie si te paste un tzunami printre dinti. Si daca esti masochist, poti sa stai cu orele sa casti gura ca melcu' la papuci cum in fata te se perinda, afectati, indivizii de dupa tejghea si nu stau o clipa locului, cantarind, masurand cu rigla si preparand milimetric acele rulade pe care nu le vei uita niciodata. Dupa ce-ai mancat asemenea desert, plangi ca nu mai ai, plangi ca-i prea departe sa-ti iei altele, sau te uiti zgarcit in punga, ca nu-s deloc ieftine. Manaci si plangi. Si dupa ce ai terminat, ramai cu plansu'. Asta doar daca nu te impunge talentu' sa-ti faci singur minunatiile astea, botezate:

CINNAROLLS a la CINNABON

Pe Gabitza mea au cucerit-o irecuperabil si incapatanata cum o stiu, nu s-a lasat pana nu mi-a zbierat in telefon:
- Zamzuuuuu, hai acasa ca-s calde...
- Ce?
- Cinnarolls-urile, ca mi-au iesit si parca-s mai bune decat la...
- Hai, du-te...
- Parol, mon cher...
- Pazea, ca vin...

Si are dreptate. Sunt bestiale. Si-s d-alea Bio, (ca sa fiu si io in tendintze), ca-s facute in casa, fara E -uri, C-uri, M-uri sau ce mama zmeilor ne mai vara aia prin mancare. Si papa si piticii nostri la d-aste, de le tremura nasucurile. Si stii ce? Facute-n casa, ai mai multe avantaje. Faci cate vrei, mananci cate poti si nu-a asa de scumpe. Singurul risc e ca daca ai parasit o clipa portia, iti iei adio de la ea, ca acasa esti inconjurat de o conspiratie de pofticiosi. Io ii inteleg.

Multumita unei noi prietene, tiza cu Gabitza mea si la nume si la zodie, Gabriela alias Kyra,
astazi am avut la pranz un asemenea desert.
INGREDIENTE ALUAT
- 2 si 1/2 lingurite de drojdie uscata
- 1 cup de lapte cald
1/2 cup zahar
- 80 g de unt moale
- 1 lingurita de sare
- 2 oua
- 4 si 1/2 cups de faina 000

INGREDIENTE UMPLUTURA
- 1 cup zahar brun
- 2 si 1/2 linguri de scortisoara Makara (eu am folosit scortisoara normala)
- 80 g de unt (margarina) moale

INGREDIENTE GLAZURA
- 90 de g unt
- 1 si 1/2 cups de zahar pudra
- 90 g de crema de branza (Philadelphia)
- sos de caramel
- nuci Pekan (eu am folosit nuci bastinase)

PREPARARE
In vasul robotului se dizolva drojdia in lapte caldut.

Apoi se adauga zaharul, untul moale, ouale, sarea si faina.
Se amesteca si se incepe framantatul,
pana cand se obtine un alauat elastic, usor lipicios,
dar care sa nu se lipeasca de maini.

Se unge aluatul cu putin ulei si se lasa la crescut, acoperit...

...pana isi dubleaza valumul.

Pe blatul de lucru se presara putina faina,
se rastoarna aluatul si cu ajutorul sucitorului
se intinde o foaie de forma unui dreptunghi,
cu lungimea de 54 cm si latimea de 40 cm
si o grosime ce ar trebui sa fie putin peste jumatate de centimetru.

Suprafata foii se unge cu unt
si se presara amestecul de zahar brun si scortisoara...

...avand grija ca stratul sa fie cat mai uniform.

Aluatul se ruleaza cu grija pe lungime...

...iar cu ajutorul unei bucati de ata...

...se taie ruloul in bucati cu lungimea de 4-5 cm.
Este de preferat aceasta metoda de taiere,
pentru ca ata taie perfect, fara sa turteasca forma
si fara sa murdareasca suprafata taieturii.

Melcisorii obtinuti se culca distantati...

...intr-o tava tapetata cu hartie de copt,
unde se lasa la crescut pentru inca 30 de minute,
timp in care cuptorul se incinge la 200 de grade Celsius.

Rulourile se coc timp de 10-12 minute.

In timp ce rulourile sunt in cuptor,
se prepara glazura, amestecand cu un mixer toate ingredientele,
pana se obtine o crema usoara si pufoasa.

Cand rulourile sunt coapte, fierbinti,
se acopera cu glazura, din belsug.

Fiind fierbiniti, temperatura ridicata faca ca glazura sa se topeasca...

...si sa se scurga, patrunzand prin peste tot.

Se servesc calde, acompaniate de sos caramel,
care poate fi preparat in casa, sau cumparat de la tarabele cu E-uri.
Azi am calcat in strachini si pentru doua bucati
am folosit juma de sticla de sos din comert,
dar in asta am incredere. N-are litere nocive.

Si peste sos se presara multa nuca maruntita.

Portii dupa gabarit, nene Iancule.
Pentru coana Gaitza, consoarta mea, o rulada,
e drept, cea mai bengoasa...

...iar pentru mandea, onorabilu' deh,
care am gabarit depasit, doua, ca fac cat doi.

Dar ce, credeti ca am putut sa infulec doua?
Eroare! Am distrus trei, iar pe cea din poza, a patra,
mi-am inchis-o in seif. Conspiratia stie de ce!
POFTA BUNA!
...daca va faceti, ca de la mine nu pupati nimic.
Hai, valea.

67 de comentarii:

MihaeRa spunea...

Lol, ce mortal arataaa..Sigur, tu baga retete de genu` si dup-aia tu raspunzi de kilele noastre in plus! Se stie;)))!

Federica Simoni spunea...

wow sono golosissime!!

Lia spunea...

Jupane,

Ai starnit invidii cu asa consoarta.
Pune matura in usa,ca o sa ti-o fure hotii :)

Si multumeste-i din partea mea pentru reteta.
Sa-ti fie de bine !

Elena Toma spunea...

Aoleuuuu, dupa ce ai dat cu "valea" in noi ce ma fac? Trebuie sa incerc in acest weekend sa ma apropii de creatia asta... in bucataria proprie. Blogrollu' il vad si altii din casa si nu am unde ma ascunde... Zamzuu, Gabriela multam de miroasnele din bucataria mea din acest weekend!

sarah spunea...

gabita bine ai revenit.mi-a fost dor de retetele tale!se pare ca a meritat asteptarea caci ai postat o reteta super.pupici

Miha spunea...

Super arata rulourile astea. Si glazura e nebunie curata. Desi le-am mai vazut undeva, acum ma gandesc foarte serios sa le fac.
Hai ca-mi iau valea la treaba! :))

Daniela Addario spunea...

Am sa le fac si eu, chiar cu riscul de a le infuleca singura, ei... nu pe toate in aceeasi zi, o iau mai usurel ca dupa aia ma rastorn pe scari. Intr-un cuvint... sint superbe, iar la gustul nici nu vreau sa ma gindesc, ca dau cu limba pe monitor si deja m-ai trimis la plimbare ca de la tine nu pup nici macar o firimitura...
Hai pa... si mai vin...

Naina spunea...

Foarte frumoase, ca de bune la gust nu cred ca sunt (vorbeste invidia)...:-) Bravo voua pentru asa bunatati!! Sa fiti sanatosi si la punga grosi!!

Andreea spunea...

Deja zambeam cand am ajuns la final, insa la ''valea'' m-a pufnit un ras sonor.
Superbe si desi pe la noi (meleaguri canadiene) arata si miros frumos, gustul nu e nici pe departe pe masura asteptarilor. Categoric incerc reteta Gabrielei. Merci fain pt ea si pt poveste.

cupcake spunea...

arata perfect, yum

Gospodina de Criza spunea...

Plec si eu, spasita, dupa Miha! Pentru ca si eu am postat o reteta cu scortiosara. M-a apucat rasul cand am vazut ce ai aici!
Si, bine ati revenit, din cate inteleg!

Carmen L spunea...

Aha, deci de la tine mirosea atat de imbietor a scortisoara,mmmmmm.
Bine, am inteles... "valea".
Am sa-mi fac si eu.
Multumesc pentru reteta Gabita.

Unknown spunea...

Tizo, felicitari pentru Cinabbons! Ti-au iesit super! Dar vad ca le-ai mai adaugat sos de caramel?? FUUUUG!!!! Sunt la dieta!!! Si mor de gelozie ca tu le faci si eu ma uit la retetarul meu si la pozele tale si-mi ploua-n gura.... Mai am 3 kg de dat jos, asa ca tre' sa ma tin foarte tare! Gata! Am fugit sa ma uit pe niste poze cu calorii mai putine. Pupici!!!

lauralaurentiu spunea...

Mamma mia, cum pot sa arate! Imi lacrimeaza ochii torturati in tentativa de a mi-i dezlipi de monitor!

Momo spunea...

superbe!

Bianca spunea...

Gabi draga pui te rog si masurile in grame? Mersic mult.

MONONOKE KITCHEN spunea...

Frumusete pura!

Gabriela Cara spunea...

Aoleo, e grav daca sunt trasa la raspundere pentru asta :)) nu de alta, dar sunt super calorice.

Gabriela Cara spunea...

Te pup Federica si iti multumesc de vizita!

Gabriela Cara spunea...

Multumim Piscotel! Ii zic omului, sa-ti raspunda el ca doar il priveste :))

Gabriela Cara spunea...

Elenush, abia astept sa le faci, sa savurezi minunea!
Pupici si spor la cocalit!

Gabriela Cara spunea...

Multam Sarah! Nu stii cum sunt eu?... apar, dispar :)))
Timpul imi este un mare dusman, trece prea repede.
Puuup!

Gabriela Cara spunea...

Miha, sa-mi spui cum ti-au placut. Noi suntem cu totii( de data asta ne-am nimert pe gust) mari fani cinnabon.
Hai, te pup si spor!

Gabriela Cara spunea...

Scumpa Daniela, m-ai amuzat cu comentariul tau.
Eu te astept cu impresii, totusi ai grija ca sunt duuulci!
Te pup!

Gabriela Cara spunea...

Multumim Naina pentru vorbele bune!
Te pup!

Gabriela Cara spunea...

Andreea, cu siguranta sunt mult mai bune acestea, sunt asa de pufoase... hai, incearca-le, sigur vei fi incantata! Astept sa-mi zici daca am avut dreptate.
Pupici!

Gabriela Cara spunea...

Mmmm ultumesc!

Gabriela Cara spunea...

Ei, nu stiu cat ma va tine revenirea, eu sper ca de obicei.. pacat ca nu depinde doar de mine.
Te pup gospodino!

Gabriela Cara spunea...

Moaaama, fataa, ce-i cu tine???
Tare scumpa sunteti la vedere, duoamna. Sunt tare daca am reusit sa te fac sa-ti scoti capsorul, ma bucur sa te revad!
Sa te prinz ca ma pacalesti... eu stau atenta adulmecand, sa simt aroma de scortisoara.
Te pup, Carmen!

Gabriela Cara spunea...

Multumesc Kyra, inca o data, pentru delicatesa asta!
Am adaugat caramel si nuca, caci noi pe astea le iubim tare mult, imi pare rau ca nu am avut nuci pecan, dar imi cumpar si fac un repetir.
Pup you!

Gabriela Cara spunea...

Laura, tu mereu ma faci sa rad! Te pup, fata si te astept cu mare drag la mine!

Gabriela Cara spunea...

Multumesc, Alison!

Gabriela Cara spunea...

Bianca, masoara cu o cana cu un volum de 220ml si totul va fi ok.

Gabriela Cara spunea...

Multam Mononoke! Poate le incerci, sunt un deliciu.

Sarea in bucate spunea...

arata nemaipomenit! felicitari!

torturi romanesti londra spunea...

O BUNATATE TREBUIE SA FIE DUPA CUM ARATA, O ZI MUNUNATA ITI DORESC

ela.c. spunea...

in sfarsit ai revenit! super toate preparatele tale.multumim ca sunteti aici! va iubim! sanatate si... Gabita te asteptam cat mai curand cu noutati!

Unknown spunea...

Gabita draga, vinde-ne si noua un pretios pont: de unde iti iei tu nuci pecan?... Ale mele's aduse de departe, dar sunt pe terminate si pana la vara nu mai pup! As fi extrem de fericita daca le-as gasi in Bucuresti! Am planuri pentru niste bombite calorice pentru acu' de Pasti. Pleeeeeaaaase!!!

Gabriela Cara spunea...

@ Just me, iti multumesc si te invit sa le incerci!

@Bune, zau ca nu mint! Toate bune si tine!

@Ela, iti multam fain si te puuup mult!

Gabriela Cara spunea...

Scumpa Kyra, nuci pecan am luat de la Real, este un stand cu seminte de toate felurile, langa fructele exotice. Sper sa gasesti. Pupici multi!

Unknown spunea...

Mersic!!! Ma duc sa caut chiar maine!!! :)

Anonim spunea...

Cu singura modificare ,untul se amesteca cu zaharul brun si scortisoara,eu fac aceste rolls de vreo 3 ani ,reteta luata din america de la un bacatar faimos,poti incerca si ai sa vezi diferenta.In rest sunt mortale.(de bune si arata super bine)

Unknown spunea...

Anonim, ai dreptate, pe blog la mine este postata reteta originala cu trimitere catre cartea din care o am, pentru ca reteta nu este nici a mea, nici a Gabrielei -- Reteta este a lui Todd Wilbur, bucatar consacrat in Statele Unite. Singura mea abatere de la reteta originala a lui Todd este ca adaug 3 linguri de faina pentru ca umplutura sa nu curga in tava, ci sa ramana in roll. Gabriela si-a pus amprenta personala asupra retetei originale, ceea ce este normal avand in vedere talentul ei in ale bucataritului: rezultatul postat fiind o varianta mai "europenizata" a Cinabbon-ului, daca ii pot spune asa :) Eu una prefer varianta originala simplu pentru ca am capatat o "adictie" la ea de mai bine de 10 ani si papilele mele gustative "rezista ideii de schimbare" cand e vorba de Cinnabon! Ha ha ha ha
(Gabriela, scuze ca raspund eu postarii lui Anonim, insa am vrut sa lamuresc originea retetei, avand in vedere ca de la mine a pornit reteta pe blogosfera) Toate bune, fetelor!

Gabriela Cara spunea...

Chiar iti multumesc mult, draga mea Kyra, asa m-ai lamurit si pe mine. Eu le-am adaugat caramel si nuci pentru ca din acest fel obisnuim sa luam cand mergem la brutaria lor. Au si cu ciocolata, dar fara scortisoara si stick-suri doar cu scortisoara si fara sosul de branza. Una peste alta, sunt tare bune.
Te pup!

Anonim spunea...

Spune-mi si mie te rog daca sigur e buna crema Philadelphia ca eu stiu ca e sarata ca sa nu stric glazura

Gabriela Cara spunea...

Sigur, este cea mai buna. Chiar daca este usor sarata, ca de altfel toate cremele de branza (Hochland de ex.), nu se mai simte deloc in glazura. Si eu eram putin sceptica, stiind gustul ei, dar a iesit grozava.
Si la cheesecake se foloseste crema de branza si nu se simte deloc gustul sarat. Incearca si ai sa te convingi.

vdaiana spunea...

Mmmmmmmmm ... altceva nici nu mai pot sa zic :)
Pe blogul meu te asteapta un mic premiu.
http://testdaiana1.blogspot.com/2010/03/premii-de-florii.html

Julie spunea...

Arata atat de bine! Vreau si eu! :)

ghiocel07 spunea...

Doamne ce bunaciune!!!!! M-ai dat gata la ora asta tarzie. Trebuie musai incercata, desi nu stiu daca la mine o sa iasa asa splendoare. Multumesc.

Anonim spunea...

am facut si eu acum ceva timp, tare bune sint. cccriscake.com

BMonica spunea...

Vazut, placut, incercat, ramas marcata pe viata!...
Cam la asta se reduce aventura mea cu aceste rolls-uri. Am facut totul ca la carte, pana si sos caramel am invartit repede intr-o tigaie. Rezultatul, degeaba il laud, ca nu intelege decat cel care a gustat asa ceva.
Multumesc pentru toate retetele pe care aveti bunatatea de a ni le impartasi si felicitari pentru felul in care o faceti!

Jade spunea...

Am gasit aceasta reteta in urma cu ceva timp pe forumul Culinar si am incercat-o. A iesit fantastic! Am facut si cu umplutura de cacao, la fel de bun a iesit! Multumesc pt. aceasta reteta minunata!

Anonim spunea...

acum le-am terminat de facut....sunt bestialeeeeeeeeeeeeeee...prietenul meu nici nu se astepta sa-mi iasa..:))...multumim mult pentru ca ne-ati impartasit reteta.....doamne sunt asa bune...

Mada spunea...

Minunate! Esti o bucatareasa desavarsita, multe dintre retetele tale le-am urmarit iar pe aceasta chiar am pus-o in practica cu un succes nemaipomenit!
Multumesc si la cat mai multe minunatii culinare!

Shopping spunea...

Buna, am vizualizat toate retele si am salivat la toate , acum dupa ce le-am studiat pe toate am si eu cateva intrebari si sper sa ma poti ajuta , am vazut niste sosuri prin retete cum ar fi acesta de caramel , unul de vanilie si unul cu w dar nu mai stiu cum se cheama de la heinz.Sunt in cautare de un mixer ca al tau dar nu l-am gait pati te rog sa imi spui ce model de kenwood ai ms mul si va pup si astept in continuare retele tale

Tudor Elena Cristina.... spunea...

si mai ales decand am aflat k suntem si veciniiiiiii......nu va iert dak la urmatorul...urmatoarea..urmatoarele...chestii d astea nu ma chemati.....viiin yo singurik......sar garduuuu...k am crescut la tara.....siiiiii....haleeesc tot...tot.tttooooot!!!!!nu aveti nici un pic de mila si pt mn?????am umplut toata ksa de baleeeee.....si nu mai poci de pofteee!!!!lesin......dau coltuuuuu
....mori......

Gabriela Cara spunea...

Unde esti??? Da un semn fata, ca eu nu stiu de unde sa te iau si te astept cu mare drag sa savuram ceva dulce la o cafea.

Florian Stroe spunea...

Nota 10+ la design! Bravo!

Anonim spunea...

blogul tau este superb !!!! ai putea pune abonament pe el ???????????????
pleeeeaaaaase....

Laura spunea...

Am facut reteta ta de Cinnabon Rolls. O singura chestie (ca si la Clone of a Cinnabon) dupa gustul meu e prea mult zahar si cinnamon, dar in rest bestiale! Am pus doar jumatate din zahar cu scortisoara si putin mai mult unt la intins pe foaie (foi). Nu am avut sos caramel, si nici Philadelphia cream cheese, asa ca am inlocuit-o cu smantana si a fost super!

Anonim spunea...

gabriela,te rog spune-mi daca ai o reteta de sos caramel si cam ce cantitate ar trebui sa fac pt aceasta reteta..iti multumesc,astept rasp tau si le incerc si eu cat de curand!!!amalia

Gabriela Cara spunea...

Amalia, am facut de mai multe ori sos de caramel dupa o reteta a unei rietene Sarah, de pe culinar : 1/2 cup de zahar, o lingurita de unt si 1/2 cup smantana lichida. Se caramelizeaza zaharul usor auriu, se adauga cu atentie, caci stropeste, untul si smantana, se tine putin pe foc pana se dizolva caramelul si sosul prinde o usoara consistenta.

Apetito spunea...

am facut de nenumarate ori reteta, pe care am gasit-o pe cooli, superba!! acum am bagat nasul si pe blog, aici...si e un deliciu tot ce vad!

Olesea spunea...

Salut Gabriela, ma numesc Olesea si vreau sa-ti multumesc nespus de mult pentru ca m-ai molipsit de buna voie si nerabdare sa incerc a face toate bunataturile..in sfirsit va simti si sotul meu gospodina-n casa. Un pupic!!

Unknown spunea...

buna zia.mersi pentru aceasta reteta.
ce bine era cand mo facea bunica hummmm.la noi la sibiu se numeste cuib de viespi.

Cati spunea...

Astazi am incercat si eu reteta ta,dar varianta cu ciocolata pentru ca sunt innebunita dupa Chochobon.Am adaptat totul dupa reteta ta.Aluatul e bestial,mama a ramas profund incantata sa decopere unul atat de pufos.Multumim pentru postare.

Crina spunea...

O bunatate, pufoasa si delicioasa :D
Multumesc mult de tot pt reteta .....e minunata si usor de facut, tocmai am incercat-o si eu si sunt super incantata !!!!