duminică, 7 noiembrie 2010

DOVLEACUL MEU CRIMINAL

Luam tot, nu dam nimic. Luam orisice, imprumutam, asezonam si transformam in autohton tot ce se vinde bine in afara, ca si cum ar fi fost de aici de cand veacul. Bonjuristii din pash-opt se credeau elitisti doar daca frantuzeau moldovineasca neaosha di pi la Ieshi, bem cu galetile vodka, wiskey, tekila, sake si alte licori de import, ca tuica, palinca si vinul romanesc sunt demodate. Nu mai zic de vre-o sedinta de productie tv, ca la asta ma pricep... Ti se scranteste timpanu' ca tre' sa trimita catre cerebel niscai termeni englezesti fara de care doi romani nu s-ar mai intelege. Valuta forte e a altora, masinile bengoase vin de peste granita, muzica romanesca e non-fensi-trendi, sarbatorim 4 iulie ca la mama lor, mama lor de..., Dragobetele e pish vaser (ca si termenul asta e de la nemti) fata de ziua lui Valentin ala al lor, iar ziua mortilor nu mai e atat de interesanta, ca avem Halloween. Bomboana de pe coliva, manele, muzica cu inspiratie orientala sadea, devenita, incet-incet, imn national romanesc.
Ast popor roman, leagan de civilizatie si cultura, fara de care neamurile cu fetele tencuite de farduri de pe la portile palatelor europene, n-ar fi rezistat invaziilor otomane, a dat lumii fanteziilor atatea personaje mitice, ca restul ar trebui sa ni se incline in fata cu respectul cuvenit unor intai-statarori. Dragaica, Ielele, Sanzienele, Fetii Frumosi, Balaurii cu sapte capete, Apa vie si Apa moarta, Muma Padurii, Ursitoarele, Scorpia si Ghionoaia, Rosh Imparat, Verde Imparat, Padurea de Clestar, Zburatorii, Harap Alb, Inorogul, Mistretul cu colti de argint, Dragobetele, culminand cu Mos Craciun, unul si acelas cu Mos Nicolae, dar nu la fel de rosu, cum l-a desenat pe bani un american de la Coca-Cola. Ehei, ca daca ma pornesc, nu ma mai termin, toti ar privi cu dojana sargul nostru de supusi, cu capul plecat umil, in a copia ceva ce se trage din ale noastre si a ridica bietele clone straine la rang de sarbatoare romanesca. Scriu aceste randuri ca pe o dojana asupra-mi, ca furat de dorinta de a incerca sa fac ceva nou, am platit si eu taxa mea de copiator. Macar sper ca am facut-o bine.

3 comentarii:

Sarea in bucate spunea...

arata mortal:)ai copiat foarte bine:))
gabrielei ii multumesc pentru reteta de cozonac rosenkranz..l-am facut zilele trecute..e super bun! va doresc sarbatori fericite si un an nou plin de bucurii!

Gabriela Cara spunea...

Da, am reusit sa-i fac un face lifting fata de cel de pe net si l-am facut mai emo. Anul viitor o sa fac ceva mai crunt si de inspiratie proprie, ca de idei nu duc lipsa.
Multumim!

Unknown spunea...

Waw ce tare arata! Felicitari!