O reteta diferita de preparare a aluatului e la fel ca si un alt drum, pe alta parte, catre aceeasi destinatie. Incercand ceva diferit, doar de dragul diversificarii, poti avea surprize la fel de diferite, bune sau rele, dar daca reteta cea noua iti pare atat de interesanta incat sa consideri riscul unui eventual esec ca fiind minim, daca sursa retetei este de incredere si mai ales daca folosesti ingredientele cele mai bune si ustensilele de prima clasa, totul te va duca catre ceea ce iti doresti, iar rasplata iti va fi pe deplin. Toata gasca ta de pofticiosi te va bormbarda cu tot felul de sunete care mai de care mai convingatoare. Miam-miam,...oooauuu,...ce buuuune eeee,...mmmmmmm,...bla-bla-bla,...alea-alea,...etc. Nu stiu daca etc. e un sunet de admiratie, dar eu cred ca vine de la Eteee Taica Cazonac, sau de la E Tareee Cozonacul. Reteta asta difera de Babanii mei prin faptul ca maiaua e nervoasa, e cu capsa pusa, e plina de spume, e oparita (alege tu varianta corecta), cantitatile difera, coca nu se framanta la fel de mult (pot spune ca e cam nepasatoare) si oricum, etapa asta se face total diferit si musai cu robotul. Iar acum pot sa fac asta cu atat drag, ca am un nou "Ajutor in Bucatarie", un Artisan al retetelor, un KitchenAid de toata frumusetea, pe care abia astept sa-l "transpir", de cate ii voi da sa faca. Citind prin "biblia" culinara a Silviei Jurcovan, am dat regasit aceasta varianta de cozonac, pe care am facut-o si v-o recomand cu draga inima. Si credeti-ma cand va spun asta, ca doar fac Babanii de atitia ani. Merita s-o incercati.
INGREDIENTE
- 1100 g de faina 000
- 8 galbenusuri
- 600 ml lapte
- 50 ml ulei
- 60g drojdie proaspata
- 200g unt
- 250g zahar
- 20 ml rom cubanez
- coaja rasa de la o lamaie
- coaja rasa de la o portocala
- o lingurita rasa de sare
- esenta de vanilie
Eu am injumatatit cantitatile si am facut doar un cozonac.
PREPRARE
In vasul robotului se pun 100g de faina si se oparesc cu 200 ml lapte clocotit.
Se amesteca energic cu lingura pana se desfac toate cocoloasele,
apoi se rasfira putin ca sa se raceasca mai repede.
Oparirea acestei parti de faina are ca scop
mentinerea moale a cozonacului pentru mai mult timp.
(la cine sta mai mult timp, ca eu am "furnici" in casa)
Separat, intr-un castronel se pune drojdia
impreuna cu o lingura de zahar...
...si se freaca pana ce se lichefiaza.
Cand aluatul oparit este doar caldut,
se amesteca impreuna cu drojdia,
se acopera si se lasa la crescut, la loc caldut, 15-20 minute,
pana isi dubleaza volumul.
In acest timp, galbenusurile se freaca cu sarea, 1 minut,
se adauga zaharul, mirodeniile, romul, uleiul,
restul de lapte si 100g de unt topit si se amesteca bine.
Dupa ce maiaua a crescut,
se toarna compozitia cu galbenusuri peste ea,
se amesteca si se adauga restul de faina cernuta.
Se framanta 15 minute pana cand...
...aluatul se desprinde de vas.
Aluatul este moale si lipicios.
Dupa framantare, se pune restul de unt topit, putin caldut
si din acest moment aluatul nu se mai framanta,
doar se intoarce de la margine spre mijloc
si se bate cu dosul mainii,
ridicandu-l treptat din partile laterale,
ca sa se desprinda de vas si sa se formeze straturi,
prin impaturire, pana cand s-a incorporat tot untul.
Se acopera si se lasa a crescut
intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Eu l-am lasat o ora si si l-a triplat.
Din cantitatea dictata vor iesi doi cozonaci mari,
eu injumatatind cantitatile, am facut doar unul,
dat tot baban mi-a iesit.
In rest, se procedeaza la fel ca la oricare cozonac.
Eu am ales varianta de umplutura cu ciocolata si rahat.
Aluatul se imparte in doua, se aseaza umplutura,
se roluiesc, se impletesc, si se aseaza in tava la crescut.
Se unge cu galbenus cu lapte
si se coafeaza cu ce ai prin casa, nuci, zahar tos,
pene, farduri, bigudiuri...
Eu am "semanat" niste migdale
facute harcea-parcea.
Proaspat intors de la solar.
Feliutza de degustare a lu' Z.
A doua zi, cozonacul era la fel de moale si pufos.
Da' nu pentru multa vreme.
"Furnicile" stiu de ce!
Multumesc Silvia Jurcovan!
Multumesc KitchenAid.
Multumesc BILANCIA.
POFTA BUNA !!!
23 de comentarii:
Vai ce frumosi sunt...Bravo!
Eram sigura ca trebuie sa apari cu o reteta de "cozomac" sau "cozo-migdale"... foarte bine arata si sigur e bun. Felicitari pentru ustensila pe care sigur o vei pune la munca silnica, ca sa nu zic ... zilnica... Si eu visez sa am una intr-o zi in bucatarie si sa-mi bucur ochii uitindu-ma cum framinta... Hai ca te-am pupat pe ziua de azi si-ti doresc o duminica placuta in continuare !!!
Ce baban frumos! Noi care nu avem kichen aid, ar trebui sa ne punem barbatii la framanatat, nuuu? Spate, pulpe si alte sunci, pe urma, conform bancului, mancam :-))))
i love it!delicious!
Buna..am si eu o intrebare, as dori sa fac un cozonac umplut doar cu crema de ciocolata, gen panettone, si am vazut ca la cozonacul acesta ai folosit crema de ciocolata, cum ai obtinut o? crema de ciocolata cumparata direct sau ciocolata topita? eu nu am mai facut niciodata cozonac...multumesc
am uitat sa spun ca as vrea ca umplutura din cozonac sa ramana moale, sa fie chiar cremoasa..oare cum sa fac?
Multumesc Naina! Pupici!
Te pup, Daniela si ma bucur sa te mai vad! Stai ca il pun sa-mi faca si painea aceea minunata pe care am vazut-o la tine, Floarea Soarelui, ca-mi sta gandul la ea de cam multa vreme :)
Multumesc de urari!
:)))) ce figura esti... Liana, multumesc si o saptamana frumoasa iti doresc!
Thank you. It is really very tasty.
Rebeca, eu am folosit Nutella, am pus un strat generos, insa la caldura s-a topit si a intrat putin si in coca, adica nu a mai ramas la fel de multa ca si strat, insa a ramas moale si foarte gustoasa. Spor si reusita la cozonaci iti doresc!
Multumesc frumos..sper sa imi iasa la fel de buni ca ai tai..dar cred ca sigur vor iesi, pentru ca am mai incercat retete de ale tale si au iesit minunat!!
super,felicitari
fain cozonac !am vazut si eu reteta asta a siviei jurcovan,da"nu-s de ce n-am avut curaj niciodata s-o fac.tot la cozonacii mamei am ramas.sa stapanesti sanatoasa "rolls-ul" mixerelor !
Gabi, in primul rand felicitari pentru "musculos", sa-l folosesti sanatoasa si sa te serveasca 100 de ani! Sa stii ca eu nu am avut niciun fel de probleme cu al meu pana acum (bat in lemn) si face aproape 4 ani.
In alta ordine de idei, va pup si pe tine si pe Z de nu va vedeti, iar pe tine te iau la bataie cu prima ocazie, fiindca de cate ori intru aici imi ploua-n gura :))
Ce fain arata si cred ca furniculete sunt foarte fericite la asa bunatate
Sa stapanaesti sanatoasa robocopul! Super! Super cozonacii tai, iar Silvia Jurcovan este de neintrecut: m-a invatat sa gatesc (pe vremea de trista amintire cand nu existau prea multe surse de informatii). Iti doresc sanatate, noroc si fericire impreuna cau scumpa ta familie.
Buna din nou...inca o intrebare mai am..din cele doua retete de cozonac pe care le ati postat, care vi se pare cea mai portivita pt o umplutura doar cu ciocolata?
BUna..mai am si eu o intrebare..care varianta de aluat credeti ca se potriveste cel mai bine cu umplutura de ciocolata, cel oparit sau celalalt? credeti ca dc pun multa ciocolata, se poate sa nu mai creasca si sa se lase???
Buna, Gabriela. Tare ma tenteaza sa fac si eu cozonac de Pasti cu reteta aceasta! Spune-mi, te rog, nu-s cam multe oua? Nu-l ingreuneaza prea tare? Si.. inca ceva, daca nu am aparatul acela faimos pe care il ai tu, pot sa fact totul manual? Astept cu nerabdare raspunsul tau. Multumesc frumos. Paste fericit!
EU I-AM FACUT.AU IESIT FFFFF BUNI COMPLIMENTE PT RETETA,SUNT FOARTE PUFOSI SI GUSTOSI.
L-am incercat si eu si mi-au iesit cei mai grozavi cozonaci din ultimii 10 ani, de cand tot fac.
Multumesc pentru reteta si explicatiile atat de utile.
Insfarsit o reteta de cozonac de pe urma creia ,am primit pana si eu aprecieri din partea sotului meu.De ani de zile tot incerc fel de fel de retete.Multumesc Gabriela!
Trimiteți un comentariu