Daca e ceva complicat de facut, ma intarata sa incerc. Si de cele mai multe ori imi reuseste. Fie ca e ceva de zidarit, zugravit, tamplarit...it...it...it, imi var nasu' unde nu-mi fierbe oala si dupa cateva ocheade si intrebari strategice, ma declar capabil sa incerc. Apoi incerc, facand casa mea cobai si culmea, imi merge. Dar nu imi merge bine, ca celor de la care am invatat, imi merge foarte bine, excelent, profi. Si stiti de ce? Pentru ca fac cu placere tot, pentru ca sunt tipicar, neamtz in maduva oaselor si pentru ca fac pentru mine. Sa-mi placa mie si alor mei. Iar roadele le culeg cand cineva ma intreaba cine a facut cutare lucrare si ii raspund ca un paun in calduri, ca eu. Ei, dragii mei, tot asa sta treaba si cu Gabriela. Retetele cel mai complicate, cu ingrediente din cele mai imposibile si preparare in tzshpe stadii ii fac smechere cu ochiu'. Si nu se lasa. Dupa ce i-au cazut ochii pe una ce-i suna bine si-i provoaca deja senzatii in cerul gurii, vine la mine si cu ochii sterngarii ma anunta ca a mai gasit ceva alambicat, dar ok, pe care il va face. Nu zice: "o sa incer", ci "il fac". Stie ea ca ii va merge. Daca cineva a reusit inainte ei sa o faca, ea de ce sa nu reausesca. Si cum toata lume ne felicita ca suntem o pereche faina, va zic ca si aici ne asemanam. Incapatanata si convinsa ca poate sa faca reteta, ii reuseste. Zilele trecute a pus ochii pe o migala de reteta veche, turceasca. O chestie "internationala". E vorva de niste paste cu carne, cam ca cele italienesti, de inspiratie chinezeasca, dar preparate si perfectionate de-a lungul anilor de bucatarii Marii Porti, adica de turci si refacuta si pusa in opera de o romanca. Ce de neamuri bre! Internationala asta se numeste
MANTI
Se pregateste cu multa migala, treaba de chinez batran, dar combinatia de paste cu carne, sos de ciuperci cu legume si un altul de iaurt cu usturoi e de vis si inghit in sec chiar si acum cand va scriu. Va zic cu mana pe inima, ca o portie se va consuma clasic, 10 minute, dar prepararea ei va lua cel putin o ora. La dimensiunea pe care a facut-o Gabi, iei in furculita cam 3 astfel de pachetele, dar, facute sub "microscop", ca altii sunt mai nebuni ca noi, se ajunge si la 35 astfel de minuni luate simultan intr-o lingura. Dar toata munca asta merita. Incumetati-va si o sa-mi dati dreptate.
Ariel, prietena de pe Culinar, ne-a convins.
INGREDIENTE ALUAT
- 300 g de faina
- 40 g de unt
- 20 ml ulei de masline
- 50 ml de apa
- 1 ou
- sare
INGREDIENTE UMPLUTURA
- 300 g de carne amestec de vita si oaie, in proportii egale
(dar Gabi a folosit vita si porc)
- 1 ceapa mica
- 1 ou
- patrunjel
- sare si piper
INGREDIENTE SOS DE LEGUME
- 1 ceapa
- 2 catei de usturoi
- 3 rosii
- 4 sau 5 ciuperci
- 1 ardei gras rosu
- ulei
- sare si piper
INGREDIENTE SOS DE IAURT
- 250 ml de iaurt gras
- un catel de usturoi
- sare
INGREDIENTE SOS IUTE
- 50 g de unt
- ulei
- fulgi de ardei iute
IN PLUS
500 ml de supa de vita
- 50 g de unt
PREPARARE ALUAT
Pentru aluat se amesteca toate ingredientele si...
...se framanta bine...
....apoi se lasa sa se odihneasca cel putin 45 de minute.
PREPARARE UMPLUTURA
Pentru umplutura se amesteca carnurile cu ceapa tocata si patrunjelul,
oul, sare si piper.
Impartiti aluatul in cate parti va convine
(eu am impartit in trei),
apoi pe blatul infainat intindeti foi subtiri,
pe care apoi le veti imparti in patrate cu latura de 3 cm.
Pe fiecare patrat asejati o gramajoara de carne, dupa cere formati Manti
prin plierea aluatului pe doua din laturi, lasand o deschidere in centru, ca o barcuta.
Laturile care urmeaza sa fie lipite se umezesc cu apa pentru a putea fi lipite mai usor.
Aici e parte de chinezarie de care v-am vorbit.
Manti se aseaza ordonat intr-o tava unsa cu putin unt.
Inainte de a fi puse la cuptor,
se pun deasupra cele 50 de g de unt si se ineaca in supa.
Se baga la cuptor, la foc potrivit si se tine pana ce sunt bine patrunse,
cca 20 de minute.
Intre timp se prepara sosurile
PREPARAREA SOSULUI DE LEGUME
In putin ulei se caleste ceapa tocata marunt si usturoiul,
apoi se pun ciupercile taiate feliute...
...apoi, pe rand, ardeiul...
...rosiile decojite...
...si se calesc impreuna.
Daca rosiile nu sunt zemoase, se poate adauga putina supa
si se fierb pana ce legumele sunt patrunse.
La sfarsit se pune sare si piper.
PREPARAREA SOSULUI IUTE
Pe foc se amesteca untul topit cu uleiul, se pun fulgii de ardei iute
si se mai tine un pic pe foc.
PREPARAREA SOSULUI DE IAURT
Se piseaza usturoiul cu putina sare si se adauga iaurtul.
Se amesteca bine.
Se intinde peste Manti proaspat scoase din cuptor...
...apoi se intinde sosul de legume si sosul iute.
Se servesc fierbinti, savurand amestecul de arome, apreciind munca de migala
si rasplatind gospodina cu gemete si onomatopee dedicate.
Sugestii:
Mmmvai...Mooamaa ce bun eeee...Marfaaaa...Mai ai?...Mai vreau!...Cand mai faci?
Bibliografie de onomatopee:
Stai cu mine la masa si inveti tu...
POFTA BUNA!
37 de comentarii:
Arata si suna minunat! Cred ca este vorba despre 300 g de carne, nu?...
OMG cata rabdare ai Gabyta?? Cat sunt de mici si dragalase, dar multa treaba dle, cata migala! Sunt convinsa ca-s delicioase! Te pup
E o munca imeeeensa!
Felicitari pentru rabdare.
Om mai talentat si mai rabdator ca tine n-am vazut si n-oi mai vede! Imi place ca te intriga lucrurile dificile. Te apreciez nespus pentru asta! FELICITARI pentru aceasta, sunt convinsa, delicioasa delicatesa! (cate pleonasme oi fi facut in declaratia asta?!)
Da, Cris! Asa este, 300g de carne, corectez chiar acum. Multumesc mult!
Multumesc, Anto! Sunt delicioase si stiu sigur ca iti vor iesi la fel. Te pup si eu!
Multumesc, Bucate faine si apetisante!
Lavinia draga, iti multumesc pentru cuvintele tale! Te pup si te mai astept cu noi retete.
Da-mi Doamne un gram din rabdarea Gabrielei!...arata MINUNAT draga mea!pup tare
Foarte bine arata! Si cred ca e un deliciu. Felicitari pentru ambitie si rabdare!
Doamne cata rabdare! Dar rezultatul este pe masura! Felicitari!
Munca multa, dar rezultatele sunt pe masura!!!!Te pup!!!
Arata extraordinar de bine,nici nu vreau sa ma gandesc cat de mult ai muncit la ele si c e multa rabdare ai,Felicitari!
chinezoaica mica ce esti ! delicioase trebuie sa fi fost!
Trebuie sa recunosc cu mana pe inima, cu toata ambitia si curiozitatea mea nu-s in stare de asa ceva. In afara de migala pentru un astfel de preparat, trebuie sa fie ceva foarte special si la gust. Te admir pentru asta, felicitari!
Felicitari pentru rabdare!!Ca-ti trebuie asa ceva pentru a face manti asta.
Pies: io mor de ras ,nu vreti sa stiti ce pornosaguri trebuie sa scriu la verificarea cuvintelor =))
Excelent e tot ce pot spune !!!
Bravoooo ptr rabdare si ptr rezultat !!
imi plac tare mult pastele tale,rabdare la maxim si rezultate la superlativ!!!
Extraordinar de fain arata, Sunt convinsa ca si gustul a fost pe masura...
Nota 10 ***** pentru prezentare !
Gabi, jos palaria! Cunoscand ce faci, n-ar trebui sa ma mir, dar ma iei prin surprindere cand mi-e lumea mai draga! Fata frumoasa, te facusi chinezoaica? :))
Cat de bine arata si ce bune trebuie sa fie! Aveti rabdare nu gluma:).
Gabi,draga mea, in ultima vreme nu prea reuseste sa ma minuneze nimic in sens pozitiv, insa tu cel putin, cu miniaturile astea m-ai dat pe spate. Fra "mvai" si alte cele, meriti felicitari din inima. Asa rabdare si indemanare mai rar. BRAVO, Gaby, din toata inima!
Trebuie incercat neaparat! Arata excelent. Ms fain
Mdeci stiu ce ii cer Iepurasului de Paste: un chinez mic, batrin si cu multa rabdare :D
Cat de bine arata!! Delicioase si foarte elegante..perfecte pentru o masa cu prietenii.. :D
Arata senzational!
Absolut superb!!
Extraordinar!Arata minunat si cred ca sunt delicioase!!!!
sper ca eu nu sunt singura care admir si execut! reteta este perfecta. desi nu se specifica cat tre sa stea cu ciupercile la cuptor, eu le am de ceva timp si e o aroma pe aici..mersi de reteta. katia
Katia, nu ai citit cu atentie reteta, imi pare tare rau, dar am specificat ca se pun sosurile dupa ce manti sunt scoase din cuptor, apoi se servesc. Deci nu se mai pun la cuptor cu sosurile, ele fiind deja gatite. Sper ca nu le-ai tinut prea mult si au iesit totusi bine.
pai cred ca aici era problema: sosul de ardei cred ca l-am tinut putin pe foc..ei pana la urma ..au iesit super..dar daca o sa mai fac am sa tin minte. multumesc inca o data. prezentarea este de nota 10! katia
Excelent!!! Felicitari, Gabriela! Am pregatit ieri aceasta minunatie, foarte gustos, iar despre aspect...de senzatie!!! nu a fost descurajant de migalos, aluatul se lucreaza f usor. Multumesc,
Raluca
O primavara frumoasa si plina de iubire!
o mancare foarte buna, eu una as manca pana as pocni. f frumos executat, migalos, delicat! SUPER
Sora mea din alt an si de dolce vita :)
MUSAI trebuie sa imi pun rabdarea la incercare, imi place tava aia cu ele ingramadite cuminti acolo de nu mai pot. Oricum, am devenit masochista cand vine vorba de bucatareli iar pastele sunt noua mea pasiune. Revin cu impresii :)
Tulaaaaaai Doamneeeeeee... cata rabdare!!!!!!!!!!!!! Si eu care credeam ca eu sunt aia masochista in bucatarie , dar vad ca tu m-ai intrecut. Retetea asta e o provocare!!!!!! Oare de la 1 noaptea pana pe la 5 dimineata am timp sa fac pliculetele alea cu carne?
Trimiteți un comentariu