marți, 11 iunie 2013

CHERRY PIE

Si vine John Wayne, tacticos, cu paiu-n coltu' gurii, prafuit si mirosind de la o posta a praf de pusca, ca deh, fuse cu potera pe urmele unor cowboy zgubilitici. Se scarpina pe piept, ca-l tot intepa acul de la steaua de Sherif si zambind cuceritor, cum numa' el stia s-o faca, isi infipse un cot in tejgheaua barului si ceru de graba o cada de whisky, ca-l ardea rau pe calea gatului. Mimoza de la bar ramase bleaga, priponita-n ochii lui si-i zambea topita, absorbita toata de imaginea old-sex-symbol-ului din fata ei. Ii turna pe de laturi cam la o sticla pana ce nimeri paharu' si balmajind ceva impiedicat, i-l intinse asa, macar jumate. Amuzat, Johnică privi-ntr-o parte, sa n-o faca sa se simta blonda si dadu cu ochii si cu nasu' de un platou pe care trona siroind de sirop, delicioasa americanca:

CHERRY PIE

Amu-i veni si lui randu' sa cada-n transa si parasind degetarul cu whisky, se indrepta teleghidat catre zona dulce-acrisoara. Ii salivau si ochii, nu numai falcile si abandonad tot, fugari, cal, blonda si uischeanu', se puse-n scaun cu placinta-n poale si ca un copil pofticios, ranjind rosu pe la coltul gurii, dadu gata platoul cat ai zice HANDS UP.

Oari di ce?


INGREDIENTE ALUAT
- 400 g de faina
- 175 g unt 82%
- o cutie de branza Philadelphia, (vezi, tot de la ei, americanii astia...)
- 100 g zahar
- sare
- apa rece romaneasca

INGREDIENTE UMPLUTURA
- aproximativ 1 kg de cirese "dezosate", fara samburi
- 150 g zahar, mai mult sau mai putin, in functie de cirese
- unt taiat in bucatele
- 4 linguri de amidon
- scortisoara
- extract de vanilie
- lapte sau galbenus amestecat cu lapte pentru machiaj

PREPARARE

 Faina se amesteca cu zaharul, sarea si untul pana se obtin firimituri,
apoi se adauga branza si apa pana se formeaza o bila de aluat omogena
pe care o punem la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.

 Se imparte aluatul in doua, lasand o parte ceva mai mare pentru baza tartei.
Se intinde si se aseaza int-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina.
apoi se inteapa cu furculita din loc in loc (sa rasara busuioc)...

...peste care se pun ciresele dezosate amestecate cu zahar, amidon, scortisoara si vanilie.
Se aseaza in doua straturi (in forma de gramada, ca la rugby)
Untul ciopartzit se imprastie pe deasupra cireselor,... 

 ...apoi din cealalta parte de aluat se taie niscai curele fara catarame
si se croseteaza ca la gardu' cu vecina, apoi se varuieste, 
optional, cu baitz din ou si lapte,
sau doar lapte, daca n-a fatat gaina in dimineata asta.

 Se vâra-n cupor la niscai 180 de grade Celsius
si se lasa-n plata Domnului pana se bronzeaza "well done", adica ghini di tat.

Iote bre americanca! Plesneste de cate cirese a halit. 
Asa-s americanii astia, uiti la manie, prafuiti, clantzanid din pinteni
si gata sa ciuruiasca pe oricine i-ar fura febletzea.

POFTA BUNA!






7 comentarii:

Cata spunea...

Super tarta! Multumesc de reteta! Sigur o fac in week-end.

Oana spunea...

Il inteleg de ce ar fi facut moarte de om pentru bunaciunea asta !

Andrei spunea...

Arata foarte bine! :)

Mediator Bucuresti spunea...

Delicios !

Anamaria spunea...

Minunata! Am zis decand am vazut prima fotografie pe facebook, tot atunci am avut senzatia ca-i ceva cu visine si cirese, oare iese prea acrisoara daca pun si visine?

Maria spunea...

ce bunatate de sezon! cred ca e delicioasa !

harabetian laura spunea...

Laura Harabetian

Foarte buna tarta.A avut mare succes in familia noastra!Astazi am facut-o pentru a doua oara.Multumim Gabriela pentru retetele minunate!!!!!!!!!!!!!!