marți, 2 septembrie 2014

MACARON

Minunatii, delicatesuri exclusiviste, dulcegarii selecte, de vis, ce papau odinioara doar regii. Ce au in comun toate aceste superlative? Macaron. S-ar zice ca-s fursecuri. Eu as zice ca-s mai sus. Nu sus, ci mult mai sus decat fursecurile. Sunt diferite de tot ce stiu, iar cand le vezi insirate pe culori, absorbind privirile si disipand aromele, te fac sa-ti repalnifici programul de dieta, ca-s de nerefuzat. Si doar daca le atingi, te fericesti ca ai facut o buna alegere, daramite sa le mai si gusti. Aici e momentul acela la care, cel ce le-a inventat, nu se astepta ca se va ajunge. Mania. Devi Macarono-maniac, dependent involuntar de ele, tremurand, cu nasul lipit de geamul cofetariilor care le au in vitrina, poftind la ele in cele mai ciudate momente ale zilei, imbolnavind papilele suferinde dupa acele arome, consistentze si finetzuri regale.
MACARON

Ca lamaie si fistic,
pap din ele pana pic!

Cu pralin din cel mai fin,
de alune, numa' bune!

Cu portocale, vai, ca nu mai am parale...

INGREDIENTE
- 300 g de faină de migdale
- 300 g de zahar pudra
- 224 g de albus de ou
- 300 g de zahar
- 80 g de apa

PREPARARE MIX 1
Zaharul pudra si faina de migdale se rasnesc impreuna, 
apoi se cern.
Se adauga peste ele 112 g de albus, nebat.
Se amesteca si se lasa deoparte.

PREPARAREA BEZELEI ITALIENE
Se pun cele 300 g de zahar impreuna cu apa
intr-o craticioara, la inceput pe foc mic,
pana se topeste tot zaharul,
apoi se mareste flacara, ca sa fiarba siropul.
Cand siropul are 110 grade Celsius,
 se bat spuma cele 112 g de albus ramase,
iar cand sirpul ajunge la 117 grade Celsius,
se ia craticioara de pe foc
si siropul se toarna incet peste albusurile batute spuma.
Se bate in continuate cu mixerul, pe viteza mica.
Dupa ce tot siropul s-a inglobat, 
se ridica viteza mixerului si se continua baterea,
pana la racirea albusului
la o temperatura de 45 de grade Celcius.
Daca se foloseste colorant alimentar,
acesta se adauga doar cand tot siropul s-a inglobat in albus.

Peste Mixul de la punctul 1 se pune o spatula plina 
din bezeaua italiana si se amesteca bine de tot.
Se adauga restul de bezea si se contunua amestecarea, 
cu miscari blande, rotative, in castron.
Trebuie obtinuta o consistenta curgatoare in falduri,
iar compozitia trebuie sa fie lucioasa.

Se pune compozitia in posh si pe o hartie de copt
se formeaza discuri de macaron, 
cu diametrul de 4 cm.

 Se lasa la temperatura camerei timp de o ora,
pentru ca macaron-ul sa prinda o usoara crusta.

Se coc la 140 de grade Celsius, cu ventilatie,
timp de cca. 15 minute.


Se umplu cu creme asortate culorilor dorite.
Se lasa la frigider pentru 24 de ore.
Se pot pastra 4 zile in frigider,
inchise etans intr-o cutie,
sau 3 luni de zile, la congelator.

 

Reteta de baza pentru Macaron
de Patricia Arribalzaga

POFTA BUNA!

6 comentarii:

yaya6 spunea...

fara cuvinte ramai in fata lor,deschizi gura si tot astepti poate poate vine una macar si la tine,superbe!!

Anonim spunea...

Ce frumos !
Si ce armonie de culori , esenţe , arome ! Ce minunatii ai tu pe masa , si cat de minunata esti si tu !
Imi vine sa pap din toate si sa te pap si pe tine :
" Cu arome si fistic , pap din toate pana pic ! "
Tare este frumos , cald , luminos la tine si tare-mi plac toate .
De ce ma privesti mirata ?!
Eu sunt un greiere gri si mic in cautarea unui adapost ptr. a trece prin iarna ... nu stii poezia ?!
Mai sunt si prevazator , asa ca am pornit in cautare inca de pe acum , simtind deja iminenta iernii .
M-a adus la tine prietenul meu - vantul de toamna ... cred ca vazand el numele tau " Cara " i-ai fost draga si a decis sa ma lase la usa ta . Uite asa ! Acum ai inteles ?
Stii , cred ca o sa ne intelegem tare bine - esti vesela , vorbareata , priceputa si harnica .
O sa ne treaca iarna mai usor impreuna . Nu trebuie sa te ingrijorezi : pot trai din arome , iar daca-mi oferi fie si numai o firmitura imi ajunge ptr. toata iarna .
Poti sa-mi faci o casuta mititica din turta dulce iar dintr-o coaja de nuca poti sa-mi faci un patut .
Cum de ce ?!
Ptr ca voi locui la tine in bucatarie , intr-o casuta de turta dulce si am nevoie si de un patut in care sa dorm - doar nu o sa ma culci cu tine - sunt doar un greiere mic !
Asa ! Apoi mai stiu eu ca atunci cand vei fi bine dispusa imi vei face si doua fotolii mititele din coji de portocale pe care le voi aseza in faţa casutei ptr a avea unde sa te asezi cand vei veni la mine in vizita , adica la tine in bucatarie .
Ptr.toate acestea eu iti voi spune o multime de povesti si iti voi canta partituri greieresti . O sa ne fie tare bine impreuna , ne vom obisnui unul cu celalalt iar in primavara cand va trebui sa plec vei vedea ca-ti va parea rau dupa mine ...
Na , ca m-am luat cu vorba si am uitat sa te intreb :
Bucuroasa de oaspeti ?
< greierele intelept>

Gabriela Cara spunea...

Multumesc, Yaya! Te invit sa ii faci, sunt minunati!

Gabriela Cara spunea...

Foaaarte tare! :))) Bravo!

Gabriela Cara spunea...

Minunat! Am ramas fara cuvinte si partea cea mai tare in toata povestea asta, este ca eu iubesc nespus greierii. Vara imi petrec ore bune in noapte ca sa ii ascult, iar toamna, tarziu, cand inca mai canta cate un greiere ratacit, imi iau haina groasa pe mine, ca sa pot sta afara sa profit de ultimile cantari. Un motiv mare de tristete am cand realizez ca nu mai aud niciunul. :( Iti multumesc pentru scrisoare, m-ai facut sa zambesc si sa ma simt copil.

Anonim spunea...

EU ÎTI MULTUMESC !

Stii , de acum pot cănta linistit :
" Cri , cri , cri , iarnă gri - nici nu-mi pasă c-o sa vii ! "

Uite asa ! Am modificat textul , iar datorita tie am salvat onoarea greierelui , excluzand din ecuatie furnica cooperatista .
Deci te pup greiereste pe nasuc !

< greierele CRI cel gri >