miercuri, 5 noiembrie 2008

PRĂJITURĂ CREME A LA CREME

Retea aceste prajituri o am de multa vreme de pe D.C.
Am modificat cantitatile ca sa o pot face in tava cea mare a cuptorului.

INGREDIENTE BLAT
- noua oua
- noua linguri zahar
- 1 si 1/2 plic Creme Ole de ciocolata
- un praf de sare

INGREDIENTE CREMA
- 400 ml smantana dulce Dorna de 32% grasime
- 400 ml lapte rece
- doua plicuri Creme Ole de vanilie

INGREDIENTE GLAZURA
- 3 linguri apa
- 3 linguri zahar
- 3 linguri cognac
- 150g ciocolata
- 150g unt

PREPARARE
Se separa ouale, albusurile se bat spuma cu praful de sare, apoi se adauga zaharul,
lingura cu lingura si se bat in continuare, ca la bezea.

Se pun galbenusurile pe rand si se amesteca usor.

Apoi se pune praful de ciocolata,
in doua trei reprize,
amestecand cu grija, prin rasturnare, ...

...pana la omogenizare.

Compozitia se pune intr-o tava unsa cu unt si ...

...se coace la 180 grade C pentru 25-30 minute.

Pentru prepararea cremei,
se foloseste un castron in care se pun toate ingredientele deodata
si se mixeaza pana ce va lua nastere o crema consistenta.
Aceasta se pune peste blatul racit si...

... se lasa la frigider, pana ce se prepara glazura.
Se pune la foc mic apa impreuna cu zaharul
si se amesteca pana se dizolva zaharul, fara insa a fierbe.
Se adauga cogniacul, ciocolata si untul bucatele
si se lasa la foc mic pana la topirea completa.


Se pune la racit si cand ajunge la temperatura camerei
se toarna usor peste crema.

Se pune din nou la frigider, pana ce glazura se solidifica usor.

Se taie numai cu cutitul cald.

POFTA BUNA!!!

luni, 13 octombrie 2008

CIORBĂ DE FASOLE BOABE CU AFUMĂTURĂ


Eu sunt obisnuita sa fac ciorbele si mancarea gatita fara a tine cont de cantitati cantarite.
Le fac la ochi, asa cum le face si buna mea.
Aceasta ciorba o gatesc de obicei in sezonul rece, dar cu ardeiul iute de langa ea,
sau o ceapa sparta, tratata taraneste cu sare alaturi de un pahar scuturat de palinca de casa, sigur vei uita de frigul de afara.

INGREDIENTE
- 1 ciolan de porc afumat, cca 1,2 kg
- 500g fasole boabe
- 2 morcovi campioni
- 1 ceapa mare, marisoara
- 1 ardei capiat si rosu de furie
- 1 telina mica
- ulei, cam 5 linguri
- 2 linguri de faina
- sare
- piper
- cimbru
- tarhon
- 1 paharel mic de suc de rosii concentrat

PREPARARE
Fasolea se alege si se pune la inmuiat de cu seara in apa calduta.
A doua zi se pune la fiert in apa rece si dupa primele clocote se adauga o lingura de bicarbonat care ajuta la eliminarea toxinelor si face ca fasolea sa fiarba mai repede.
Se arunca aceasta apa de culoare galben-verzuie si se pune o alta apa,
de acesta data fierbinte cu care se lasa fasolea sa mai dea cateva clocote.
Se arunca si aceasta a doua apa si astfel fasolea este pregatita pentru prepararea ciorbei.

Ciolanul se spala, se cresteaza pana la os, in cateva locuri,
se pune pe foc in apa rece si se da in cateva clocote.
Prima apa se arunca.
Se spala din nou si-l asezam definitiv intr-o oala cu capacitate de 5 litrii.

Se taie zarzavatul marunt si-l se pune in oala cand apa fierbe,
dupa ce s-a spumuit apa, daca mai era nevoie.

Se lasa sa fiarba pana ce carnea este pe jumatate fiarta,
apoi se adauga fasolea pregatita.

Se condimenteaza cu sare, piper (eu pun in loc de sare Delikat).
Se pregateste rantasul din ulei si faina, insa trebuie avuta grija sa nu se prajeasca faina.
Trebuie lasata doar sa sfaraie putin, asa cum se vede in imagine.

Apoi se adauga la ciorba impreuna cu sucul de rosii.

Inainte de a fii gata, se adauga cimbrul uscat si tarhonul tocat marunt.

sâmbătă, 4 octombrie 2008

COZONACI BABANI, NU GLUMĂ

Reteta nu este cu mult mai speciala decat ce se stie, nu este o MINUNE si nu are SECRETE. Ingredientul principal este IUBIREA.
Imi place ceea ce fac si poate din acest motiv imi ies preparatele CA LA CARTE,
deci va vor iesi si voua cu siguranta.
Reteta e veche, o am de la bunica mea, care nu mai este de mult printre noi.
I-am furat-o cand ii tineam ligheanul la framantat.

Eu folosesc pentru
DOI COZONACI urmatoarele ingrediente:INGREDIENTE ALUAT
- 1kg faina (folosesc DOBROGEA pentru cozonac)
- 50g drojdie (pachetel galben BUDAFOK)
- 250g zahar
- 500ml lapte de 3,5% grasime - uneori mai adaug inca doua-trei linguri,
daca simt ca alualtul este prea vartos, ideal este sa fie spre moale
- 200g grasime, ulei si unt topit
- 5 galbenusuri
- 1 lingurita rasa de sare
- arome - coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie, fiecare dupa gust
UMPLUTURI
- crema de mac, din mac macinat, fiert in lapte cu zahar si vanilie
- sau rahat
- sau nuca
- sau...ce va place
PREPARARE
- intr-un castron mai mare cern restul de faina, de doua ori, asa, ca sa fie faina mai pufoasa
- incalzesc laptele in care dizolv zaharul si vanilia
- MAIAUA, draga de ea, o fac din drojdie cu putina faina si cateva linguri
din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte
- presar cu duhu' blandetii peste maia o mana de faina si o las la loc cald,
vreme 10-15 minute, ca sa creasca, pana se "crapa faina"
- galbenusurile le frec cu sare, coaja de lamaie si portocala
- adaug maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile frecate de mama focului
- amestec cu mana si incep sa framant usurel,
ajutandu-ma de grasimea care trebuie sa fie calduta
- pe masura ce aluatul se leaga, inmoi mana in grasime,
nu o torn in aluat, pana ce o incorporez pe toata
- framant bine, vreme de 30 minute, impaturind aluatul, laundu-l la pumni si cand se supara,
il iau in mana si apoi il trantesc de castron, pana ii trece
- acopar castronul cu un servet si il pun la crescut, in loc cald si ferit de curent,
cam o ora si jumatate
E VREMEA SA-I MODELEZ
- iau aluatul crescut si il impart in doua pentru cei doi cozonaci
- mai impart fiecare jumatate iar in doua
- intind doua foi pe o pelicula fina de ulei
- le pun umplutura si ... ...ii rulez- apoi impletesc cate doua- ii mai las in tavi la crescut, vreme de 40 minute- ii ung cu galbenus de ou amestecat cu lapte, sa le dau o fata faina- ii mai presar cu zahar, mac sau susanAMU', HAI LA CUPTOR- ii coc in tavi tapetate cu hartie de copt unsa cu unt, la 180 C, cam 40-45 minuteIS GATA
- mai intaii ii mananc cu ochii, ca mai apoi sa-i pun la bataie cu intreg familionul

Asta-i cu mac!
Iar asta-i cu rahat!SECRET, ...daca o fi secret?
- faina ii musai sa o tin la cald de cu seara.
POFTA MARE !!!

joi, 25 septembrie 2008

ZACUSCĂ DE FASOLE

Rețetă de la B.D.

INGREDIENTE
- 500g fasole boabe fiartă
- 1,5 kg gogosari sau ardei capia rosu
- 1kg ceapă
- 2 morcovi
- 500ml suc de roșii
- 500 ml ulei
- foi de dafin
- piper boabe și macinat
- sare
- boia iute

Fasolea se pune la înmuiat de cu seara. A doua zi se pune la fiert împreună cu zarzavat pentru supa (o ceapa, morcov si albitura). După ce a fiert, legumele se dau la o parte și fasolea se scurge și se dă prin mașina de tocat. Separat, într-o oală potrivită se călește în ulei ceapa tocată mărunt împreună cu morcovii rasi. Se adaugă gogoșarii copți, curățați de coajă, cotoare și semințe și dați prin mașina de tocat. Se mai lasă puțin pe foc împreună cu ceapa și morcovii, apoi punem fasolea, sucul de roșii și condimentele. Se fierbe cu atenție, eventual puneți oala pe o plită, deoarece spre sfârșit, are tendința să se prindă. Când uleiul iese usor la suprafață, atunci este gata. Se pune rece in borcane, se capsează si se pun la fiert în bain-marie cca 30-45 minute din momentul primului clocot. Se lasă să se răcească în apă.

vineri, 12 septembrie 2008

ȘTRUDEL CROCO-ZEMOS CU VIȘINE ȘI ALUNE

Cu aceasta reteta ma adresez in special iubitorilor de fructe si foetaj,
in combinatie de dulce-acrisor.

Este accesibila si bine venita pentru perioada postului,
cand nu toti dintre noi ne putem rasfata cu creme fine de ou si lapte,
gustul ei fiind la fel de complet ca si al celorlalte.



INGREDIENTE
- 800 g aluat foetat congelat
- 1 borcan compot de visine fara samburi 720ml
- 50 g zahar
- 10 g amidon
- 100 g alune de padure sau fulgi de migdale
- zahar pudra

Se scurge compotul de visine intr-o strecuratoare si se pastreaza sucul.

Se dizolva amidonul in cateva linguri de sirop de visine.

Se masoara apoi cca 120ml suc de visine,
se adauga zaharul, se da in fiert,
apoi se adauga amidonul dizolvat si se lasa sa dea cateva clocote ca sa se lege.

Se ia vasul de pe foc si se inglobeaza visinile. Se lasa sa se racoreasca.


Se incinge cuptorul la 200
oC.
Pe planseta cu faina se intinde cu sucitorul foaia care se taie in dreptunghiuri.

Compozitia de visine se repartizeaza pe foile de aluat si se ruleaza pe lung.

Rulourile astfel obtinute se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt.


Se ung cu pensula cu putina apa si se presara deasupra alunele taiate fulgi.
Se coc la cuptorul pregatit vreme de 25 de minute.

Se scot apoi din cuptor si se lasa sa se raceasca pe un gratar de bucatarie.

In cele din urma se presara peste strudele zahar pudra.

Sectiunea...

Reteta este preluata din revista SECRETELE BUCATARIEI.
Pofta Buna!!!