luni, 16 martie 2009

PASTEL DE QUATRO LECHES

inspiratie si multumiri alAndala

BLAT DE PANDISPAN

- 6 oua

- 1 si ¼ cupe zahar (280g)

- 1 si ¾ cupe faina (cca 270g)

- 2 lingurite praf de copt

- sare

- esenta de vanilie

- esenta de rom

- 1 lingura rom, eu am folosit Havana Club

Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul in etape si se bate ca pentru bezea.

Se adauga galbenusurile, unul cate unul, …

…amestecand usor.

Apoi se pune faina, amestecata in prealabil cu praful de copt

si sare si se inglobeaza cu miscari usoare, de jos in sus…

…iar la sfarsit se pune vanilia si romul.

Se coace in tava unsa cu unt si tapetata cu faina,

in cuptorul incins in prealabil la 175 grade Celsisus,

Aproximativ 25 minute

Se lasa cateva minute la racit

apoi se impunge cu un cutit din loc in loc,

pe toata suprafata.

PREPARAREA AMESTECULUI DE LAPTE

NECESAR IMBIBARII BLATULUI

- 1 si ½ cutie lapte condensat indulcit

(o cutie = 400g)

- 1 si ½ lapte evaporat

(0 cutie = 320 ml)

-380 ml frisca lichida

- 150 ml lapte

Intr-un vas se amesteca cele trei feluri de lapte,

iar cand blatul este usor caldut,

se toarna deasupra toata cantitatea de lapte.

Se lasa la racit cel putin 4 ore, ...

... dupa care se glazureaza cu Dulce de Leche.

PREPARAREA INGREDIENTULUI

DULCE DE LACHE

-1 cutie de lapte condensat indulcit

Cutie sigilata se fierbe in apa cat sa o acopere, timp de 3 ore.

Continutul se va transforma din crema usor galbuie de lapte condensat

intr-o pasta groasa caramel.




15 comentarii:

Unknown spunea...

wooow Cara, ce bine ti-a iesit :P

Gabriela Cara spunea...

Isa, eu am facut ceva modificari si la blat si la amestecul de lapte, in sensul ca am insiropat-o mai mult. Ne place mai mult asa, aluneca mai usor pe gat.

Paradis spunea...

Si eu trebuie sa caut pozele sa le pun pe blog,ca praji a la Alina(alandala),am prestat-o de nu stu'cite ori.A ta arata MIRABOLANTA.pupam pe tine

Anonim spunea...

Wau......Arata delicios iar glazura asta nu ma mai lasa sa dorm.
In weekend o incerc neaparat.Conserva de lapte condensat o fierb inchisa nu?La foc mic e ok?

Gabriela Cara spunea...

Prajitura asta este de vis! E mult pana o faci o data, pe urma nu te mai opresti.Te pup si eu!

Gabriela Cara spunea...

Ca sa nu mai ai nopti albe, apuca-te si fa-o, nu-i deloc greu, este chiar simpla si buna rau.
Da. cutia o fiarbi inchisa, fix trei ore.
Spor!

Anonim spunea...

buna gabriele. te rog frumos sa-mi spui si mie de unde ai luat cele doua sortimente de lapte. ma refer la cel condensat si la cel evaporat. mersi

Gabriela Cara spunea...

Cu placere! Laptele evaporat este cel pe care il punem in cafea si l-am cumparat din Plus, iar cel condensat indulcit l-am luat dintr-un magazin arabesc de pe Virtutii.

Anonim spunea...

foarte interesanta reteta si ma gandeam : daca s-ar putea inlocui "dulce de leche" cu o glazura din 200-300 g caramele simple cu lapte topite pe baie de abur cu 2-3linguri de lapte,ca tot caramel rezulta si e mai ieftin si rapid totodata?! (paula)

Gabriela Cara spunea...

Draga Paula, nush ce sa zic, oare cand se raceste amestecul, nu se intareste? Poti sa incerci intr-o cantitate mica, sa vezi ce iese.
Caramelul de pe aceasta prajitura este gros si moale, moale.
Am mai facut glazura, cand nu am avut lapte condensat cu o reteta de pe culi de dulce de leche home made:
2 l lapte
500g zahar
1 varf cutit de bicarbonat
baton de vanilie
Se fierbe circa doua ore la foc mic, cu mare atentie in ultima jumatate de ora sa nu cristalizeze.
Mie mi-a iesit super, dar nu era la fel de consistenta ca si aceasta.
Rapida nu este nici aceasta metoda, daca iti reuseste asa cum ai spus, sa-mi zici si mie.
Spor!

Gabriela Cara spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Te rog sa imi explici o chestie.
Lapte evaporat, dupa cum ai spus, este cel ce se pune la cafea, adica din cel in cutiutele alea mici, mici.
NU am cont si alele de aceea apar ca si anonom.
Sunt un tip care incearca sa faca o prajitura. Imi place asta ca si idee.

Anonim spunea...

Scuze deranjul, dar nu reusesc sa imi dau seama din reteta cind se adauga frisca lichida? Din ce pot sa imi dau seama, siropul e alcatuit doar din cele trei tipuri de lapte: condensat, evaporat, si 'normal', dar ingredientele pt sirop includ si frisca. Puteti sa imi spuneti va rog cind / unde se adauga frisca lichida?

Cu stima,

Ana Morgan

Gabriela Cara spunea...

Draga mea, Ana, este specificat in necesarul imbibarii blatului, acolo se regaseste si frisca lichida. E simplu, se pun toate acele ingrediente si cu ele se insiropeaza blatul copt. Spor la treaba!
Toate cele bune iti doresc!

Anonim spunea...

Buna,

Scuze, dar nu stiu daca s-a transmis comentariul meu precedent in are te rugam sa imi arati unde anume scrie ca adaugi frisca lichida. O regasesc printre ingrediente, dar nu scrie nicaieri cind se adauga. In fine, nu conteaza. Iti multumesc ca ai raspuns, dar cred ca merita sa recitesti reteta si poate sa faci formularea putin mai clara. Imi cer scuze daca ti se pare sugestia deplasata.

Sa ai o zi frumoasa!

Cu stima,

Ana