INGREDIENTE
- o varza mare, murata, cca. 2,5 Kg, (pentru cca. 60 de sarmale)
- 1 kg de ciuperci Champignion
- 3 cepe potrivite
- 1 si 1/2 cana cu orez
- 2 linguri de bulion
- suc de rosii
- delikat
- piper macinat si boabe
- cimbru uscat
- marar uscat
- ulei
PREPARAREA
Se desface varza, frunza cu frunza
si se pune in apa race ca sa se desareze.
Se scurge de apa si...
...cu grija se taie in triunghiuri potrivite.
Frunzele din inima verzei se toaca marunt
si se storc de zeama.
Ciupercile se spala si se curata de pielita,
apoi se pun intr-un castron plin cu apa in care se toarna
o lingura de otet care va impiedica oxidarea lor,
pana le vine randul la eshafod.
Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei incins.
A venit si randul ciupercilor care se taie in felii mici...
...iar cand ceapa devine usor transparenta, se adauga si ciupercile.
Se calesc impreuna, pana scade toata zeama ce o vor lasa.
Orezul spalat in mai multe ape se adauga compozitiei.
Se adauga bulionul si suc de rosii, cat sa capete o culoare placuta.
Se condimenteaza cu piper macinat, cimbru uscat,
se sareaza cu delikat.
Se mai adauga ceva apa si se lasa pe foc,
cat sa infloreasca putin orezul.
Dupa ce compozitia s-a racit,
urmeaza infasurarea sarmalelor.
Ele nu se strang foarte tare, se lasa lejere,
pentru ca la fierbere orezul se umfla.
Varza taiata marunt se foloseste ca un pat pe fundul
vasului in care vor fierbe sarmalele.
Se presara boabe de piper, marar uscat si suc de rosii.
Se aseaza sarmalele in straturi...
si deasupra se pun din nou varza tocata,
cimbru, marar, boabe de piper si suc de rosii.
Se toarna cca. o ceasca de ulei...
...si apa cat sa le cuprinda.
Se fierb la foc mic, acoperite, jumatate din timpul de fierbere...
...apoi se introduc in cuptorul incins la 180-200 de grade,
pana la fierberea completa.
Se servesc fierbinti,
dar la fel de bune sunt si furate direct din frigider.
POFTA BUNA
SI UN POST LUMINAT !
42 de comentarii:
arata excelent. felicitari...e bine sa mai scapi de carne din cand in cand
Of, of de sarmale grozave face stapana inimii d-tale. Eu, in loc de delikat pun 1 morcov micut ras pe razatoarea mica si o bucatica de radacina de telina si sare din cea de-a noastra, neaosa. Da o dulceata si un pic de "nu stiu ce". Da, asa am mostenit eu reteta de la mami a mea. Un Mos darnic unor oameni cu suflet ales si premiul va asteapta.
Mmmmmmm cum ai facut Gabita ca le simt mirosul de aici ? si ce bune trebuie sa fie!!! am sa devin invidioasa ca nu-s pe acolo. Te pupic drag si salutari familionului
Bun,bun,tare bun...!
frumos si gustos!:D
Gabriela, pe forumul Retete culinare e un concurs despre sarmale! Eu zic ca poti sa participi !!!!
Foarte interesant subiectul postat de tine. M-am uitat pe blogul tau si imi place ce am vazut.Cu siguranta am sa il mai vizitez.
O zi buna!
Arata de delicios! am un premiu pentru tine si te astept sa-l ridici. O seara placuta!
BUNA GABRIELA
TE ASTEPAT UN PREMIU LA MJNE PE BLOG DACAITI FACE PLACEREA
SI SA STII CA O SA INCERC SI ACESTE SARMALE DELICIOASE
Delicioase! Iti doresc un Craciun fericit alaturi de familie si toti cei dragi; si un an nou mai bun si cu sanatate!Te pup.
Nu ma omor eu cu sarmale de post dar ale tale arata foarte bine, asa ca drept rasplata pentru munca ta, te invit sa ridici un premiu frumos de pe blogul meu, pupici.
Sarbatori fercite!
Nu am mai trecut de mult pe la tine (sa stii ca nici pe la mine nu prea mai trec :P).. dar am venit sa va urez un Craciun fericit si un an nou cu multe bucurii :) Te pup!
Iti doresc un Craciun Fericit alaturi de cei dragi,sanatate si mult noroc! La multi ani!
Salut www.SpuneNuDrogurilor.com este o echipa recent formata, nonprofit, care si-a propus sa lupte pentru constientizarea opiniei publice, a tinerilor debusolati de societatea în care traim despre tot ceea ce înseamna consum de droguri într-un fel sau altul.
Daca prin actiunea ta, salvezi o singura viata de la decadere, considera ca ti-ai atins scopul, alaturi de noi toti ceilalti.
Daca doresti sa sustii aceasta campanie, afisaza pe blogul tau un banner, codul se preia de la: www.spunenudrogurilor.com vei fi sustinut si tu de aceasta campanie lasa un comentariu daca ne sustii sa te sustinem si noi Scuze de deranj
Sfanta sarbatoare a Craciunului sa va aduca numai bucurii alaturi de cei dragi !
Sa aveti parte de multa caldura si pace in suflete si in casa, si multa sanatate ! Cami
Craciun fericit si un an nou cu bucurii, alaturi de cei dragi ! La multi ani !
Merry Christmas and Happy New Year! XO
Nina
Succes si multe bucurii de sarbatori!
Gabriela,
SARBATORI FERICITE !
Craciun Fericit si un An Nou plin de bucurii si impliniri tie si familiei!
"La Multi Ani!"
Craciun fericit alaturi de cei dragi!!LA MULTI ANI!
Craciun fericit unei familii grozave de la mic la mare! Sa va bucurati si sa primiti cadouri minunate!
Craciun fericit! Sanatate, multe impliniri si dragoste!
Pupici si imbratisari cu drag!
Iti doresc un craciun fericit si un an nou plin de bucurii alaturi de cei dragi!
La multi ani!!
Multa sanatate, fericire in suflet, liniste in casa si multe impliniri in anul care vine, alaturi de cei dragi.
Sarbatori fericite!
Sarbatori fericite, Gabi si noul an sa va aduca numai ce e mai bun!
In sfarsit, o reteta grozava! Fotografiile sunt reusite si utile. Of, numai de-as avea si eu asa o bucatarie frumoasa, curata si complet utilata :) *me wants pretty kitchen for X-mas!* Multumim de reteta, in cateva ore le si servim!
Pofta buna la sarmalute!
Si... iti doresc ca visul sa devina realitate!
Toate bune!
Super reteta!! Super sarmalutele!!!
MULTUMESC MULT. DATORITA TIE, EU INVAT SA GATESC.
Arata foarte bine. Imi plac enorm de mult retetele tale...prezentarea,calitatea pozelor, dar mai ales rezultatul :d...Felicitari!!! Aceasta reteta nu am testat-o inca, dar e pe lista de asteptare dupa alte retete (normal, tot de la tine :P ). Multumesc S.
Este foarte buna reteta,gustoasa,am gatit-o,o singura problema,dureaza vreo 5 ore prepararea......
Arata foarte bine sarmalele tale! Chiar mi-ai facut pofta si am rugat sotia sa imi faca si mie niste sarmale de post cu ciuperci. Nu stiu daca a folosit reteta ta, dar au iesit foarte bune!
Cum 5 ore???? Sunt laborioase, insa nu dureaza atat de mult :)
Super, o sa le fac si eu maine. Un sfat, chiar daca nu este solicitat, ciupercile nu se spala, se curata cu hartie de bucatarie umeda de pamant. De cand am aflat numai asa am facut si au intr-adevar alt gust. Incercati!!
Buna!
Aseara le-am facut, azi am mancat....DELICIOASE!!!
Iti multumesc mult pentru reteta!
foarte bune mia placut
Suna foarte, foarte bine reteta si cu siguranta ies niste sarmale delicioase. Ma intreb, oare ies la fel de bine si cu varza dulce? Astept parerea ta.
Multumesc,
Ella
Ela, se pot face si cu varza dulce, oparita cumva in bors parca, nu stiu sa iti spun mai mult, insa desigur vei gasi procedeul pregatirii foilor de varza, pe net.
Te pup!
Da, da, da! Se opareste in apa cu bors. Multumesc frumos!
Te pup!
arata bine si imi place cum este prezentat procedeul prin care sunt pregatite si infasurate in varza acra, iti face pofta instantaneu ;)
Trimiteți un comentariu