Ia concursu' neamuleee!
Daca vrei sa papi misto, ia-ti o rasnitza PEUGEOT!
Nu dati banii pe tirlici, luati rasnite la mamici!
Daca vrei sa ai mult fler, da-i cu sare si piper...
Ei, ce ziceti? Este ca suna ca pe plaja la Mamaia? Piperata, maine-i gataaaa... De cate ori n-am auzit replicile: Ca sarea-n bucate! sau: Treaba asta n-are sare si piper! sau: Cine se scoala de dimineata... parca nu e prost destul. Aci trebuie sa recunosc ca dreptul de autor e a lui Toni, Marlanu deh, colegu' meu de ospiciu. Dar mai am si eu un proverb original. D.J. - muzicaaaa...!
Cine face muschi la tava,
Cum facu Gabita-mi draga,
Cu sare si cu piper,
Sa-l pape Zamzuu pe el,
Poate castiga frumos
Un cado' foarte-aratos,
Dat cu generozitate,
De-o sa cazi vere pe spate,
De BILANCIA.RO
Rasnite de la PEUGEOT
Un set nou-noutz, in tzipla
Cu cea mai bengoasa sigla,
Pentru sare si piper,
Sa va folositi de el.
Si ca sa-l puteti avea,
Musai sa gatesti asta:
Muschi de vita la cuptor,
Fezandat usor, usor,
Gadilat si rasfatat,
Cu paste asezonat
Si cu sos alb de piper.
Bob intreg si maruntel.
Hai succes! Si luati aminte:
LA RASNITZE...INAINTE!
INGREDIENTE
- 1 kg de muschi de vitel
- 2 cepe mici
- 4 catei de usturoi
- 1 lingurita cu varf de piper proaspat macinat cu rasnitza PEUGEOT,
(care are, care nu, sa participe la concurs, ca poate...poate...)
- 1 lingura de boia dulce
- 2 lingurite de praf de chili
- 2 linguri de zahar
- 1 lingurita de praf de mustar
- 100 ml de bere
- 4 linguri de sos Worchestershire
- 4 linguri Burbon Wiskey
- 4 linguri de ulei + alte 2 linguri de ulei
- 1 lingura de otet balsamic
PREPARARE MARINADA
Se curata si se toaca marunt o ceapa si doi catei de usturoi.
Se amesteca impreuna cu pierul, 1/2 lingura de boia,
o lingurita de chili, zaharul si 2 linguri de ulei.
Carnea se spala, se sterge...
...si se freaca cu amestecul de condimente.
Se acopera cu folie si se lasa la frigider peste noapte,
sa se marineze.
PREPARARE SOS
A doua zi, intr-o craticioara se amesteca o ceapa mica
si doi catei de usturoi tocate, la care se adauga
pudra de mustar, jumatatea de lingura de boia, berea, otetul,
sosul Worchestershire, Burbonul, ulei si cealalta lingurita de chili.
Amestecul se pune pe foc si se lasa sa fiarba 10 minute.
Se lasa sa se raceasca, timp in care cuptorul se incinge
la 150 de grade Celsius.
Se scoate carnea, se pune intr-o tava pe folie de aluminiu,
se unge cu sosul picant si se pune la cuptor,
pentru cca. 1 ora si 30 de minute,
sau daca il vreti mai patruns, puteti ajunge la 1 ora si 45 de minute,
pana ce temperatura din interiorul carni va fi in jur de 65-70 de grade,
pentru cine are termometru.
Se intoarce la intervale de 20 de minute
si se stropeste cu sos picant.
Cand se scoate din cuptor, se acopera si se lasa sa stea,
sa se odihneasca cca. 10 minute, abia apoi se taie.
INGREDIENTE SOS DE BOABE DE PIPER VERDE
- 100 ml vin alb sec
- 2 linguri de cognac
- 200 ml de Creme Fraiche sau smantana subtire
- 1 lingurita mustar de Dijon, sau altul cu boabe
- 1 lingura boabe de piper verde din saramura, zvantate
- sare de mare
- piper negru proaspat macinat, ghici cu ce...
PREPARARE SOSULUI
Vinul si cognacul se pun intr-un vas mic
(nu pahar, desi tenteaza, ca te ia de creieri)
si sa dau in clocot. (amestecul, nu creierii)
Se lasa sa fiarba cca. 10 minute, fara capac,
pana cand lichidul scada la jumatate.
Adevarul e ca la cum arata,
ii statea mai bine intr-un pahar, cu cuburi de gheata.
Vezi, uite pe ce cheltuie nevasta-mea bunaciune de licoare.
Se adauga Creme Fraiche, sau smantana subtire, batand bine.
Se lasa sa dea in clocot pentru 10 minute,
sau pana cand sosul se ingroase putin.
ATENTIE! Sare de mama focului, ca fantana de la Mall.
Tineti-l sub control cu telul, ca va decoreaza hota cat ai zice FLEOSCH!
Se adauga mustarul Dijon...
...apoi boabele de piper.
Se sareaza cu rasnita PEUGEOT, pentru cine are,
cine n-are sa ma-ntrebe de sanatate.
Se pipereaza cu sora tuciurie a rasnitei de sare,
Ce alba-neagra cu castiguri 100%.
Se serveste fierbinte...
33 de comentarii:
sunt ochioase tare rasnitele, in strainatate livrati? :))
lasand gluma la o parte, voi va cam faceti de cap, drept pentru care saptamana viitoare cand aterizez in Ro, sa ma asteptati cu ceva bun (observati ca m-am invitat la masa, da? =)))! am zis! altfel, va tai internetu' :))
Dupa ce am cazut pe spate de ce-am vazut !!!! te intreb de sanatate.. ca rasnita d'asta smechera nu am !! :)) Arata intr-un maaare fel muschiuletul asta ! pupici
Gabi cat de bine arata!!! Imi ploua in gura...:-). Poezia lui Z este de nota 11. Te pup!
Minunat! Boabe de piper eu am gasit doar uscate, proaspete sau cum ati folosit voi, la borcan presupun, unde gasesc? multumesc
pai mai gabitza,ramane barbatu-meu fara pensie daca io fac reteta asta !si io fara carnet daca mananc sosul ala,care sunt convinsa, e bun si gol pe paine.
da'rasnitele sunt faine !
Aoleo Guvi, fara internet nu poci trai, sunt dependenta, recunosc.... asadar nu-mi ramane decat sa raspund afirmativ santajului tau :)) nebunatica mica ce esti.
Scrie-mi un mail ca sa stiu cum dau de tine, nu pot sa cred ca nu ati pus deja de o intalneala cu fetele de pe culi. Pup!
Antonina, eu te astept la concurs caci nu ai ce pierde, iti vei rasfata papilele cu delicioasa friptura si in acelasi timp ai si sanse sa te lipesti de rasnite. Pupici!
Te pup si io, Adriana si hai indrazneste si participa si tu la concurs.
Boabele de piper verde in saramura le gasesti la Metro dar in cazul in care nu vrei sa mai faci un drum pana acolo poti sa hidratezi boabele de piper verde uscat in apa cam pentru o jumatate de ora, sa se umfle nitel ca sa poata elibera aroma lor in sos.
Hai mai Pansy ca nu trebuie acum sa le cumperi pe toate, banuiesc ca ai in casa ceva wiskean, bere si condimente pe care le folosesti cam la toate mancarurile iar sosul Worchester nu este dekoc scump si il gasesti la aproape toate supermarket-urile.
Sosul chiar daca contine alcool, prin fierbere se evapora si ramane doar o aroma subtila, nici vorba de ridicat carnetul :)) De gustul per ansamblu ce sa-ti spun... minunat, carnea astfel marinata, ti se topeste in gura, dar nu stiu cum ar fi cea de vaca si stii tu carnea de vaca trebuie maturata in anumite conditii ca sa fie frageda la gratar sau cuptor, in schimb vitelul e mai usor de gatit.
Si da, rasnitele sunt taaaare faine!
mai gabitza,sos worchester am sa-mi pun si pe post de balsam in cap (ca am uitat ca aveam si am mai cumparat o sticla,basca ca am primit cadou una).dar daca dai derogare,eu as face antricot de vaca (de obicei il fac in zepter,ca iese asa cum ne place noua,repede si medium rare spre rare,adica in sange,evident condimentat dupa reteta ta).altfel cu vacile romanesti nu poti sa stii.am cumparat o data vitel de la carrefour si talpa a iesit.asa ca daca nu stiu eu, ca ala era adevarat vitel,nu cumpar .manzat la pret de vitel am mai cumparat. Sosul insa am sa-l incerc indiferent daca particip sau nu.dar eu l-as pune pe friptura,nu pe paste,pe paste as pune doar unt topit si ,fatal,piper proaspat macinat.un festival piperat !acuma am uitat sa spun ca chiar daca nu particip am sa fac reteta ta,cu mijloacele mele.adica vaca peugeot !am uitat sa-ti spun ca why.. nu am in casa,ca daca-l am il beau,asa ca mai bine nu.da' de-o gurita cat e nevoie la sos,fac eu rost.
am uitat sa spun de aroma subtila a sosului ! as zice,daca nu te-oi supara, ca vinzi castraveti,fara e-coli,la gradinarul sigur neinfestat de coli astia.
Eu imi cumpar carnea de vitel numai si numai de la un magazin arabesc si de acolo sigur e ceea ce imi doresc. Din Carrefour am luat teapa si eu cu asa zisul vitel al lor.
Si apropo de castraveti, gradinari si alte cele... ia fa tu sosul si daca ramane gust de alcool, na ma cheama Gabriela, parol de te mint. Respecta reteta si vei trage concluzii dupa.
Ca sa ai un rezultat similar cu al meu ar trebui sa folosesti muschi de vitel adevarat, cu antricotul nu stiu cum ar iesi...
pai zi-mi despre magazinul tau ! da-mi un mesaj,ca sa nu fie reclama,cica.
cat despre sos stiu sigur ca n-o sa fie gust de alcool.a fost,din partea mea, un spirit de gluma,probabil nereusit.
pupu-te cu drag si astept sa-mi spui despre magazinul de unde cumperi tu carne de vitel.
cum muschi de vitel nu am gasit si cum dupa cum stii,sunt in santier cu dintii,am facut reteta cu antricot (care zic eu tot un muschi este,da'de mai sus).Super a iesit !sosul fripturii e o nebunie.Lasa ca m-am incurcat in ingrediente si am pus bere si in maglavaisul de marinat,dar a iesit de nota 10.
Pansy, ma bucur tare ca te-ai hotarat sa participi la concurs si te felicit ca ai spart ghetzoiu. Acum astept sa postezi la tine pe blog, apoi pun si eu link catre tine la reteta.
Te pup si iti tin pumnii sa fi una dintre castigatoare!
multumesc gaby pentru aprecieri. da'stii ce-am patit aseara cand finalizam sosul de piper ( a propos,baiatul meu a mancat toate macaroanele cu sos de piper,de azi n-am avut pentru friptura )nu-s cum dracu'am scapat rasnita mea fakelman pe js si s-a crapat un colt de acum trebuie s-o tin cu gedetul ca sa pot rasni.am zis ca e precis un semn!! dar ma bucur oricum,in afara de elucubratiile mele,ca am facut acest fel de mancare absolut extraodinar.tudor a mancat ieri sosusl de piper cu paste asa ca azi am mancat friptura cu sosul ala al ei care este si el absolut extraordinar.
Pai Gabriela cred ca ma bag.. musai trebuie sa-i tin companie ! :)) Sa citesc mai bine pana cand.. si ma pregatesc :)
Ma uit prin jur sa vad ce pot sa vand ca sa fac si io reteta asta...ah, computerul! vechi din 2003, crezi ca iau de-un muschi de vitel pe el? hi,hi...notat reteta, poate totusi, o injumatatesc, cred ca n-are nimic, nu-i asa? puuup
O nebunie de arome! Ce bun tre sa fie!
Panselutzo, sigur e un semn. Te pup, fato!
Antonina, eu te astept, timp e destul.
Hai ca nu-i chiar asa de scumpa reteta, ingredientele oricum sunt prin casa tuturor amatorilor de bucatareli, doar muschiul tre sa-l cumperi. Spor!
Miha multumesc! Poate te hotarasti sa participi si tu, la cum te cunosc de harnicutza, nu ma indoiesc.
Minunat! Fenomenal!Clasa,bun gust si simplitate la un loc. Felicitari.
Esti invitata la concurs. Sincer, nu este deloc complicata pe cat pare. Daca urmaresti comentariile, poti citii teama ca reteta este ori prea scumpa, ori prea dificil de preparat. NU, NU ESTE. In afara de muschiul de vitel, totul este in casa, iar denumirile pompoase ale sosurilor si bauturilor folosite sunt etichete ale unor ingrediente accesibile. Incearca retea si nu te va dezamagi.
Panselutzaaaa, te pup si eu!
Magazinul arabesc de unde iau eu carne adevarata de vitel, este in P-ta Crangasi, langa Lidl (fost Plus), se numeste Sultan si il tin niste sirieni.
Sper sa citesti mesajul meu care a venit cam tarziu, era ascuns la tabloul de bord, nush de ce nu mi-a intrat pe mail.
acuma am vazut postarea ta.m-am tot uitat dupa raspuns.eu stiu un plus,imediat dupa piata crangasi,in spate cum ar fi,e si un megaimage vis-a-vis,ala o fi ?lasa ca te intreb personal,sa-mi explici mai bine.pupu-te !
Pup si eu si tare mi-e drag sa te revad!
Da, de acel Plus vorbesc, in spatele pietei. Abia astept sa vorbim.
Senzational de bine arata!Cu siguranta un gust divin.
Am fost in vizita si am vazut macelaria.Era clar ca nu stiu sa-si aranjeze marfurile si le lasa la voia intamplarii.dar ce m-a surprins ,lasa pretul,ca era sa zic ca e oarecum normal,am vazut grau zdrobit cu 14 lei /kg.am luat din bulgaria cu 2,4 lei/kg.In schimb am gasit o asta de tomate la un pret foarte bun,cutie de tala mare la 7-800 g cu 5,5 lei,italieneasca.marturisesc ca nu am luat carne,ca era evident ca e prea cald si vitrnele lor nu fac fata.mi-ar fi placut sa iau niste carne de piept de vitel,ma gandeam la o tocanita.dar cum sunt doar eu cu dinu acasa si el face cura de slabire cu branza (bulgareasca,de oaie,tare buna,asa cum trebuie sa fie cremoasa ca aproape poti s-o intinzi pe paine, luata din bulgaria cu 12 lei)si rosii de la 2 Mai si vin.(?!!)Asa ca n-am luat,dar am retinut magazinul.pupu-te!
o reteta reusita, are o culoare frumoasa si vie, trebuie sa stii foarte bine ca sa iasa la fel de buna si gustoasa, merita incercata :)
Trimiteți un comentariu